Saját kezűleg építhetünk csepegtetőrendszert

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

Szélesi Ferenc - Főkertész
Csepegtetőrendszer építése

A csepegtetőrendszer elkészítése

Amennyiben sikerült olyan csepegtető szettet találnod, ami megfelel szükségleteidnek, természetesen kövesd az összeszereléshez mellékelt utasításokat. Azonban ha saját magadnak állítottad össze az alkatrészeket a fenti lista alapján, akkor a következőket kell tenned! Az időzítő nem kötelező, de megkönnyítheti az életed, ha néha még annyi időd sincs, hogy megnyisd és elzárd a kerti csapot (vagy csak hajlamos vagy megfeledkezni róla).

1. A kétirányú csatlakozó felszerelése

Először is rögzítsd a csatlakozót a kerti csaphoz, ahonnan a rendszer a vizet kapja majd. Ehhez közvetlenül erősítsd hozzá az időzítőt, ahhoz pedig a nyomásszabályzót.

2. Jöhet a csepegtetőcső

Miután az első lépéssel megvagy, a kimeneti ponthoz erősítsd hozzá a csepegtetőcsövet. Ez lesz a rendszer kiindulópontja. 

3. Alakítsd ki a vezetékrendszert

Helyezd végső helyükre a növénytartókat, és igazítsd ehhez a csőrendszert. Mérd ki, hogy mekkora távolságra vannak egymástól a konténerek, majd jelöld meg ezt a távolságot a csövön is. Vágd méretre a csövet, és zárd le a végét, majd rögzítsd a talajhoz több ponton is. Ezután mérd meg, hogy a csövön megjelölt pontoktól mennyire messze kerülnek majd a csepegtetőtüskék az egyes növénytartókban.

hirdetes

Erre a távolságra érdemes néhány extra centit rámérni, hogy tudd egy kicsit mozgatni a konténereket, ha esetleg útban lennének. Itt két választásod is van attól függően, hogy most szeretnél-e ültetni egy növénytartóba, vagy már meglévőt szeretnél öntözni ezzel a módszerrel. Az egyik lehetőség a növénytartó alsó, vízelvezető nyílásán bevezetni a kapilláriscsövet a növénytartóba, alulról felfelé. Ez az elegánsabb megoldás, mert így a cső nagy része a talajban lesz, és nem rontja majd a látványt, azonban csak az olyan növénytartóknál működik, amik üresek, és most tervezed feltölteni őket.

Ha már beültetett növénytartókat szeretnél csepegtetve öntözni, akkor az egyetlen opció simán felülről bevezetni a kapilláriscsövet – ilyenkor jobban látszik majd, de ha úgy igazítod, hogy takarásban legyen, akkor ez sem ront majd az összképen annyira. Ezt fontos még ennél a lépésnél eldönteni, mert ettől függ majd, hogy milyen hosszú szakaszokra kell vágnod a kapilláriscsöveknek. Szerencsére mivel minden kapilláriscső külön csatlakozik a főcsőre, így egy rendszeren öntözhetsz újonnan beültetett, és már meglévő konténereket is.

hirdetes

4. Vezesd be a kapilláriscsöveket

Üss egy-egy lyukat a csövön a megjelölt pontokon. Ha esetleg elrontanád, ne aggódj – ezért van a tömítés. Ha megvannak a lyukak, mindegyikbe dugj egy csepegtető csatlakozót. Ezeknek a csatlakozóknak a kimeneti végére kell ráerősítened egy-egy kapilláriscsövet, majd elvezetni azt addig a pontig, ahová a csepegtetőtüske kerül majd. Újonnan beültetendő növénytartók esetén ekkor kell feltöltened talajjal a konténert, mert a következő lépés már a csepegtetőtüskék beszúrása lesz! Ügyelj rá, hogy a kapilláriscsövek vége kilógjon a talajból, hogy csatlakoztatni tudd őket a tüskékhez!

5. Jöhetnek a tüskék

A kapilláriscsövek végére kerülnek fel a csepegtetőtüskék. Ezeket úgy helyezd el a növénytartókban, hogy tőlük csak egy oldalra kerüljenek majd növények – tehát ne a cserép/láda közepébe szúrd őket.

A kész rendszer tehát a következőképpen fog kinézni:

Kerti csap > Kétirányú csatlakozó > Időzítő > Nyomásszabályzó > Főcső > Kapilláriscsövek > Csepegtetőtüske.

Mutatok egy videót is, amin minden látható lépésről lépésre! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


nyakalt lábtő

oldalról nézve a hirtelen elvékonyodó szárban folytatódó láhtó. Hibás lábalakulás. A... Tovább

.../2008. (...) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem