notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit egy kertésznek a citronella termesztéséről tudnia kell

hirdetes

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A citronella gondozása

A citronella talajigénye

A citronella vályogos talajban érzi jól magát, 5,0-8,4 pH között. Hogy gazdag, jó vízelvezetésű termőközeget biztosíthass neki, dolgozz bele legalább 5 centinyi komposztot a talajba ültetés előtt.

A citronella nevelése szárról

Citronellát legegyszerűbben úgy ültethetsz, ha szerzel valahonnan egy kifejlett szárat. Ha ez megvan, helyezd azt egy nem túl mély tál tiszta vízbe, és helyezd napos helyre. Idővel látni fogod, hogy elkezd gyökereket növeszteni. Ha gyökerek már kellően megerősödtek, ültesd el a citronellát valamilyen növénytartóba. A szabadba akkor ültesd ki, ha a hőmérsékletek már elég magasak.

A citronella nevelése magról

Ha nem sikerül citronellaszárakat találnod, akkor kénytelen leszel magról nevelned. Ez valamivel összetettebb feladat lesz, de nem lehetetlen. Ültesd el korán a kiültetéshez, ami akkortól lesz biztonságos, hogy az éjszakai hőmérsékletek nem csökkennek 10°C alá. A magnevelő tálca alatt használj talajmelegítő lapot, hiszen a citronella trópusi növény, így melegre van szüksége. A csírázás folyamata 5 naptól egészen 3 hétig is eltarthat. A megfelelő csírázáshoz a citronellamagoknak nyirkos körülményekre van szükségük, így ügyelj rá, hogy a talaj mindig legyen nedves körülöttük (de nem átázott).

hirdetes

A citronella kiszoktatása

A citronellát muszáj kiszoktatni a szabadba a benti ültetést követően, hiszen egy meglehetősen érzékeny növény, ami nem tűri jól az alacsony hőmérsékleteket. Légy türelmes, és szoktasd hozzá fokozatosan a palántákat a kinti körülményekhez – ez nagyjából 10 napot vesz majd igénybe.

hirdetes

A citronella öntözése

A citronella rendszeres öntözést igényel, de fontos, hogy ne ültesd olyan helyre, ahol a víz hajlamos összegyűlni kertedben – a túlzott vízmennyiség hatására kirohadhat. Trópusi növényként szereti a párás körülményeket, habár a szükséges vízmennyiség attól függ majd, hogy milyen éghajlati körülmények között, illetve hogy milyen összetételű termőközegben (homokos vagy vályogos talajban) neveled. Az öntözések között várd meg, hogy a talaj legfelső 1,5 cm-s rétege kiszáradjon. Télen sokkal ritkábban adj neki vizet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-03-24

A muskátli metszése - Mikor, miért, hogyan?

A muskátli metszése, mikor végezzük el a muskátli metszését, hogyan végezzük el a muskátli metszését? Most mindent elmondunk nektek a muskátli metszéséről!

2020-03-21

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

A takarmányrépa termesztése, hasznos tudnivalók a takarmányrépa termesztéséről. Szakértőnk mond el nektek mindent a takarmányrépa termesztéséről, a takarmányrépa gondozásáról!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-04-01

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

A peronoszpóra hatalmas károkat képes okozni a kertben, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a peronoszpórát, most mindent elmondok, amit tudnotok kell a peronoszpóráról!

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2020-03-14

10 árnyéktűrő növény, a kert kevésbé fényes részeibe

Öltöztesd pompás színekbe kerted vagy udvarod sötétebb sarkait is. Ezek az árnyékszerető növények a legeldugottabb részeken is jól érzik magukat, ismerd meg mindet!

2020-03-05

Termesszünk cickafarkot – Szakértői tanácsok mindenkinek

A cickafark termesztése, remek tanácsok a cickafark sikeres termesztéséhez. Szakértőnk mond el nektek mindent a cickafark termesztéséről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
70 210
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 576 056

algakészítmények

az algák (moszatok) más növényeknél tízszer-hússzor jobban (20—35% erejéig)... Tovább

Körmendi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Körmend Szabadság tér 4. 9900 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés