Hogyan szüreteljem a cseresznyét? Hogyan tároljam a cseresznyét? Tippek a cseresznye szüeteléséhez és tárolásához

A cseresznyék szüretelése és tárolása

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mellett, hogy ínycsiklandók, a cseresznyék meglehetősen egyszerűen termeszthető gyümölcsök, amik nem túl kényesek a körülményeikre. Mi több, egy jól tartott cseresznyefa hosszú éveken át nő és terem majd.

Tippek a  cseresznyék szüreteléséhez

Ha van valami, ami megárt a cseresznyefáknak, azok az erős széllökések és a kései fagyok. Éppen ezért a betakarítás nem feltétlenül mindig ugyan abban az időben történik majd.

A cseresznyék szüretelése egy aprólékos folyamat. Akár egyetlen egy fáról, akár egy egész kertről van szó, a megfelelő szüretelési módszerrel biztosíthatod, hogy fáid a jövőben is egészségesek maradjanak és bőségesen teremjenek. Lássuk tehát, hogy mit hogyan kell!


1. Tudd, hogy mikor érdemes szüretelni

Az érett cseresznyék kemények és teljesen színesek. Az érett szín az adott változattól függ – a Bing cseresznye például mélypiros színűvé érik. Az édes cseresznyék érettségét általában érdemes kóstolással ellenőrizni.

Más csonthéjas gyümölcsökkel ellentétben a cseresznyék nem érnek tovább, miután leszedik őket a fáról. Fontos tehát, hogy a legérettebb állapotukban szüreteld le őket.

2. Hogyan kell leszüretelni a cseresznyéket

Ha nem tervezed azonnal elfogyasztani őket, a cseresznyéket a szárukkal együtt távolítsd el a fákról. Ilyenkor nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ne tépd le a szárak fás tövét, mert ezekből nőnek majd ki az új termések a következő évek során!
Ha a konyhába vagy befőzéshez szüretelsz, akkor általában egyszerűbb csak magukat a cseresznyéket lehúzni a fáról, és a száraikat is az ágakon hagyni.

Tippek a szüretre:

•    Kezdd korán, hogy megelőzd a nyári hőséget, amennyire csak lehetséges.
•    Viselj kényelmes cipőket, amivel az egyenetlen talajon is gond nélkül tudsz majd lépkedni a fák körül.

3. Hogyan kell tárolni a cseresznyéket

A szüretelést követően öntsd hideg vízbe cseresznyéidet. Ezzel egyrészt lemosod őket, másrészt a hideg víz segít megőrizni frissességüket.
Tartsd cseresznyéidet hideg (0-1°C) hőmérsékleten 10 napig egy lyukas vagy enyhén nyitott műanyag zacskóban, hogy szellőzhessenek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mátészalkai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mátészalka Kölcsey u. 2. 4700 Magyarország Tovább

izoméria

a szerves vegyületek molekuláit felépítő atomok többféle módon kapcsolódhatnak egymáshoz,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert