Az első Steyr-liszensz alapján készített 350-től a Lapplanderig hosszú, s göröngyös volt az út.

hirdetes

A magyar autógyártás egykori csillaga - Csepel autógyár

P.J.
A Csepel Autógyár, amely semmilyen kapcsolatban nem állt a Csepel Vas- és Fémművekkel közel 30 éven át készített teherautókat, s egészen az 1990-es évekig fennmaradt, mint alkatrész-beszállító.

A Steyr azonban kemény feltételekhez kötötte a licenc átadását. Végül a traktorlicencet elejtették, de helyette a főleg katonai célból hasznosítható Steyr WD-413 és WD613 típusú dízelmotorok és a D-380 típusú tehergépkocsi licencét és teljes gyártási dokumentációját a gyár tulajdonosától megkapta. Az 1948 végén kelt megállapodás összegéről nem maradt fenn adat, az ország úgynevezett "barter ügylettel" fizetett, élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt kellett átadni a szovjet hatóságoknak, melyért cserébe tíz év után a magyar államra szállt át a szerződésben érintett összes szabadalom.

A NIK kebelében megszületett a tervezés koordinálását intéző Steyr iroda, és a kivitelezési munkálatokat irányító Központi Autószerkesztési Iroda. A Dunai Repülőgépgyár lebombázott Horthy-ligeti telepén (Szigetszentmiklós és Tököl közötti terület, melyet a háború után átneveztek Szigethalomnak), az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár NV gépjármű- és motorrészlegének és a Weiss Manfréd motorgyári részlegének beolvasztásával létrejött a Csepel Autógyár Nemzeti Vállalat.

A gyár első igazgatója: Bíró Ferencné Moszkvában végzett gépészmérnök, Rákosi Mátyás sógornője. 1949. december 21. elkészült az első 4 hengeres Csepel motor a Steyr licenc alapján. Az elsőt követte 1975-ig 281.620 darab, 2-4-6 hengeres motor különböző felhasználási változatban. 1950. április 3. 11:00-kor elkészült az első Csepel-autó, Csepel motorral, melyet ekkor ki is próbált Bíró Ferencné a gyár vezérigazgatója a gyárudvaron. Még aznap délutánra elkészült további 2 Csepel D-350 teherautó. Az első 3 darab után még ebben az évben összesen 1666 darabot gyártottak le belőle. A D-350 (dízel) és B-350 (benzines) típusok gyártása 1950-1958 között tartott.

hirdetes

1950. szeptember 5-12 között a Lengyel Motorszövetség megrendezésében lebonyolításra kerülő nemzetközi megbízhatósági és gyorsasági teherautó-versenyen 8 darab Csepel D- és B-350 felponyvázott tehergépkocsi indult. A magyar Csepelek a 2000 kilométeres megterhelő és összetett versenyben elsőként értek a varsói célba és a dízel kategóriában az első, míg a benzinmotoros kategóriában a második helyezést érték el, maguk mögé kényszerítve a már ismert és bevált nemzetközi márkákat.

hirdetes

Ez az esemény és az azon elért eredmény volt az első, mely az alig öt napos Csepel 350-es tehergépkocsi és gyártó vállalatának külföldi ismeretséget és nemzetközi elismerést szerzet. 1968-75 szerkezetváltás a KGST-ben: Magyarország a buszgyártást kapta elsődleges feladatul, minden gyártókapacitást ennek kellett alárendelni.

Az Ikarus nem szállított többet a Csepelnek, a Csepel megkezdte az autóbusz fenékvázak beszállítását az Ikarusnak. A Csepel fülkéit az esztergomi Labor-MIM, majd a lengyel Jelcz és Star készítette. 1968-ban a Rába elkezdi gyártani az MAN licenc motorokat és az újabb kori RÁBA teherautókat.) 1975-ben leállt a Csepel motorok gyártása, a Csepel teherautók ezután leginkább RÁBA erőforrásokkal készültek, kis sorozatban. 1976-1980 között zajlott a VOLVO Laplander gyártása (1000 db készült).

1992-ben a cég felszámolás alá került. 1996-ban a kifizetetlen orosz megrendelésekbe belebukó Ikarus nemfizetése miatt a beszállító Csepel csődbe ment 1956-ban keveset beszéltek a Csepel teherautók Himaláján megtett legendás túrájáról és azóta sem sokat hallottunk a történetről. Pedig 3 Csepellel vágtak neki magyar szakemberek a Peking-Tibet útvonalnak, hogy bebizonyítsák: a magyar teherautók minden körülmények között jól teljesítenek. A tét nem volt kicsi, hiszen nemzetközi versenyen kellett helytállnia a három D 420-as járműnek, amit sikerrel teljesítettek is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-04-13

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

Sokan vagyunk, akik próbálnának környezetkímélőbb lehetőséget találni az energia előállításával kapcsolatban. Ezeket tudnod kell a szélenergiáról, mielőtt beruházol rá!

2022-08-29

Nagymamaféle hagyományos szilvás gombóc receptje

Gyermekkoromban ez volt a kedvencem ősszel. Mutatom is nagymamám féltve őrzött receptjét, és egy-két praktikát a hagyományos szilvás gombóc elkészítéséhez.

2022-09-09

Így készíthetsz házi gyomirtót- mindössze 3 konyhai alapanyagra lesz szükséged

A gyomoktól megszabadulni tőlük nem könnyű, de te sem szeretnéd mindenféle vegyszerekkel telepermetezni az otthonodat? Készíts házi gyomirtót egyszerűen!

2022-09-09

Miért olyan jó az édesburgonya? Az édesburgonya 5 meglepő pozitív hatása

Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, de vajon tényleg olyan jó, vagy csak drága? Miért jobb az édesburgonya, mint a sima krumpli? Hogyan használható?

2022-08-24

Mit kell csinálni a kertben szeptemberben? Íme a teljes lista a szeptemberi kerti teendőkről!

Mutatjuk a szeptemberi kerti teendők listáját! Gondoltátok volna, hogy ilyenkor ültetni is lehet, nem is akármit? Azt is mutatjuk milyen hibákat szoktak véteni.

2022-09-14

Gabi-halála- a Mátra egyik legszebb helye, érdekes történet húzódik mögötte

A Mátra egyik kedvelt túracélpontja a Gabi-halála nagyon különleges hely. A 772 méteres hegycsúcs mögött érdekes történet húzódik meg, mutatjuk is a legendát!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

További cikkek ebben a témában


vízmosás

A víz által okjozott erózió, a gyors lefolyású, lezúduló, ált. csapadékból származó... Tovább

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek Gazdaság Tudomány