Pöndörödik a citromfa levele: Ha van citromfád, akkor lehet tapasztalhatsz olyan jelenséget, hogy a levelei felkunkorodnak, de ne ess kétségbe, mert meg lehet menteni, ha időben észreveszed!

hirdetes

6 ok, amiért a citromfád levelei kunkorodnak

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha van citromfád, akár egy cserépben, akár az udvarodon, lehet észrevehetted, hogy a levelei kunkorodnak. A citromfa leveleinek hullámosodását környezeti tényezők, karbantartási hibák, rovarkártevők és betegségek okozzák. Íme, amit tudnod kell a felkunkorodó levelek azonosításához és a kiváltó okok orvoslásához, hogy citromfád sokáig egészséges maradjon.

Citromfa betegségei

6 gyakori ok a citromfa levelek felkunkorodásának

Szárazság 

Az elégtelen öntözés a leggyakoribb oka annak, hogy a levelek széle vagy hegye a közepe felé görbül. A citromfák jó mennyiségű vizet igényelnek, és hetente egyszer vagy kétszer mély öntözéssel jobban boldogulnak. A cserepes növényeket gyakrabban kell öntözni.
A földbe ültetett fa szárazságterhelésének ellenőrzéséhez használj nedvességmérőt vagy helyezz be egy kerti simítót a talajba a csepegtetővezetéknél. Ha a simító tisztán és szárazon jön ki, öntözd alaposan.
Ujjaddal vagy nedvességmérővel ellenőrizd a talaj nedvességét a cserepes citromfánál is. Ha a talaj több mint 5 centire száraz a felszín alatt, alaposan öntözd meg a fát, amíg a víz át nem folyik az edény vízelvezető nyílásain. Kerüld az agyagedények használatát, amelyek kiszívják a nedvességet a talajból.

Hőmérséklet 

A megelőzés a legjobb védelem a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok ellen. A fagykár akkor következik be a kinti citromfák esetében, amikor a 1 fok alá csökken. Ha alacsony hőmérsékletet jósolnak, alaposan öntözd meg a talajba ültetett fákat, hogy megvédd a gyökereket a nedvességveszteségtől. Egyéb lehetőségek közé tartozik a fa letakarása fagytakaróval vagy ponyvával. Vidd be a cserepes növényeket beltérbe, ha a hőmérséklet állandóan 4 fokra esik.
Az extrém hő okozta károk elkerülése érdekében adj hozzá egy 5-8 centis talajtakaró réteget a fa köré. Ne felejtsd el, hogy ne érintkezzen a kéreggel, ami rovar- és betegségproblémákhoz vezethet. A cserepes növényeket távolítsd el a közvetlen napfényről, és tartsd nedvesen a talajt.

hirdetes

Rossz légáramlás

A nem megfelelő oxigén a benőtt, sűrű elágazású és lombozatú, vagy más fákhoz túl közel ültetett fák leveleinek felkunkorodását okozhatja.
Ez a probléma inkább a szabadban termesztett fákra jellemző; de a metszés azonban ugyanolyan fontos a cserepes fák esetében. 

Tápanyaghiányok

Amikor a levelek megkunkorodnak a fa alatt, hiányozhat a megfelelő tápanyag. A citromfáknak meghatározott mennyiségű elsődleges tápanyagra, valamint mikroelemekre van szükségük, különösen kalciumra, vasra és magnéziumra.
Tél végén, nyár elején és kora ősszel a talajban termesztett fákhoz használj minőségi citrusműtrágyát. Cserepes fákhoz használj citrus cserepes keveréket, és a növekedési időszak elején adj hozzá lassú felszabadulású szemcsés citrusműtrágyát vagy etesd meg fáját két-három hetente szerves folyékony termékkel, például halemulzióval vagy folyékony moszattal. A túltrágyázás a levelek felkunkorodását is okozza, ezért etetés után ellenőrizd a fát, és tünet esetén állítsd be a mennyiséget vagy a gyakoriságot.

hirdetes

Helytelen öntözés

Az aláhajló levélvégek is a túlöntözést jelzik. A lombozat megsárgul és leesik.
A talajban lévő fáknak hetente kétszer 3-5 cm vízre van szükségük, meleg, száraz időben pedig gyakrabban. A cserepes növényeket naponta vagy kétnaponta öntözd meg, hogy a talaj egyenletesen nedves legyen. Ez különösen fontos a nyári hónapokban a szabadba mozgott fák esetében, télen ritkábban öntözd.
Ha a talaj telített, egyszerűen tartsd vissza a vizet, amíg a felesleges lefolyik. Kerüld a fák alacsony helyekre vagy olyan lejtő tövébe történő ültetését, ahol felgyülemlik az esővíz. Ne hagyd, hogy a cserepes fája álló vízben üljön. Ha a táptalaj rendkívül ázott, ültessük át friss, száraz anyagba. Hagyd a gyökereket néhány napig kiszáradni, mielőtt folytatnád a normál öntözési ütemtervet.

Kártevők

Amikor a levelek gömbölyűvé válnak, ellenőrizd a fát rovarfertőzés szempontjából. Fertőzés esetén erős vízzel kezeljük, vagy enyhe szappanos oldattal. Hasonló kezelést alkalmazz az ugráló növényi tetvek esetében, vagy permetezz rovarölő szerrel.
A takácsatkák és lisztbogarak különösen nagy problémát jelentenek a beltéren termesztett cserepes növények számára. Kezeld a beltéri és kültéri citromfákat neemolajjal vagy más kertészeti olajjal.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

Csávázó Dividend 30 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 30 g/l difenokonazolFelhasználható: őszi búza... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés