Cseresznyedzsem házilag: mennyei cseresznyedzsem recept- egyszerű cseresznyedzsem recept nagymamámtól

Cseresznyedzsem házilag – Egyszerű és ízletes receptet tanultam nagymamámtól

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A cseresznye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen édes-savanyú ízének köszönhetően temérdek fogást képes új szintre emelni. De mi a teendő akkor, ha több termés gyűlik össze, mint amire számítottál? Készíts belőle házi cseresznyedzsemet! Az alábbi recept rendkívül egyszerű, és nem igényel semmilyen extra különleges hozzávalót. A végeredmény egy ízletes, lekvárszerű finomság, ami garantáltan hamar elfogy majd! Nézzük, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!

Cseresznyedzsem recept

Cseresznye, de milyen?

Habár a házi cseresznyedzsemet friss gyümölcsökből érdemes elkészíteni, ha nem saját termésből szeretnél dolgozni, akkor nyugodtan használhatsz fagyasztott, előre magozott cseresznyéket is hozzá. Csupán olvaszd ki őket szép lassan a cukor társaságában (erről bővebben a receptben).

Hozzávalók (kb. 600 ml dzsemhez)

•    750 g cseresznye
•    500 g kristálycukor
•    1 citrom leve (kb. 3 evőkanál)

Előkészületek

Mielőtt hozzáfognál a házi cseresznyedzsem elkészítéséhez, érdemes egy kis időt fordítani az előkészületekre.
1.    Helyezz két csészealjat a fagyasztóba.
2.    Sterilizálj 1 db 500 ml-es és 1 db 250 ml-es befőttesüveget, vagy 3 db 250 ml-es üveget. Ehhez mosd el őket forró, mosogatószeres vízben, vagy használd őket rögtön az után, hogy elmosta őket a mosogatógép.
3.    Ez után töltsd fel őket forró vízzel, öntsd azt ki, majd helyezd az üvegeket a sütőbe 20 percre 140°C-ra, amíg a dzsem el nem készül.
4.    Az elmosott fedőket forró vízben sterilizáld, majd hagyd lecsöpögni és megszáradni.

Elkészítés

1.    Mosd meg és magozd ki a csereznyéket, majd vágd háromnegyedüket félbe, a maradék egy negyedet pedig hagyd egészben.
2.    Öntsd a cseresznyéket egy mély lábasba, majd öntsd hozzájuk a citromlevet és helyezd őket alacsony lángra.
3.    Egy krumplinyomóval finoman nyomkodd össze a gyümölcsöket, majd továbbra is alacsony lángon melegítsd őket, amíg meg nem főnek (nagyjából 7 percig).
4.    Add hozzá a cukrot is és vedd vissza a hőfokot nagyon alacsony lángra, amíg az összes cukor szét nem olvad. Egy fakanállal rendszeresen ellenőrizd a cukor állagát.
5.    Forrald fel a lábas tartalmát és hagyd forrni 10 percig.
6.    Vedd le a tűzről és önts néhány csepp dzsemet az egyik lehűtött csészealjra, majd helyezd azt a hűtőbe egy percre. Ez után nézd meg az ujjaddal, hogy „gyűrődik-e” a felszíne, és ragadós-e az állaga – ha igen, akkor elkészült.
7.    Ha még nem áll készen, akkor forrald még néhány percig és ellenőrizd ismét.
8.    Ha kész, akkor kanalazd át őket a forró befőttesüvegekbe, majd azonnal helyezd rájuk a fedőiket.
9.    Hagyd, hogy kihűljenek, majd helyezd az üvegeket egy hűvös, sötét helyre. Jelöld meg rajtuk, hogy mikor készültek. Habár elvileg évekig fogyaszthatók maradnak, ajánlott másfél éven belül felhasználni őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

égés

sugárzó hő v. magas hőmérsékletű folyadékok és szilárd anyagok által a test felszínén... Tovább

varas szájfájás (fertőző hólyagos bőrgyulladás)

juhok és kecskék, főként az ajkak és az orrnyílások környékén, ritkábban a lábvégek... Tovább

Tovább a lexikonra