Csigák elleni védekezés és rovarírtás természetesen

hirdetes

Ezekkel az olcsó módszerekkel tudod elűzni a csigákat!

ZH

A csigák és a különböző rovarok sokszor bosszúságot okoznak, de egy saját konyhakert mindig aranyat ér, ezért érdemes mindent bevetni védelmének érdekében. Nem feltétlen kell drága vegyszereket alkalmaznunk a csigák és a kártevők elűzésére, ezekkel az olcsó és természetes praktikákkal elérhetjük a célunkat.

csigák elleni vegyszer

Olcsó biomódszerek a kerti kártevők ellen


A biokertészet nem más, mint a természetességen alapuló, vegyszermentes vagy a lehető legkevesebb vegyszerrel és mesterséges anyaggal folytatott kertfenntartás és növénynevelést. Azonban ha tágabb értelemben nézzük a fogalmat, akkor inkább úgy fejezhetnénk ki magunkat, hogy a biomódszerekkel való kertészkedés a lehető legtökéletesebb harmóniát próbálja létrehozni a természettel. Aki biokertészettel foglalkozik, annak nem csak a növényekre kell koncentrálnia, hanem a kert minden élőlényére, ami azt jelenti, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, rendszerben gondolkozik, a lehető legkevesebb szemetet termeli, valamint az alapanyagokat is helyi termelőktől szerzi be.

Így tartsd távol a csigákat vegyszermentesen!


Százszázalékos, minden tekintetben biokertészkedést szinte lehetetlen folytatni, hiszen összeköttetésben áll a környező területekkel, amiken nem feltétlen bioszemléletben kertészkednek és még ne is említsük az emberek káros tevékenységei miatt kialakult savas esőket és a közeli kertekben használt permetszereket, amik befolyással vannak a saját kertünkre is. Tehát nem a tökéletesség kielégítésén van a hangsúly, ami a biokertészkedést illeti, sokkal inkább a természetesség szemléletének elsajátítása és továbbadása és hogy a mesterséges szennyeződést minimálisra csökkentsük. A kemikáliák többsége elég drága és nem is természetes, de a jó hír, hogy a legtöbbjük helyettesíthető valamilyen biokertészeti szerrel. Szóval nézzük meg, milyen olcsó házi praktikákkal távolíthatjuk el a kert kártevőit és, hogy hogyan űzhetjük el a csigákat természetes módszerekkel.

hirdetes

Olcsó házipraktikák a csigák és a kártevők ellen


Az erjesztett vagy főzött csalánlé tökéletes megoldás a rovarkártevők és a gombás fertőzések ellen, de ezen problémákra bevethetjük a zsúrlófőzetet, a kamillafőzetet, készíthetünk egy ecetes, szódabikarbónás vagy káliszappanos oldatot is, esetleg fokhagymából vagy gyermekláncfűből is készíthetünk bio permetszert.

A legjobb módszer a csigák ellen a fűrészporos vagy zúzott tojáshéjas védősánc, a különféle zöldséglegyek ellen pedig könnyen védekezhetünk, ha egy könnyű hálót terítünk a terményeinkre. Illetve alkalmazhatjuk a növénytársítást is, amiről pontosabban egy korábbi  cikkünkben olvashatsz. 

hirdetes


Ha egyes növényeket egymás mellé ültetünk, az roppant hasznos lehet, hiszen léteznek olyan fajok, amik rovarűzők és vannak olyanok, amelyek jobban vonzák a rovarokat, ezért az előbbiek elterelőként vethetőek be, míg a későbbiek csalinövényeket. Bár tökéletes védelmet nem fog nyújtani, így érdemes a többi praktikát is alkalmaznunk, ha szeretnénk megszabadulni a kert kártevőitől és a csigáktól.

Legjobb rovarűző virágok


A krizantém, a petúnia és a különböző fűszernövények, mint a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű, a fokhagyma, a kapor, a metélőhagyma, a levendula, a macskamenta vagy a fehérüröm időtlen idők óta a legjobb rovarűzőknek számítanak, sokszor ültetik őket rózsák mellé, hiszen tökéletesen elijesztik a hangyákat és a tetveket. A fokhagyma még a vakond ellen is tökéletes.

A meztelencsigák eltéríthetők (és könnyen összegyűjthetők), ha csalinövényeket ültetünk a kertbe ennek céljául, például a gyermekláncfű a kert egyes helyeire helyezve mágnesként vonzza a cserebogárpajorokat, amik rendkívül kártékonyak a sárgarépára, a szamócára, a fejessalátára nézve, de még a padlizsán és a krumpli ellensége, a krumplibogár ellen is tökéletes.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

További cikkek ebben a témában


zúzódás

a lágy szövetek összenyomódásával, kisebb-nagyobb >vérzésekkel járó apró és sokszoros... Tovább

19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetvédelem