notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Használjuk fel a csalánt, megmutatom, hogyan!

Hirdetés

Az elfeledett csodanövény – Így használd fel a csalánt!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Csalán felhasználási módjai

Szezonális allergiák enyhítése

A nagy csalánt gyakran használják szezonális allergiák kezelésére. Habár a szakértők nem erősítették meg, hogy ilyen tulajdonságokkal bírna, sokak szerint képes enyhíteni az allergiával járó gyulladásokat a szervezetben. A szezonális allergiák akkor alakulnak ki, amikor egy anyag (például valamilyen virágpor) beindítja a szervezet hisztamintermelését – ez a vegyület felelős az jellegzetes allergiás tünetekért, úgymint a gyulladásért, a viszketésért, és a kiütésekért.

 

A nagy csalán hatékonysága az ilyen panaszok ellen jelenleg még vitatott. Bizonyos kutatások szerint ez a gyógynövény képes megzavarni az allergiás reakciót, mert megakadályozhatja a szervezet hisztamintermelését, és az ezzel járó gyulladásokat. Azonban egy 2017-ben végzett véletlenszerű, felügyelt kísérlet során a kutatók azt figyelték meg, hogy mind a csalánkivonat, mind pedig a placebo segített a tünetek enyhítésében. A kísérletet vezető szakértők szerint több kutatásra lesz szükség ezen a területen.

Hirdetés

 

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) a prosztata nem rákos megnövekedése. Ennek a betegségnek többféle tünete is lehet, amelyek többnyire húgyúti folyamatokat érintik. A nagy csalán talán a szervezet hormonszintjeire, vagy a prosztata sejtjeire fejtheti ki hatását, ezzel elméletileg csökkentve a megnagyobbodás ütemét.

 

Néhány tanulmány szerint a nagy csalán ténylegesen képes a BPH tüneteinek enyhítésére. Egy 2013-as véletlenszerű, felügyelt kísérlet során például a kutatók placebót, vagy csalánkivonatot adtak a tesztalanyoknak egy 8 hetes időszakban. Az eredmények szerint a csalán jelentősen enyhítette a betegség tüneteit, míg a placebónak nem volt hatása. További emberi alanyokon végzett kísérletekre lesz szükség, hogy biztosan állíthassuk, hogy a nagy csalán pozitív hatással lehet a BPH-ban szenvedőkre.

Hirdetés

 

A cukorbetegség kezelése

A tudománynak sikerült némi bizonyítékot szereznie arra, hogy a nagy csalán a cukorbetegek életét is megkönnyítheti, habár fontos megjegyezni a kutatások nagy részét egyelőre csak állatokon végezték el. Egy 2013-as kutatásban 2-es típusú cukorbetegeken tesztelték a nagy csalán hatásait.

 

Az egyik csoport 8 óránként 500 mg-s nagycsalán-kivonatos kapszulákat kapott, a másik pedig placebót, ugyan ilyen időközönként. A tesztalanyok a kapszulákat általános kezelésük mellett szedték. 3 nap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy a placebóval ellentétben a nagycsalán-kivonatos kapszulák pozitív hatást fejtettek ki a résztvevők vércukor-szintjére.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

8/2007. (I. 31.) FVM rendelet

egyes növényvédõ szerek forgalmazásával, illetve felhasználásával kapcsolatban külföldön... Tovább

élesztőgombák

egyes rendszerekben a tömlős-gombák osztályába sorolt rend (Endomycetales), más... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 103

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem