Érdemes megvédenünk a cserepes növényeket is a téli fagyoktól

hirdetes

Cserepes növények teleltetése - ezeket érdemes megfogadnod velük kapcsolatban

Szélesi Ferenc, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Cserepes növények

Költöztetés előtt meg kell szabadítani a növényeket a kártevőktől is, nehogy behurcoljuk őket is a lakásba. Ha növényeinken kevés kártevő van, azokat összegyűjthetjük, letörölhetjük, lemoshatjuk.

A kártevők eltávolításának legegyszerűbb módja, hogy rovarirtó szerrel lepermetezzük növényeinket tetőtől talpig. Majd a növényeket vigyük védett helyre, pl. szerszámos kamrába vagy garázsba. A műveletet ismételjük meg még kétszer. Az utolsó művelet után várjunk egy napot, és vigyük a növényeket be, a lakásba illetve valamilyen fagymentes, de világos helyre.

Hová költöztessünk?

Télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének. Tehát irány a világos nappali, a fűtött veranda. A többeiek a télikertbe, verandára, világos pincébe, a lépcsőházba vagy akár a garázsba is kerülhetnek. Amire feltétlenül szükségük van a világosság és a megfelelő hőmérséklet. Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethetjük a rozmaringot, leandert, babért, kaktuszokat, pozsgásokat, gránátalmákat és a citrusféléket (citrom, narancs, lime, mandarin, grapefruit, kumquat).

hirdetes

13-17 °C-ot igényelnek télen a mérsékelt házi pálmák (legyező, főnix, kencia, washingtonia), a mályvarózsa, selyemmályva, akáciák, broméliák. A Kaktuszok teleltetéséről itt olvashat. Katona Ervin így írt a mérsékelten fagyálló bonsai-ok teleltetéséről: Például a ciprusfélék -5 C fokig viselik el a fagyot, ezért fóliasátorban, vagy fűtetlen üvegházban kell teleltetni őket. Víz-, és fényigényükre folyamatosan figyelni kell! A hidegházi fajok egyáltalán nem viselik el a fagyot, 5-10 fok közötti hőmérsékleten kell őket tartani.

hirdetes

Erre a célra a legalkalmasabb a hidegház, amely véd a fagyoktól, és megfelelő szellőztetési lehetőséggel van ellátva arra az esetre, ha felmelegszik az idő, ugyanakkor biztosítja a növények fényigényét is. (olajfélék, pozsgások, ezercsillag fácska (Serissa sp.), mirtusz, ausztrál fikusz, kínai fagyal, gránátalma, stb.). Egész éven át 20-25 C fok meleget, sok fényt, magasabb páratartalmat igényelnek a trópusi vagy szubtrópusi bonsai fajok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányozás higiéniája

a takarmány-élettani alapokra, valamint a gyak. takarmányozás ismereteire építve foglalkozik... Tovább

endogén ritmus (belső ritmus)

az életfolyamatoknak olyan szakaszos megnyilvánulásai, amelyek nem függenek a sejten, a szerven... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem