Saját kezűleg építhetünk csepegtetőrendszert - mutatjuk, hogyan

hirdetes

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Csepegtetőrendszer építése

A csepegtetőrendszer elkészítése

Amennyiben sikerült olyan csepegtető szettet találnod, ami megfelel szükségleteidnek, természetesen kövesd az összeszereléshez mellékelt utasításokat. Azonban ha saját magadnak állítottad össze az alkatrészeket a fenti lista alapján, akkor a következőket kell tenned! Az időzítő nem kötelező, de megkönnyítheti az életed, ha néha még annyi időd sincs, hogy megnyisd és elzárd a kerti csapot (vagy csak hajlamos vagy megfeledkezni róla).

1. A kétirányú csatlakozó felszerelése

Először is rögzítsd a csatlakozót a kerti csaphoz, ahonnan a rendszer a vizet kapja majd. Ehhez közvetlenül erősítsd hozzá az időzítőt, ahhoz pedig a nyomásszabályzót.

2. Jöhet a csepegtetőcső

Miután az első lépéssel megvagy, a kimeneti ponthoz erősítsd hozzá a csepegtetőcsövet. Ez lesz a rendszer kiindulópontja. 

3. Alakítsd ki a vezetékrendszert

Helyezd végső helyükre a növénytartókat, és igazítsd ehhez a csőrendszert. Mérd ki, hogy mekkora távolságra vannak egymástól a konténerek, majd jelöld meg ezt a távolságot a csövön is. Vágd méretre a csövet, és zárd le a végét, majd rögzítsd a talajhoz több ponton is. Ezután mérd meg, hogy a csövön megjelölt pontoktól mennyire messze kerülnek majd a csepegtetőtüskék az egyes növénytartókban.

hirdetes

Erre a távolságra érdemes néhány extra centit rámérni, hogy tudd egy kicsit mozgatni a konténereket, ha esetleg útban lennének. Itt két választásod is van attól függően, hogy most szeretnél-e ültetni egy növénytartóba, vagy már meglévőt szeretnél öntözni ezzel a módszerrel. Az egyik lehetőség a növénytartó alsó, vízelvezető nyílásán bevezetni a kapilláriscsövet a növénytartóba, alulról felfelé. Ez az elegánsabb megoldás, mert így a cső nagy része a talajban lesz, és nem rontja majd a látványt, azonban csak az olyan növénytartóknál működik, amik üresek, és most tervezed feltölteni őket.

Ha már beültetett növénytartókat szeretnél csepegtetve öntözni, akkor az egyetlen opció simán felülről bevezetni a kapilláriscsövet – ilyenkor jobban látszik majd, de ha úgy igazítod, hogy takarásban legyen, akkor ez sem ront majd az összképen annyira. Ezt fontos még ennél a lépésnél eldönteni, mert ettől függ majd, hogy milyen hosszú szakaszokra kell vágnod a kapilláriscsöveknek. Szerencsére mivel minden kapilláriscső külön csatlakozik a főcsőre, így egy rendszeren öntözhetsz újonnan beültetett, és már meglévő konténereket is.

hirdetes

4. Vezesd be a kapilláriscsöveket

Üss egy-egy lyukat a csövön a megjelölt pontokon. Ha esetleg elrontanád, ne aggódj – ezért van a tömítés. Ha megvannak a lyukak, mindegyikbe dugj egy csepegtető csatlakozót. Ezeknek a csatlakozóknak a kimeneti végére kell ráerősítened egy-egy kapilláriscsövet, majd elvezetni azt addig a pontig, ahová a csepegtetőtüske kerül majd. Újonnan beültetendő növénytartók esetén ekkor kell feltöltened talajjal a konténert, mert a következő lépés már a csepegtetőtüskék beszúrása lesz! Ügyelj rá, hogy a kapilláriscsövek vége kilógjon a talajból, hogy csatlakoztatni tudd őket a tüskékhez!

5. Jöhetnek a tüskék

A kapilláriscsövek végére kerülnek fel a csepegtetőtüskék. Ezeket úgy helyezd el a növénytartókban, hogy tőlük csak egy oldalra kerüljenek majd növények – tehát ne a cserép/láda közepébe szúrd őket.

A kész rendszer tehát a következőképpen fog kinézni:

Kerti csap > Kétirányú csatlakozó > Időzítő > Nyomásszabályzó > Főcső > Kapilláriscsövek > Csepegtetőtüske.

Mutatok egy videót is, amin minden látható lépésről lépésre! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai produkció

az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények... Tovább

ellés rendellenességei (nehézellés)

okai a magzat v. az anyaállat részéről keresendők; lehet a magzat túlságosan nagy, esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem