Csiga invázió a kertben? Mutatjuk, mit tegyél, hogy elüldőzd a csigákat, csigák elüldőzése

hirdetes

Csiga invázió a kertben? Mutatjuk, mit tegyél!

GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

csiga

7 módja annak, hogy megszabaduljon a csigáktól a kertben

A virágágyásokban lévő csigáktól való megszabadulás nehéz lehet. A kertben ugyanis minden olyan dolog megtalálható, amit a csigák a legjobban szeretnek: nedvesség, menedék és táplálékforrás.

Szerencsére a nyálkás kártevő csigáktól természetes és organikus módon is meg lehet szabadulni.

Íme néhány taktika, amit ajánlunk:

1. Használjon csalétket


Ha van egy doboz sör a hűtőben, máris van egy hatékony csigacsali. Az időtálló házi szer, a sör élesztőt tartalmaz, ami vonzza a csigákat.

A legjobb eredmény érdekében töltsön meg egy sekély tálat vagy széles szájú üveget körülbelül félig sörrel. Helyezze el bárhová, ahol csigaaktivitást észlelt, és ássa a tálat kissé a földbe, hogy a csigák könnyebben hozzáférjenek.

Amikor a csigák előjönnek táplálkozni, megérzik a sör szagát, bemásznak és megfulladnak. A döglött csigákat ezután kidobhatja. Más anyagok, például a szőlőlé és a boltban kapható vasfoszfát ugyanolyan jól működnek csaliként.

Előnyök: Hatékony, megfizethető, nem mérgező, biztonságos a gyerekekkel és háziállatokkal rendelkező háztartásokban.

Hátrányok: Újra és újra ki kell helyeznie a csalit, hogy csökkentse a csigapopulációt.

Megjegyzés: Az olyan száraz csalik, mint a metiokarb és a metaldehid is kaphatók, de nem biztonságosak a gyerekek és a háziállatok számára, és megölhetik a háziállatokat és a vadon élő állatokat. 

2. Csapdák használata


"Hogyan akadályozhatom meg, hogy a csigák felfalják a növényeimet?"

Ha ezt kérdezed, a csapdák nagyszerű megoldás lehetnek. Ha csigák vannak a gyepen vagy a kertben, és nem szeretne csalit használni, a csapdák biztonságos alternatívát jelentenek. Használhat olcsó házi készítésű csapdát (például fordított grapefruit féléket vagy a kertben szétszórt dinnye- vagy narancshéjakat), vagy boltban kapható csigacsapdákat.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja, a csapdák úgy működnek, hogy olyan illatot bocsátanak ki, amely vonzza a csigákat, majd csapdába ejtik és megölik őket, amikor megérkeznek.

Előnyök: Olcsó, könnyen felállítható, hatékony, jól alkalmazható olyan háztartásokban, amelyek el akarják kerülni a mérget vagy a bolti csalétket.

hirdetes

Hátrányok: Meg kell szabadulni a csapdától és az elpusztult csigáktól, a csapdákat rendszeresen újra kell állítani, és hetekig vagy napokig is eltarthat, amíg a csigapopuláció teljesen elpusztul. 

3. Használjon akadályokat és riasztókat


Az akadályok és az elhárítószerek hatékony módszer lehet a csigák megszabadítására anélkül, hogy megölnénk őket. Íme néhány lehetőség mindegyikre:

Réz: A réz ideális akadályanyag a csigák számára, mivel a fém olyan elektromos áramütéseket hoz létre, amelyek megnehezítik a csigák számára a közlekedést. Egyszerűen helyezzen el egy rézcsíkot a kertje körül vagy bármely más helyen, ahonnan távol szeretné tartani a csigákat. Az is hatásos lehet, ha rézdarabkákat szór szét ezeken a területeken.
Katómaföld: A diatómaföld (DE) egy nem mérgező anyag, amely kiváló gátként vagy taszítószerként szolgál a kártevők számára. A megkövesedett diatómákból készült anyagnak durva élei vannak, amelyeken a csigák nehezen kúsznak át. Bár nem öli meg őket, de lelassítja őket.
Durva anyagok: Az olyan durva anyagok, mint az őrölt tojáshéj, a homokpapír és a lávakő hatékony akadályt jelentenek a csigák számára. Kávézaccal is megszabadulhat a csigáktól. Kutatások szerint az 1-2%-os koffeinoldat elpusztítja a csigákat, míg a kávézacc egyszerűen olyan akadályt képez, amelyen a csigák nem szívesen lépnek át.
Előnyök: A gátak és az elhárítószerek hatékonyak, megfizethetőek és könnyen alkalmazhatóak.

Hátrányok: Az akadályokat, különösen az olyan házi készítésű akadályokat, mint a DE, a tojáshéj és a kávézacc, rendszeresen újra kell alkalmazni, hogy hatékonyak legyenek.

4. Ragadozók bevezetése


A csirkék, libák és kacsák természetes ragadozói a csigáknak és csigáknak, akárcsak a pulykák, békák, bogarak, fonálférgek és madarak. Ezen állatok bármelyikének a kertbe való betelepítése hatékony módja a csigapopulációk ellenőrzésének mérgek és csapdák használata nélkül.

Előnyök: Hatékony, környezetbarát, biztonságos a gyerekekkel és háziállatokkal rendelkező háztartásokban.

hirdetes

Hátrányok: Egy másik állat betelepítését igényli, egyes háztartásokban nehéz lehet kezelni.

5. Ültessen csigáknak ellenálló növényeket


Egyes növények kevésbé vonzóak a csigák számára, mint mások. A következő fajták ellenállnak a csigáknak, csigáknak és más csigaféléknek:

  • Hoszták
  • Levendula
  • Rozmaring
  • Zsálya
  • Mák
  • Geranium
  • Fukszia
  • Nasturtium
  • Lantana
  • És egyéb aromás növények

Ezek a növények gyönyörűek, és hatékony gátat képezhetnek a csigák távol tartására a kertből.

Előnyök: Megfizethető, nem mérgező, környezetbarát, biztonságos a gyerekekkel és háziállatokkal rendelkező háztartásokban.

Hátrányok: Nem pusztítja el a csigákat, akkor a leghatékonyabb, ha más módszerekkel együtt alkalmazzák.

6. Sóval, vegyszerekkel vagy rovarirtó szerekkel irtja a csigákat


Ha csigákat szeretne irtani, akkor ezt sóval teheti meg. A só például elnyeli a puhatestűek vizét, ami kiszárítja és megöli őket. A sót közvetlenül a csigákra szórja, vagy vastag rétegben használjon belőle, hogy akadályt hozzon létre. Vigyázzon azonban, hogy a só károsíthatja a növényeket és más állatokat.

A fokhagyma, a vasfoszfát, a fehérítőszer és a boltban kapható csigairtó oldatok szintén elpusztítják a csigákat.

Előnyök: Hatékony, megfizethető

Hátrányok: Más megoldásokkal együtt használva a leghatékonyabb.

7. Állítsa be az öntözési ütemtervet


Az egyik kiváló módja annak, hogy megszabadulj a csigáktól, ha egyszerűen megváltoztatod a kerted öntözésének módját. Az esti öntözés helyett kezdje el reggel öntözni a növényeit. Amíg a növényeid továbbra is megfelelő mennyiségű vizet kapnak, az időbeosztás megváltoztatása nem befolyásolhatja az egészségüket. Az esti öntözés hatására a kertje éjszaka szárazabb lesz, ami kevésbé lesz vonzó a csigák számára, amelyek a sötétben jönnek ki táplálkozni.

Előnyök: Hatékony, könnyen elvégezhető, megfizethető

Hátrányok: Leghatékonyabb, ha más módszerekkel együtt alkalmazzák.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

atkák (Acariformes)

az ->vízeltlábúak törzsébe, a pókszabásúak osztályába tartozó rend. Kis testűek, a fajok... Tovább

kémiai szennyvíztisztítás

a szennyvízben levő káros anyagoknak kémiai folyamatokkal való átalakítása. A szennyező... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok