Csodaszép ciklámenek, a ciklámen gondozásáról

hirdetes

Tippek a ciklámen gondozásához

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ciklámen gondozási tippek

Ciklámenek gondozása a virágzás után

Miután egy ciklámen elvirágzik, nyugalmi állapotba kerül. A nyugalmi állapotba való átmenet nagyon hasonlít a hanyatlásra, mert a levelek sárgává változnak, és leesnek. Nem kell azonban megijedni, a virág nem haldoklik, csupán pihen.

Megfelelő gondviseléssel biztosíthatod, hogy problémamentesen átvészelje a nyugalmi időszakot, és hogy néhány nap múlva újra kivirágozzon. (A szívós ciklámenek nem igényelnek külön odafigyelést a nyugalmi időszak során).

Elvirágzás után hagyd, hogy a levelek elsárguljanak és lepotyogjanak, és ne öntözd tovább ciklámenedet, amint látod, hogy a levelek kezdenek sárgulni. Helyezd a növényt hűvös, enyhén sötét helyre. Ez után távolíts el róla minden elhalt levelet, ha szeretnéd, majd hagyd két napig pihenni.

hirdetes

                                                                                

A ciklámen újravirágoztatása

                                                                               

A nyugalmi időszak után a ciklámen készen áll az újabb virágzásra. Kezdd el újra öntözni, és egyben hozd is ki hűvös pihenőhelyéről. Ekkor talán már látni fogsz néhány új levélkezdeményt is. Teljesen vizezd át a talajt. A cserepet akár egy kád vízbe is behelyezheted egy órára, csak győződj meg róla, hogy a víznek ez után lesz hova elfolynia.

hirdetes

                                                                                

Vizsgáld meg a gumót, és bizonyosodj meg róla, hogy nem nőtt ki a cserépből. Ha túlságosan szűkös helye van, akkor ültesd át nagyobb tárolóba. Miután a levelek újra elkezdenek növekedni, térj vissza az eredeti gondozási módszerhez, és hamarosan újra virágokban gyönyörködhetsz majd.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

differenciálódás

az egyedfejlődés jellemző folyamata, amelyet a keletkező sejtek közötti alak- és... Tovább

csírás gabona

a megdőlt, esetleg renden fekvő gabona — főleg a rozs — magja esős időben... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág