Csillagfürt gondozása, nevelése, szaporítása: tudj meg mindent a csillagfürtől te is!

Kedvenc virágunk nagymamánk kertjéből – A csillagfürt

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden a csillagfürt neveléséről

A csillagfürt ültetése

A csillagfürtöket magról, csupaszgyökerű palántákról és cserepes példányokból is lehet szaporítani. Azért érdemes magokat inkább ültetni, mert ezekből lehet a legtöbb félét beszerezni, és általában ezekhez a legkönnyebb hozzájutni is. Szempont továbbá, hogy a csillagfürtöknek nagy főgyökerük van, és a boltban vásárolt példányok nem tűrik jól az átültetést.

Talajigény

A csillagfürt laza, homokos talajban érzi jól magát, mert abban könnyedén növesztheti főgyökerét. A sűrűbb, agyagos talajt érdemes fellazítani, mielőtt ültetnél bele – erre egy adag komposzt nagyon hasznos lehet. Érdemes továbbá enyhén savas körülményeket biztosítani neki. Ha talajod pH-ja túlságosan lúgos, akkor kénnel teheted savasabbá.

Napigény

Amennyiben otthonodra hűvösebb nyarak jellemzőek, fontos, hogy mindig napsütötte helyre ültesd csillagfürtjeidet. Melegebb vidékeken szűrt félárnyékban érdemes tartani őket. A csillagfürtnek sok napfényre van szüksége, hogy a legszebben virágozhasson, azonban túl sok napfény többet árt neki, mint amennyit segítene. Áldozz be néhány virágot, és ültesd őket hűvösebb helyre.

Ültetés maggal

A csillagfürt magjainak nagyon kemény külső héjuk van, amit fel kell puhítani, mielőtt elültetnéd őket. Ezt egyszerűen megteheted úgy, hogy meleg vízbe áztatod őket néhány órára, mielőtt a talajba kerülnének. Egy másik opció óvatosan megcsiszolni őket, hogy könnyebben magukba tudják szívni a vizet. A magokat ültesd nagyjából 6-7 mm mélyre, laza talajba, és tartsd őket nyirkosan, míg ki nem csíráznak. A palánták 15-25 nappal az elültetés után bújnak majd ki a talajból.

Átültetés cserépből

A cserepes csillagfürtök általában évelő kultúrfajták, amiket közvetlenül a kertbe is kiültethetsz, amint beköszönt a tavasz. A palántákat 50-100 cm-re helyezd egymástól, jól fellazított talajba, hogy gyökereik könnyedén nőhessenek. Az ültetéshez ásott lyukat egészítsd ki egy adag organikus anyaggal, ha jobb vízelvezetést szeretnél biztosítani csillagfürtjeid számára (ez különösen agyagos talajban fontos).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vegetáció

Ált. értelmezésben egy adott terület,táj növényzete és növénytakarója. Tovább

fagyvédelem baktériummal

külföldön —>génsebészeti beavatkozással változtatták meg a Pseudomonas syringae... Tovább

Tovább a lexikonra
virág