Csigák elleni védekezés és rovarírtás természetesen

Ezekkel az olcsó módszerekkel tudod elűzni a csigákat!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A csigák és a különböző rovarok sokszor bosszúságot okoznak, de egy saját konyhakert mindig aranyat ér, ezért érdemes mindent bevetni védelmének érdekében. Nem feltétlen kell drága vegyszereket alkalmaznunk a csigák és a kártevők elűzésére, ezekkel az olcsó és természetes praktikákkal elérhetjük a célunkat.

csigák elleni vegyszer

Olcsó biomódszerek a kerti kártevők ellen


A biokertészet nem más, mint a természetességen alapuló, vegyszermentes vagy a lehető legkevesebb vegyszerrel és mesterséges anyaggal folytatott kertfenntartás és növénynevelést. Azonban ha tágabb értelemben nézzük a fogalmat, akkor inkább úgy fejezhetnénk ki magunkat, hogy a biomódszerekkel való kertészkedés a lehető legtökéletesebb harmóniát próbálja létrehozni a természettel. Aki biokertészettel foglalkozik, annak nem csak a növényekre kell koncentrálnia, hanem a kert minden élőlényére, ami azt jelenti, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, rendszerben gondolkozik, a lehető legkevesebb szemetet termeli, valamint az alapanyagokat is helyi termelőktől szerzi be.

Így tartsd távol a csigákat vegyszermentesen!


Százszázalékos, minden tekintetben biokertészkedést szinte lehetetlen folytatni, hiszen összeköttetésben áll a környező területekkel, amiken nem feltétlen bioszemléletben kertészkednek és még ne is említsük az emberek káros tevékenységei miatt kialakult savas esőket és a közeli kertekben használt permetszereket, amik befolyással vannak a saját kertünkre is. Tehát nem a tökéletesség kielégítésén van a hangsúly, ami a biokertészkedést illeti, sokkal inkább a természetesség szemléletének elsajátítása és továbbadása és hogy a mesterséges szennyeződést minimálisra csökkentsük. A kemikáliák többsége elég drága és nem is természetes, de a jó hír, hogy a legtöbbjük helyettesíthető valamilyen biokertészeti szerrel. Szóval nézzük meg, milyen olcsó házi praktikákkal távolíthatjuk el a kert kártevőit és, hogy hogyan űzhetjük el a csigákat természetes módszerekkel.

Olcsó házipraktikák a csigák és a kártevők ellen


Az erjesztett vagy főzött csalánlé tökéletes megoldás a rovarkártevők és a gombás fertőzések ellen, de ezen problémákra bevethetjük a zsúrlófőzetet, a kamillafőzetet, készíthetünk egy ecetes, szódabikarbónás vagy káliszappanos oldatot is, esetleg fokhagymából vagy gyermekláncfűből is készíthetünk bio permetszert.

A legjobb módszer a csigák ellen a fűrészporos vagy zúzott tojáshéjas védősánc, a különféle zöldséglegyek ellen pedig könnyen védekezhetünk, ha egy könnyű hálót terítünk a terményeinkre. Illetve alkalmazhatjuk a növénytársítást is, amiről pontosabban egy korábbi  cikkünkben olvashatsz. 


Ha egyes növényeket egymás mellé ültetünk, az roppant hasznos lehet, hiszen léteznek olyan fajok, amik rovarűzők és vannak olyanok, amelyek jobban vonzák a rovarokat, ezért az előbbiek elterelőként vethetőek be, míg a későbbiek csalinövényeket. Bár tökéletes védelmet nem fog nyújtani, így érdemes a többi praktikát is alkalmaznunk, ha szeretnénk megszabadulni a kert kártevőitől és a csigáktól.

Legjobb rovarűző virágok


A krizantém, a petúnia és a különböző fűszernövények, mint a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű, a fokhagyma, a kapor, a metélőhagyma, a levendula, a macskamenta vagy a fehérüröm időtlen idők óta a legjobb rovarűzőknek számítanak, sokszor ültetik őket rózsák mellé, hiszen tökéletesen elijesztik a hangyákat és a tetveket. A fokhagyma még a vakond ellen is tökéletes.

A meztelencsigák eltéríthetők (és könnyen összegyűjthetők), ha csalinövényeket ültetünk a kertbe ennek céljául, például a gyermekláncfű a kert egyes helyeire helyezve mágnesként vonzza a cserebogárpajorokat, amik rendkívül kártékonyak a sárgarépára, a szamócára, a fejessalátára nézve, de még a padlizsán és a krumpli ellensége, a krumplibogár ellen is tökéletes.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Dual Gold 960 EC

Kiemelkedő szelektivitású preemergens egyszikűirtó. Kiváló hatékonyságú a magról kelő... Tovább

kukorica (tengeri, törökbúza, Zea mays L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetvédelem