Tippek cserepes növények kiültetéséhez egyenesen egy kertésztől

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A cserepes növények kiültetése a kertbe vagy nagyobb cserépbe fontos lépés ahhoz, hogy növényeink egészségesen és szépen fejlődjenek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan végezzük el ezt a folyamatot szakszerűen, egy gyakorlott kertész javaslatai alapján.

cserepes növény kiültetése

Mikor a legjobb átültetni a cserepes növényeket?

A legjobb időpont a növények átültetésére virágzás előtt van, mivel ilyenkor a növények még nem kezdtek el energiát fektetni a virágok vagy gyümölcsök termelésébe, és könnyebben alkalmazkodnak az új környezethez. Azonban, ha egy növény túl kicsi cserépben van, mint például egy ajándékba kapott dáliánál, akkor sürgősen nagyobb cserépbe kell átültetni.

Hogyan válasszunk megfelelő cserepet?

A növény új cserepe csak néhány centiméterrel legyen nagyobb az előzőnél. Ez megakadályozza a túlzott táskásodást a gyökerek körül, valamint olyan problémákat, mint a gyökérrothadás, amely túlöntözés következtében alakulhat ki. Ha túl nagy cserépbe ültetjük a növényt, a föld nedves maradhat, és a gyökerek nem kapnak elegendő levegőt.

A megfelelő vízelvezetés fontossága

Az edény alján található lyukaknak szabadon kell maradniuk, hogy a fölösleges víz el tudjon távozni. A terrakotta cserepek esetében ezek a lyukak könnyen eltömődhetnek a talajjal. Ennek elkerülése érdekében helyezzünk egy darab íves csempét a lyuk fölé, amely megakadályozza a komposzt bejutását a lyukba, de lehetővé teszi a víz szabad áramlását.

Ültetőközeg kiválasztása és előkészítése

Az átültetés előtt készítsük elő a cserepet jó minőségű, többcélú komposzttal. Tegyünk a komposztból az új cserép aljára, majd helyezzük bele a növényt, hogy meg tudjuk állapítani, mennyi komposztra lesz szükség az optimális szint eléréséhez. A növény legyen kissé az új cserép pereme alatt.

Hogyan ültessük át a növényt?

Amíg a növény még a régi cserépben van, adjunk hozzá plusz komposztot az új cseréphez, és tömörítsük le. Ezután távolítsuk el a kisebb cserepet, így egy tökéletesen kialakított lyukat kapunk a növény számára. Ültetés előtt győződjünk meg róla, hogy a növényt jól megöntöztük, hogy elkerüljük a sokkhatást.
Támasszuk meg a növényt a tövénél, fordítsuk meg, és óvatosan távolítsuk el a régi cserépből. Lazítsuk meg a gyökereket az alján, hogy azok könnyebben tudjanak növekedni az új közegben. Helyezzük a növényt az előre kialakított lyukba az új cserépben.

Mit tegyünk az átültetés után?

Szilárdítsuk meg a növényt az új cserépben, és óvatosan ütögessük meg a cserép oldalát, hogy eltávolítsuk a légzsákokat. Ha szükséges, töltsünk fel még egy kis komposztot. Ügyeljünk arra, hogy a növény stabilan álljon a cserépben.

Az átültetés után alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek jól érintkezzenek a friss komposzttal és az ültetőközeg egységesen nedves legyen. A víz biztosítja, hogy a növény gyorsan elkezdjen új gyökereket fejleszteni az új közegben.

Hogyan gondozzuk a növényt átültetés után?

Az átültetett növényt helyezzük olyan helyre, ahol megfelelő mennyiségű fényt kap, de közvetlen napsütéstől védve van, amíg meg nem szokja az új környezetet. Rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözzük, amikor a felső réteg száraz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

2024-07-24

Fa ültetése nyáron? Felfedjük a titkokat, hogyan lehet a melegben is sikerrel járni!

A fa ültetés nyáron egy izgalmas dolog, extra gondoskodást kíván. Megfelelő odafigyeléssel nyáron is lehet fákat ültetni. Megmutatjuk mire érdemes odafigyelni.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

bibor here (Trifolium incarnatum L.)

a ->pillangósok családjához tartozó, egyéves v. áttelelő takar¬mánynövény. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet növény