Így fog gyönyörűen virágozni a cserepes azálea!

Hogyan ápoljuk a beltéri azáleát – Minden a cserepes azálea gondozásáról

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az azáleát beltérben ugyanúgy termeszthetjük, mint bármely más szobanövényt, de a többi virágzó növényhez hasonlóan a beltéri azálea gondozásával kapcsolatban néhány trükköt ismernünk kell, ha azt szeretnénk, hogy évről évre virágozzon.

azálea

Az azálea gondozása 

Az azáleák hűvösebb hőmérsékleten – ideális esetben 15-18°C körül – és erős, közvetett vagy szűrt fényben fejlődnek. A hidegebb hőmérséklet meghosszabbítja a virágzási időszakot is.

Az azáleáknak állandó nedvességre van szükségük – az öntözések közötti talajkiszárítás, sok szobanövény esetében jó, de pusztító hatású lehet az azáleára. Naponta néhány jégkocka a talaj tetejére egyenletes, lassú vízellátást biztosít, és a talaj megfelelő nedvességtartalmát tartja.

Virágzáskor csak vizet adjunk az azáleának, mivel a műtrágyázás ebben a szakaszban arra készteti a növényt, hogy az energiát a lombozat növekedésére fordítsa.

Azálea gondozása a virágzást követően

 

Ha a virágzás csökkenni kezd, vigyük át a növényt egy világosabb helyre, és kéthetente tápláljuk folyékony, univerzális tápoldattal.

Újra virágzik az azálea a következő szezonban

A beltéri azálea újravirágoztatása bonyolult lehet, mert a növénynek növekedési időszakra van szüksége, amelyet egy hűtési időszak követ. Tavasszal, miután minden fagyveszély elmúlt, kihelyezhetjük azáleát a szabadba, részleges árnyékba, vagy folytathatjuk bent a termesztését. Mivel az azálea ebben a növekedési időszakban az enyhén savas szilárd földet részesíti előnyben, érdemes más műtrágyára váltani.

Tartsuk a növényt jól öntözve egész szezonban. Ha metszésre van szüksége, nyár közepén vágjuk vissza a túlzott növekedést. Rendszeresen figyeljünk a kártevőkre – az azáleák hajlamosak lehetnek a bosszantó lisztbogarakra és fehérlegyekre.

Azálea teleltetése

Az őszi első fagyok előtt vigyük vissza az azáleát a beltérbe – mielőtt ezt megtennéd, ellenőrizd újra a kártevőket. Az utolsó dolog, amit tenni akarnánk, az az, hogy akaratlanul is megfertőzzük szobanövényeinket!

Ezután a második virágzási ciklus ösztönzése érdekében tartsuk az azáleát 4-10 °C hőmérsékleten novembertől január elejéig. Ez a hűtési időszak elengedhetetlen a virágzáshoz. Csak annyi vizet adjunk a növénynek, hogy ne hervadjon el, de ne öntözzük túl és hagyjuk abba a műtrágyázást.
A világos, zárt, fűtetlen veranda tökéletes, ha a hőmérséklet nem süllyed fagypont alá. Ideális a hűvös pince is, világítás mellett.

Január elején helyezzük át a növényt egy olyan helyre a házban, amely 15-18 °C között mozog. Néhány hét múlva újra látni kell a virágbimbókat!

Az azálea újravirágzása némi erőfeszítést és gondos tervezést igényel, de megéri a tél végi színfoltjai miatt próbálkozni az újravirágoztatással!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aratógép

olyan betakarítógépek összefoglaló neve, amelyek szálas növények levágására alkalmasak.... Tovább

46/2006. (VI. 19.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program elsõ félévének szabályozásáról szóló 115/2005. (XII. 15.)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény