Citromfát termesztenél? - Mutatjuk hogyan gondozd az egyes fajtákat!

Útmutató a citromfák metszéséhez – Hogyan metszünk citromfát?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A citromfák metszése során ügyeljünk arra, hogy nagyon éles, tiszta metszőollót vagy fűrészt használjunk, a kesztyű pedig hasznos, hogy megvédjük magunkat a tövisüktől. Míg a citrusfélék faanyaga nagyon erős, a kéreg vékony és könnyen károsíthat. De hogyan kell helyesen metszeni egy citromfát? Útmutatónk segítségül szolgál a citromfa metszéséhez a tavaszra készülve.

citromfa metszés

Hogyan kell citromfát metszeni?


A citromfa metszéséhez nem kell különösképpen profi kertésznek lenni, útmutatónk segítségével könnyedén elvégezhetjük, hogy citromfánk évről-évre több gyümölcsöt hozzon. 


Kezdésként a legfontosabb, hogy megfelelően éles metszőollót használj a metszéshez, hogy ne károsítsd az erős fás részeket, és magad védelme érdekében te is viselj kertész kesztyűt! A metszési vágásokat mindig úgy végezd, hogy a penge a fa felé nézzen, hogy csökkentsd a baleset lehetőségét.


Ne vágd le az ágat egy szintben a törzzsel vagy a nagyobb ággal. A cél az ággallér (egy nagy végtag töve körüli terület, amely ráncos vagy bordázott kéregként jelenik meg) megőrzése. Ezt a területet „ágvédelmi zónának” nevezik, és olyan sejteket tartalmaz, amelyek aktiválják a kalluszszövetet (sebfát), amely a metszés felett nő, és megvédi a fát a pusztulástól. Minden, 2,5 cm-nél nagyobb ágnál háromvágásos rendszert kell használni, hogy elkerüljük a kéreg károsodását.


Kezdésként egy 25-31 cm ferde vágással kezd el az ágcsatlakozástól. Vágd le az ág egyharmadát a másik oldalról – egy alámetszéssel. Végül 8 cm-el feljebb az ág hosszában, és felülről vágd le az ágat. Soha ne metsszünk le a fa egyharmadánál többet egy év alatt.

Kezdjük el a citrom metszését az első vagy a második évben, hogy megfelelően növekedhessen. A kültéren termesztett fákat 2-3 méter magasságban kell tartani, hogy megkönnyítsük a betakarításukat és gondozásukat. Az egészséges ágak levágására nincs szükség.

A konténerben termesztett citromfák metszése nagyjából megegyezik a gyümölcsösben termesztettekkel. Legyél körültekintő a metszéssel mindkét esetben, és csak azokat az ágakat távolítsd el, amelyek keresztező, beteg vagy haldokló ágaik és hajtásaik vannak.

Mi a legjobb idő a citromfák metszésére?

Fontos, hogy a megfelelő időben metsszünk, nehogy az év hozamának elvesztését kockáztassuk. A citromfa metszését az őszi betakarítás után kell elvégezni, hogy elegendő ideje legyen magához térni a következő szezon betakarítása előtt.

Ha meleg éghajlaton élünk, akkor egy kicsit nagyobb mozgástered van abban, hogy pontosan mikor kell metszeni; csak akkor ne csináld, amikor forrón süt a nap. Mindenki más számára a februártól áprilisig tartó időszak a legjobb metszési hónap. Összességében azonban bármikor lehet metszeni, amikor a fa virágot hoz.

Hogyan neveljünk citromfát egy konténerbe


Amikor citromfát nevelsz cserépben, néhány dolgot szem előtt kell tartanod. Először is, a konténeres citromfák nem lesznek olyan nagyok, mint a földben termesztett citromfák. Ennek ellenére a legjobb, ha a citromfák törpe fajtáit keressük. Néhány citromfafajta, amely a legjobban termeszthető konténerekben:

  • Meyer Továbbfejlesztett törpe
  • Lisszabon
  • Ponderosa törpe


A citromfák konténerben történő termesztése esetén az igények nagyon hasonlóak a talajban növekvő citromfákhoz. A citromfáknak jó vízelvezetésre van szükségük, ezért ügyelj arra, hogy az edényben legyen vízelvezető lyuk.

Folyamatos és rendszeres öntözésre is szükségük lesz. Ha hagyjuk kiszáradni a tartályt, ahol a citromfa nő, a citromfa levelei lehullanak. A műtrágya kulcsfontosságú az egészséges citromfa cserépben való termesztésében is. Használj lassú felszabadulású műtrágyát, hogy megbizonyosodj arról, hogy citromfád egyenletes tápanyagot kap. A konténeres citromfáknak magas páratartalomra is szükségük van. Helyezd citromfád egy kavicsos tálcára és permetezd be naponta.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hossztöltéses halastó (féloldalas halastó)

azoknak a halastavaknak az elnevezése, amelyek a völgynek csak az egyik oldalát foglalják el.... Tovább

számtani középérték

az az érték, amelytől az adatok eltérésének összege 0; azért, mert a plusz és a mínusz... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Kertészet Növénytermesztés