Érdemes megvédenünk a cserepes növényeket is a téli fagyoktól

Cserepes növények teleltetése - ezeket érdemes megfogadnod velük kapcsolatban

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Cserepes növények

Költöztetés előtt meg kell szabadítani a növényeket a kártevőktől is, nehogy behurcoljuk őket is a lakásba. Ha növényeinken kevés kártevő van, azokat összegyűjthetjük, letörölhetjük, lemoshatjuk.

A kártevők eltávolításának legegyszerűbb módja, hogy rovarirtó szerrel lepermetezzük növényeinket tetőtől talpig. Majd a növényeket vigyük védett helyre, pl. szerszámos kamrába vagy garázsba. A műveletet ismételjük meg még kétszer. Az utolsó művelet után várjunk egy napot, és vigyük a növényeket be, a lakásba illetve valamilyen fagymentes, de világos helyre.

Hová költöztessünk?

Télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének. Tehát irány a világos nappali, a fűtött veranda. A többeiek a télikertbe, verandára, világos pincébe, a lépcsőházba vagy akár a garázsba is kerülhetnek. Amire feltétlenül szükségük van a világosság és a megfelelő hőmérséklet. Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethetjük a rozmaringot, leandert, babért, kaktuszokat, pozsgásokat, gránátalmákat és a citrusféléket (citrom, narancs, lime, mandarin, grapefruit, kumquat).

13-17 °C-ot igényelnek télen a mérsékelt házi pálmák (legyező, főnix, kencia, washingtonia), a mályvarózsa, selyemmályva, akáciák, broméliák. A Kaktuszok teleltetéséről itt olvashat. Katona Ervin így írt a mérsékelten fagyálló bonsai-ok teleltetéséről: Például a ciprusfélék -5 C fokig viselik el a fagyot, ezért fóliasátorban, vagy fűtetlen üvegházban kell teleltetni őket. Víz-, és fényigényükre folyamatosan figyelni kell! A hidegházi fajok egyáltalán nem viselik el a fagyot, 5-10 fok közötti hőmérsékleten kell őket tartani.

Erre a célra a legalkalmasabb a hidegház, amely véd a fagyoktól, és megfelelő szellőztetési lehetőséggel van ellátva arra az esetre, ha felmelegszik az idő, ugyanakkor biztosítja a növények fényigényét is. (olajfélék, pozsgások, ezercsillag fácska (Serissa sp.), mirtusz, ausztrál fikusz, kínai fagyal, gránátalma, stb.). Egész éven át 20-25 C fok meleget, sok fényt, magasabb páratartalmat igényelnek a trópusi vagy szubtrópusi bonsai fajok.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

bénulás (paralízis)

az a jelenség, amikor a központi idegrendszeri mozgatóingerekre az izmokban összehúzódás nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem