Hogyan szüreteljem a cseresznyét? Hogyan tároljam a cseresznyét? Tippek a cseresznye szüeteléséhez és tárolásához

hirdetes

A cseresznyék szüretelése és tárolása

VN

A mellett, hogy ínycsiklandók, a cseresznyék meglehetősen egyszerűen termeszthető gyümölcsök, amik nem túl kényesek a körülményeikre. Mi több, egy jól tartott cseresznyefa hosszú éveken át nő és terem majd.

Tippek a  cseresznyék szüreteléséhez

Ha van valami, ami megárt a cseresznyefáknak, azok az erős széllökések és a kései fagyok. Éppen ezért a betakarítás nem feltétlenül mindig ugyan abban az időben történik majd.

A cseresznyék szüretelése egy aprólékos folyamat. Akár egyetlen egy fáról, akár egy egész kertről van szó, a megfelelő szüretelési módszerrel biztosíthatod, hogy fáid a jövőben is egészségesek maradjanak és bőségesen teremjenek. Lássuk tehát, hogy mit hogyan kell!


1. Tudd, hogy mikor érdemes szüretelni

Az érett cseresznyék kemények és teljesen színesek. Az érett szín az adott változattól függ – a Bing cseresznye például mélypiros színűvé érik. Az édes cseresznyék érettségét általában érdemes kóstolással ellenőrizni.

hirdetes

Más csonthéjas gyümölcsökkel ellentétben a cseresznyék nem érnek tovább, miután leszedik őket a fáról. Fontos tehát, hogy a legérettebb állapotukban szüreteld le őket.

2. Hogyan kell leszüretelni a cseresznyéket

Ha nem tervezed azonnal elfogyasztani őket, a cseresznyéket a szárukkal együtt távolítsd el a fákról. Ilyenkor nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ne tépd le a szárak fás tövét, mert ezekből nőnek majd ki az új termések a következő évek során!
Ha a konyhába vagy befőzéshez szüretelsz, akkor általában egyszerűbb csak magukat a cseresznyéket lehúzni a fáról, és a száraikat is az ágakon hagyni.

hirdetes

Tippek a szüretre:

•    Kezdd korán, hogy megelőzd a nyári hőséget, amennyire csak lehetséges.
•    Viselj kényelmes cipőket, amivel az egyenetlen talajon is gond nélkül tudsz majd lépkedni a fák körül.

3. Hogyan kell tárolni a cseresznyéket

A szüretelést követően öntsd hideg vízbe cseresznyéidet. Ezzel egyrészt lemosod őket, másrészt a hideg víz segít megőrizni frissességüket.
Tartsd cseresznyéidet hideg (0-1°C) hőmérsékleten 10 napig egy lyukas vagy enyhén nyitott műanyag zacskóban, hogy szellőzhessenek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-07-30

Cseresznyefa nevelése magról

Te is szétköpködöd a cseresznyemagokat? És gondolkodtál már rajta, hogy mikor fog belőle fa nőni? Mert bizony, nem is olyan lehetetlen magról fát nevelni!

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottság

Állatvédõ szervezet Dr. Lorászkó Gábor, dr. Gerencsér Ferenc, dr. Gráf Zoltán.... Tovább

aeroplankton

a levegőben lebegő, főként ->baktériumokból álló, viszonylag laza életközösség. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert