Így termessz cseresznyefát magról: mutatjuk, hogyan termessz cseresznyefát a kertedben magról!

hirdetes

Cseresznyemagból igazi fa termesztése? – igen, lehetséges!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Amikor nyáron boldogan eszed a cseresznyét, elgondolkozhatsz azon, hogy lehet-e cseresznyefát nevelni a magból. Bár gyakrabban vásárolnak és ültetnek cseresznyét palántaként, a cseresznyét magokból is nevelheted. A „csonthéjas gyümölcsöknek” nevezett cseresznyét, mint unokatestvéreiket a szilvát, az őszibarackot és a kajszit viszonylag könnyű házikertben termeszteni. Jó években egyetlen érett cseresznyefa a tavaszi virágait követően finom gyümölcsökkel teli vödröket tud hozni. Íme, mit kell tudni a cseresznyefa magról történő termesztésről és a palánták gondozásáról.

Cseresznyefa termesztése

Termeszthető-e cseresznye magról?

A cseresznye viszonylag könnyen termeszthető magról. Az alábbi lépések követésével körülbelül 10 éven belül betakaríthatod saját cseresznyédet. Ne feledd, hogy nem minden cseresznye valósul meg magról. Más szavakkal, előfordulhat, hogy az általad elültetett cseresznyemag nem hoz olyan gyümölcsöt, amelynek íze ugyanolyan, mint annak, amelyről származik. 

Hogyan kezdjük el a cseresznyemagot termeszteni beltérben?

1.    A friss cseresznyékből távolítsd el a magokat és tisztíts meg a lehető legtöbb gyümölcsöt.
2.    Miután megtisztult, hagyd a magokat meleg, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve néhány napig száradni.
3.    Csomagold be a megszáradt magvakat enyhén nedves papírtörlőbe majd tedd műanyag zacskóba vagy üvegedénybe.
4.    Helyezd az előkészített magokat hűtőszekrénybe vagy hideg pincébe körülbelül három hónapra. Időnként ellenőrizd a magokat, hogy nincs-e új növekedés, és távolítsd el azokat, amelyek növekedni kezdtek.

hirdetes
5.    Három hónap elteltével távolítsd el a magokat, és ültesd nedves, homok alapú virágkeverékkel töltött magtálcába vagy magkezdő edénybe. Minden magnak hagyj néhány cm helyet, hogy elkerüld a túlzsúfoltságot.
6.    Helyezd az elültetett magokat déli fekvésű ablakba vagy üvegházba. Tartsd őket melegen, és ne hagyd, hogy a talaj kiszáradjon.
7.    A palántáknak körülbelül két héten belül el kell kezdődniük nőni a talaj felszínéről. Miután a palántáknak előjöttek a második leveleik, külön cserépbe ültethetőek.
8.    „Keményítsd le” a palántákat tavasszal úgy, hogy kiviszed őket a szabadba, és körülbelül egy hétig reggel napfényre vagy enyhén árnyékos helyre helyezed. Miután megszokták a szabadban való tartózkodást, a palántákat napfényre lehet helyezni.

Hogyan termesszünk cseresznyemagot a szabadban?

A beltéri vetőmagok alternatívájaként vesd el a cseresznyemagot a szabadban ősszel olyan területeken, ahol szívós a talaj. Tedd a megtisztított és szárított magokat homok alapú keverékbe, és óvd a mókusoktól és más ásó állatoktól. Hagyd az elültetett magokat a szabadban, napfényes helyen. A lehullott levelek és a hótakaró segít nedvesen tartani a magokat a szárazabb időszakokban. Tavasszal, ahogy a hőmérséklet felmelegszik, a palánták elkezdenek kihajtani. A második levélkészlet megjelenése után átültethetők.

hirdetes

Hogyan gondozzuk a cseresznyefát?

A gyümölcsfák termesztése szórakoztató tevékenység lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A cseresznyefák viszonylag gyorsan növő fák és nagyon kevés gondozást igényelnek más gyümölcsfákhoz, például az almához képest. Ültesd el a cseresznyemagokat olyan helyre, ahol teljes napsütésben növekedhetnek. Védd meg a palántákat és az éretlen fákat a vadon élő állatoktól, úgy, hogy télen a törzset és az alsó ágakat zsákvászonba vagy fafóliába csomagolod. Kerülje a fák metszését a téli nyugalmi időszakban és ehelyett várj kora tavaszig, mielőtt az új rügyek kinyílnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

burgonyabogár irtása gombával

újabban a burgonyabogár gyérítésére ajánlják a Beauveria bassiana nevű gombát. A talajba... Tovább

agylágyulás (encefalomalácia, encephalomalacia)

az —>agyvelő állományának ellágyulásával járó agyvelőelhalás. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs