Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel! Ezekkel az anyagokkal lehet feltölteni a virágföldet

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A virágföld nem olcsó, így akár egy nagy cserepet használunk egy kisebb növényhez, akár egy nagy fához, a legtöbb esetben nem kell az egész edényt földdel feltölteni, amennyiben trükköset vagyunk, és az alábbi praktikákat alkalmazzuk. Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Az cseréptöltés nagyszerű lehetőséget kínálnak a biológiailag nem lebomló hulladékok, például a műanyagok újrahasznosítására is.

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját?

Tehát mivel töltsük fel a cserepet?

Először vizsgáld meg a növényt, vagy kérdezd meg a helyi kertészeti központot, hogy milyen mélységre van szüksége a növénynek vagy a fának, ez ugyanis az egyik legfontosabb információ most ennek a trükknek a szempontjából. Így képet kaphatunk arról, hogy mennyi virágföldre lesz szükségünk, és mennyi töltőanyagra e felett. Tudjuk, hogy mindenképpen spórolni akarsz, de a virágföldön minőségügyi szempontokból nem érdemes, mindenképpen jó minőségű virágföldet használj, és ne kerti talajt, mivel a külső talaj szennyeződhet gyomokkal és egyéb anyagokkal, amelyek nem segítik a növényt. ha kiderült mennyi virágföld kell, és ezenfelül mennyi hely van még a cserépben, akkor tudjuk, mennyi egyéb töltőanyag kell, és ez alapján tudunk kalkulálni, hogy milyen töltőanyag alkalmas a célra.

Könnyű töltőanyag edényekhez

Ha nagy csereped agyagból vagy más nehéz anyagból készült, akkor valószínűleg könnyebb töltőanyagot szeretnél választani. Ha a cserepet állandóbb helyre helyezed, ez nem feltétlenül fontos szempont, de ha viszonylag sokszor kerül sor pakolgatásra, akkor ezt is át kell gondolni. A könnyű töltőanyag a nagy, könnyű cserepekhez is jó, amelyeket időnként érdemes áthelyezni bizonyos szempontok miatt, vagy a körülmények váltakozása következtében.

Könnyű cseréptöltő anyagok:

 • Műanyagok újrahasznosítása
  • Műanyag vizes/üdítős palackok
  • Műanyag tejeskannák
  • Csomagolóanyagok újrafelhasználása
  • Földimogyoró borítása
  • Fel nem használt műanyag edények fejjel lefelé
 • Természetes anyagok
  • Faforgács, fenyőtoboz, levelek és gallyak (Ezek az anyagok idővel lebomlanak, de jól használhatók a szezonális növények ültetéséhez.)
  • Újrahasznosított karton, újság (Szintén csak rövid távú használatra alkalmas.)

Nehéz töltőanyag cserepekbe

Van néhány oka annak, hogy érdemes nagyobb cserepeket nehezebb töltőanyaggal megtölteni. Lehet, hogy van egy magas, könnyű csereped, amelyről biztos szeretnél lenni, hogy stabilabb, különösen akkor, ha mondjuk egy magas fához használod. Lehet, hogy a cserép nyilvános helyen lesz, mondjuk a lépcsőházban, vagy a kapu előtt valahol, ahol hozzáütközhetnek vagy ellophatják. A nehéz anyagok állandóbb telepítésekhez is használhatók. Minden esetben ügyelj arra, hogy a töltőanyagok elég szilárdak legyenek, hogy a talaj hozzáadásakor ne mozduljon el. Az is jó ötlet, hogy a töltőanyag tetejére egy darab tereprendezési szövetet helyezünk, nehogy túl sok talaj hulljon a repedéseken keresztül. Mutatjuk ebben az esetben milyen anyagokat érdemes használni a cserép megtöltéséhez:

Lehetőségek nehéz edénytöltőkhöz

 • Törött kerámiadarabok, tégla stb.
 • Nagy sziklák
 • Fa rönkök
   

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

2024-04-04

4 csodálatos virágkombináció áprilisra

Tavaszi virágok - Mutatjuk is, hogy hogyan és miként lehet ezeket a virágokat kombinálni, hogy még lenyűgözőbb legyen az eredmény. Próbáld ki te is!

2024-04-08

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el, mutatjuk miért. Így gondozd a tulipánokat elnyílásuk után!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

humifikáció (humuszképződés)

a talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és gombák enzimjeikkel elbontják,... Tovább

fluormérgezés

főként alumíniumkohók környékén, —>fluortartalmú lecsapódással szennyezett... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés