A cseresznyefa gondozása - így gondozd csresznyefád, hogy bőségesen teremjen

hirdetes

A cseresznye gondozása, nevelése (Példa)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A cseresznyefa gondozása, nevelése

A cseresznye igényei, gondozása, nevelése

Egyik nagy kedvencünk a cseresznye, viszont a gyümölcsfajták között nem bír nagy jelentőséggel. De akkor miért szeretjük annyira? Egyszerű a válasz, azért mert korai érése és élvezeti értéke miatt az egyik legszuperebb gyümölcs. Sajnos az utóbbi években azt tapasztalhatjuk, hogy csökken a termésmennyisége, és az exportunk is kevesebb belőle. 

A hideget nagyon jól tűri a cseresznye, még a virágai sem fagynak el -5-6 Celsius fokon. Víz-, hő-, és fényigénye közepes, kedveli a félárnyékos helyeket is, gyökérzete viszont nagyon levegőigényes, mint azt már említettem az előző oldalon. Ha konténeres kiszerelésben vásároljuk meg a facsemetét, akkor az év bármely szakában elültethetjük (kivéve a fagyos hónapokat).

hirdetes

Abban az esetben viszont, ha szabadgyökeres változatra esett a választásunk, akkor október és március között kell elültetnünk, természetesen szintén kerülve a fagyos időszakokat. A hely megválasztásnál érdemes gondolni arra, hogy helyigényes fáról van szó, hagyjunk neki bőven helyet a növekedéshez. A cseresznye szereti a napfényt, vízigénye közepes, a talajra sem érzékeny, csak a kötött közeget kell kerülni.

Elmondható, hogy a cseresznye gondozása nem okoz nagy gondot, kezdő kertészek is nyugodtan kipróbálhatják magukat ezzel a gyümölcsfával. Azt viszont érdemes tudni, hogy több betegségre és kártevőre is hajlamos, tehát a lemosó permetezésre mindenképp szükség van, de fel kell készülni arra is, hogy évente többször szükséges permetezni.

hirdetes

Figyelni kell mindig a jelekre és a megjelenő kártevőkre, növényvédelemmel foglalkozó rovatunkban számos hasznos tanács vár rátok, ha esetleg egy kicsit bizonytalanok lennétek! Amiről még érdemes szót ejtenünk, az nem más, mint a cseresznyefa metszése, erről a következő oldalon tudhattok meg mindent! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-07-04

Felejtsd el a dinnye kopogtatását, így találod meg a legjobb dinnyét!

Milyen és hogyan állapíthatjuk meg a sok látszólag egyforma gyümölcs közül, hogy melyik a legédesebb és érettebb görögdinnye? Felejtsd el a kopogtatást!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


bélelzáródás

elsősorban mechanikai okok (eltömődés, összenyomatás, lefűződés, a —>sérv... Tovább

talajélet

kiindulópontja, hogy a ->talaj eleven közeg; a t. tehát a talajban zajló élettani jelenségek... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert