Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel! Ezekkel az anyagokkal lehet feltölteni a virágföldet

hirdetes

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A virágföld nem olcsó, így akár egy nagy cserepet használunk egy kisebb növényhez, akár egy nagy fához, a legtöbb esetben nem kell az egész edényt földdel feltölteni, amennyiben trükköset vagyunk, és az alábbi praktikákat alkalmazzuk. Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Az cseréptöltés nagyszerű lehetőséget kínálnak a biológiailag nem lebomló hulladékok, például a műanyagok újrahasznosítására is.

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját?

Tehát mivel töltsük fel a cserepet?

Először vizsgáld meg a növényt, vagy kérdezd meg a helyi kertészeti központot, hogy milyen mélységre van szüksége a növénynek vagy a fának, ez ugyanis az egyik legfontosabb információ most ennek a trükknek a szempontjából. Így képet kaphatunk arról, hogy mennyi virágföldre lesz szükségünk, és mennyi töltőanyagra e felett. Tudjuk, hogy mindenképpen spórolni akarsz, de a virágföldön minőségügyi szempontokból nem érdemes, mindenképpen jó minőségű virágföldet használj, és ne kerti talajt, mivel a külső talaj szennyeződhet gyomokkal és egyéb anyagokkal, amelyek nem segítik a növényt. ha kiderült mennyi virágföld kell, és ezenfelül mennyi hely van még a cserépben, akkor tudjuk, mennyi egyéb töltőanyag kell, és ez alapján tudunk kalkulálni, hogy milyen töltőanyag alkalmas a célra.

Könnyű töltőanyag edényekhez

Ha nagy csereped agyagból vagy más nehéz anyagból készült, akkor valószínűleg könnyebb töltőanyagot szeretnél választani. Ha a cserepet állandóbb helyre helyezed, ez nem feltétlenül fontos szempont, de ha viszonylag sokszor kerül sor pakolgatásra, akkor ezt is át kell gondolni. A könnyű töltőanyag a nagy, könnyű cserepekhez is jó, amelyeket időnként érdemes áthelyezni bizonyos szempontok miatt, vagy a körülmények váltakozása következtében.

hirdetes

Könnyű cseréptöltő anyagok:

 • Műanyagok újrahasznosítása
  • Műanyag vizes/üdítős palackok
  • Műanyag tejeskannák
  • Csomagolóanyagok újrafelhasználása
  • Földimogyoró borítása
  • Fel nem használt műanyag edények fejjel lefelé
 • Természetes anyagok
  • Faforgács, fenyőtoboz, levelek és gallyak (Ezek az anyagok idővel lebomlanak, de jól használhatók a szezonális növények ültetéséhez.)
  • Újrahasznosított karton, újság (Szintén csak rövid távú használatra alkalmas.)

Nehéz töltőanyag cserepekbe

hirdetes

Van néhány oka annak, hogy érdemes nagyobb cserepeket nehezebb töltőanyaggal megtölteni. Lehet, hogy van egy magas, könnyű csereped, amelyről biztos szeretnél lenni, hogy stabilabb, különösen akkor, ha mondjuk egy magas fához használod. Lehet, hogy a cserép nyilvános helyen lesz, mondjuk a lépcsőházban, vagy a kapu előtt valahol, ahol hozzáütközhetnek vagy ellophatják. A nehéz anyagok állandóbb telepítésekhez is használhatók. Minden esetben ügyelj arra, hogy a töltőanyagok elég szilárdak legyenek, hogy a talaj hozzáadásakor ne mozduljon el. Az is jó ötlet, hogy a töltőanyag tetejére egy darab tereprendezési szövetet helyezünk, nehogy túl sok talaj hulljon a repedéseken keresztül. Mutatjuk ebben az esetben milyen anyagokat érdemes használni a cserép megtöltéséhez:

Lehetőségek nehéz edénytöltőkhöz

 • Törött kerámiadarabok, tégla stb.
 • Nagy sziklák
 • Fa rönkök
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

számosállat

áll.-statisztikai, valamint üzemszervezési mértékegység, amely különböző fajú, fajtájú,... Tovább

kenőanyagok

rendszerint kőolajból nyert, ritkábban szintetikus, nagy viszkozitású anyagok, amelyek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés