Csodaszép ciklámenek, a ciklámen gondozásáról

Tippek a ciklámen gondozásához

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ciklámen gondozási tippek

Ciklámenek gondozása a virágzás után

Miután egy ciklámen elvirágzik, nyugalmi állapotba kerül. A nyugalmi állapotba való átmenet nagyon hasonlít a hanyatlásra, mert a levelek sárgává változnak, és leesnek. Nem kell azonban megijedni, a virág nem haldoklik, csupán pihen.

Megfelelő gondviseléssel biztosíthatod, hogy problémamentesen átvészelje a nyugalmi időszakot, és hogy néhány hónap múlva újra kivirágozzon. (A szívós ciklámenek nem igényelnek külön odafigyelést a nyugalmi időszak során).

Elvirágzás után hagyd, hogy a levelek elsárguljanak és lepotyogjanak, és ne öntözd tovább ciklámenedet, amint látod, hogy a levelek kezdenek sárgulni. Helyezd a növényt hűvös, enyhén sötét helyre. Ez után távolíts el róla minden elhalt levelet, ha szeretnéd, majd hagyd két hónapig pihenni.

                                                                                

A ciklámen újravirágoztatása

                                                                               

A nyugalmi időszak után a ciklámen készen áll az újabb virágzásra. Kezdd el újra öntözni, és egyben hozd is ki hűvös pihenőhelyéről. Ekkor talán már látni fogsz néhány új levélkezdeményt is. Teljesen vizezd át a talajt. A cserepet akár egy kád vízbe is behelyezheted egy órára, csak győződj meg róla, hogy a víznek ez után lesz hova elfolynia.

                                                                                

Vizsgáld meg a gumót, és bizonyosodj meg róla, hogy nem nőtt ki a cserépből. Ha túlságosan szűkös helye van, akkor ültesd át nagyobb tárolóba. Miután a levelek újra elkezdenek növekedni, térj vissza az eredeti gondozási módszerhez, és hamarosan újra virágokban gyönyörködhetsz majd.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Lipthay Béla Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola

Egyetem Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Állatgondozó;... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

FVM rendelet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág