CORDOBA siló rendszer

Magtárolás CORDOBA módra

Sándor Ildikó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt évek magas termésátlaga, az intervenciós készletek és a piac által kiszorított kényszermegoldások szükségessé tették a raktárkapacitások növelését Magyarországon. Erre láthattunk példát Agárd határában, ahol október 15-én került a legújabb, teljes CORDOBA technológiával épült 12.000 t kapacitású silótelep átadására.
CORDOBA siló rendszer

Az elmúlt évek magas termésátlaga, az intervenciós készletek és a piac által kiszorított kényszermegoldások szükségessé tették a raktárkapacitások növelését Magyarországon. Erre láthattunk példát Agárd határában, ahol október 15-én került a legújabb, teljes CORDOBA technológiával épült 12.000 t kapacitású silótelep átadására.
Rednágel Ákos, a frissen avatott tárolótelep fiatal tulajdonosa 6 éve foglalkozik sportlótenyésztéssel és ezzel párhuzamosan a tenyésztéshez szükséges szálas- és szemestakarmány termelésével. A takarmánytermesztés célja kezdetben a lótenyésztés igényeinek kielégítése volt, de rövid időn belül a saját géppark és a 100 ha feletti gazdálkodási terület lehetővé tette, hogy hosszabb távon, a meglévő tapasztalatokra alapozva a takarmánytermesztés és értékesítés eddigi módját átgondolva, a kínálkozó AVOP pályázat segítségét felhasználva bővítse a vállalkozás profilját, és kiépítse ezt a komplex siló rendszert. Az ötlet 2004. őszén született, az építkezési munkák pedig ez év májusában kezdődtek, melyhez a spanyol CORDOBA technológiát az Mg. ALBA-AGRO Kft. biztosította, a kivitelezést pedig a Vass - Nyakas Kft. végezte. A jó együttműködésnek és precizitásnak köszönhetően a kivitelezés az eredetileg kiírt határidő lejárta előtt 3 héttel befejeződött, a cikk megjelenésekor pedig már minden bizonnyal az új siló teljes kihasználtságának örvendhet a tulajdonos.
A frissen avatott CORDOBA siló rendszer speciális horganyzott acélból készült, 6 x 2.000 t raktárkapacitásra tervezve. A be- és kitárolás minden környezeti tényezőt (szennyeződés, csapadék) kizárva történik, PLC vezérlésű, automata, önmegfigyelő rendszerrel kiépítve, mely bármilyen zavar esetén azonnal letiltja a 60 t/h sebességű mozgatást.
Az Mg. Alba-Agro Kft. termékpalettáján a legszélesebb megrendelői igények kielégítésére megtalálhatók a lábonálló, síkalapú, hűtő, etető és akár 1,6-5 t kapacitású mobilsilók és azok gépesítései is.
A terménytárolás egyszerű, költségtakarékosabb módja a síktárolók építése. A WONDER technológia gyakorlatilag egy teljesen galvanizált acéllemezekből készült önhordószerkezet, mely a terménytároláson túl más funkciókra is használható. A gyors és egyszerű kivitelezés alacsony költséggel jár, sőt speciális, energiafelhasználás nélküli szellőztető rendszere egyedüli a világon.

A szemestermény-tárolás technológiája természetesen nem merül ki a silók építésében mindezt jól tudják az Mg. Alba-Agro szakemberei is, ezért Hopp Róbert ügyvezető irányításával a tökéletes terményszárításra és leginkább magkímélésre törekedve a világ élvonalában lévő technológiákat, gépeket választották ki a magyarországi forgalmazáshoz.

A terményszárítás technológiái között már fogalomnak számít a nagy múltú CEDAR szárító, mely a tökéletes terményszárítás és a legmagkímélőbb technológia biztosítása mellett alacsony energiafelhasználást igényel. Az egyedi, automatikus öntisztító kitároló rendszer kapacitása 5-200 t/h-ig terjed. Minden típus galvanizált acélból, hővisszaforgatásos szisztémával és változtatható hűtőzóna mérettel készül.

Kisebb (3-27 t/h) kapacitással, stabil és mobil kivitelben készülnek a dán SKANTEK és finn ANTTI terményszárítók, melyeketkönnyű kezelhetősége mellett alacsony energiafelhasználása miatt is ajánl partnereinek az Mg. Alba-Agro Kft.

A megrendelő igényeihez igazodva a tervezéstől a kivitelezésig, azt követően pedig szerviz- és alkatrészellátássalvállalja a szemestermény-tárolás és szárítás technikai és anyagi feltételeinek biztosítását az Mg. Alba-Agro Kft. szakembergárdája, hiszen pályázatok elkészítésében és hitelek ügyintézésében is együttműködnek megrendelőikkel.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

mák (Papaver somniferum L.)

a mákfélék családjába tartozó, egyéves növény; karógyökere gyenge, szára 60-150 cm-re... Tovább

Tovább a lexikonra