A cottage garden azaz vidéki stílusú kert létrehozása könnyű és nem igényel sok befektetetett munkát, feltéve, ha követed a segítő tippjeinket a cikkben te is!

hirdetes

Vidéki stílusú kert alacsony gondozással: legyen neked is cottage gardened!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Míg a formális kertek a rendről és a jól körülhatárolt terekről szólnak, a vidéki kertek vidám virággubancokban pompáznak, amelyek az árnyalatok és textúrák sokaságát alkotják. Mivel ezekben a terekben a természet többet mozoghat, szemben a gondos manikűrözéssel, amelyet más stílusok igényelhetnek, általában kevesebb munkára van szükségük. A cottage garden talán kevésbé veszi figyelembe a szabályokat, inkább a lényeg, hogy azt csináld, amit igazán szeretnél. A következő tanácsokkal és ötletekkel még könnyebbé tehed saját, gyönyörű virágdús szegleted ápolását.

Vidéki stílusú kert

Hogyan készítsünk cottage kertet?

A cottage kert stílusa hagyományos, vidéki hangulatú kertekre jellemző, tele virágokkal, növényekkel és természetes elemekkel. A következő lépések segíthetnek neked abban, hogy létrehozd a kertedben a cottage stílus. 

Kezdd el a cottage kertet a nulláról

Ne teremts egy olyan szörnyet, akit nincs időd rendszeresen etetni. Legyen kicsi a cottage kerted és legfőképpen vidám. Aztán idővel, ahogy nő az önbizalmad, növeld a méretet.

Fektess be a jó talajba

A jó, dús, szerves talajjal kezdve, ahol a növények minimális öntözéssel és trágyázással boldogulnak, már a kezdetektől csökkenti a munkát. Végezz talajvizsgálatot, hogy megtudd, milyen talajtípussal rendelkezel. Évente adj hozzá szerves anyagot, akár komposzt vásárlásával, akár saját készítésével.

Óvatosan helyezd el a növényeket

A cottage kert esetében sok plusz munka abból fakad, hogy nincs megfelelő növény a megfelelő helyen  akár a fajta teljes mérete, akár a kedvező növekedési feltételek miatt. 

Használj bőséges növényzetet

hirdetes

A cottage kertekben a növényeknek gazdagnak és bőségesnek kell lenniük. Válassz olyan növényeket, mint a rózsák, az árvácskák, az árvácskafélék, a pünkösdi rózsák, a levendulák, a százszorszépek és a kerti szegfűk. A legjobb, ha keverednek a különböző színű és magasságú növények.

Virágágyások

Hozz létre virágágyásokat a kertben, ahol a virágok bőségesen nőhetnek. Használhatsz kör alakú vagy ovális alakzatot, hogy kényesebbnek és organikusabbnak tűnjön. Az ágyásokat lehetőleg olyan helyre helyezd, ahol kapnak napfényt, de legyenek árnyékos részek is.

Egyensúlyozott színek

Ügyelj arra, hogy a kertben használt színek egyensúlyban legyenek egymással. Keverj össze élénk színeket, például rózsaszínt, lila, sárgát és kék árnyalatokat. Azonban fontos, hogy a színek harmóniában legyenek egymással, így ne legyenek túl kaotikusak.

Természetes elemek

A cottage kertekben a természetes elemek fontosak. Használj fa padokat vagy kerti bútorokat, amelyek hozzájárulnak a vidéki hangulathoz. Készíts kis ösvényeket a kertben természetes kövekkel vagy fakockákkal.

hirdetes

Hosszan tartó egynyári növényeket ültessünk

Sok egynyári növény kiváló cottage kerti növényként árnyékban vagy teljes napsütésben. Általában egész nyáron virágoznak. Segítheted ezt a folyamatot, ha a maghüvelyeket a kertre rázod vagy csépeled, hogy a magvakat sokfelé elterjeszd. Ez hozzáadja cottage kerted természetes, hétköznapi megjelenését anélkül, hogy sok munkát végeznél.

Készíts utat a kerten keresztül

A kerti utak vizuális megkönnyebbülést kínálnak a zsúfolt ültetvények miatt. Ennél is fontosabb, hogy barátságosabbá és könnyebben karbantarthatóbbá teszik a tájat. Fontold meg, hogy ki fog a kertben sétálni, és milyen cipőben jár majd. Ez segít eldönteni, hogy puha felületet, például kavicsot vagy faforgácsot vagy szilárd felületet, például betont válassz. A füves ösvény egyszerű alternatíva a kis gyalogosforgalom számára, de rendszeres nyírást igényel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízesítők

a takarmányt gyakran kiegészítik étvágygerjesztő anyagokkal. Ilyen célra alkalmas a cukor,... Tovább

főkönyv

olyan nyilvántartás, amelyben a gazd. műveleteket időrendben, a könyvviteli számlák... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek