Minden, amit egy kertésznek a közönséges cickafark termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Termesszünk cickafarkot – Szakértői tanácsok mindenkinek

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Cickafark termesztési tanácsok

A közönséges cickafark betegségei és kártevői

A közönséges cickafarkat szerencsére nagyon kevés betegség támadhatja meg, de érdemes tisztában lenni az esetleges fertőzésekkel és kártevőkkel.

Lisztharmat

A hírhedt lisztharmat egy gombás betegség, ami fehér foltok formájában jelenik meg a fertőzött növények levelein. Általában a szezon végén jelenik meg és a száraz, forró idő kedvez neki. Azonnal távolítsd el az összes fertőzöttnek tűnő részeket növényeidről (és a biztonság kedvéért talán egy kicsit többet is), hogy a lisztharmat ne terjedhessen tovább. Ezeket a fertőzött részeket különítsd el, nehogy a gombák visszajussanak a természetbe – tehát ne a komposztra dobd őket!

Gombaölő szereket is bevethetsz ellene, néhány kertész pedig a szódabikarbónára esküszik, mint a megelőzés egy hatékony eszközére. A lisztharmat, és megannyi más gombás betegség ellen úgy védekezhetsz, hogy elegendő helyet hagysz növényeid között a szabad szellőzésre, illetve időnként megritkítod őket metszéssel, ha túl sűrűvé válnak. E mellett csak úgy öntözz, hogy a víz a talajt érje, ne a növény leveleit vagy szárát, ugyanis a víz is kedvez a gombáknak.

Rozsdásodás

A rozsda egy másik gombás betegség, ami általában a növények leveleinek alján jelenik meg, így nehezebb észrevenni. Egyszer csak fehér foltokat pillanthatsz meg a leveleken és a szárakon, amelyek idővel rozsdaszínű spórás foltokká válnak, idővel pedig befeketednek. A komolyabb fertőzések hatására a növények elveszíthetik leveleiket. Ügyelj növények körüli talaj tisztán tartására. A súlyosan fertőzött leveleket azonnal távolítsd el, ügyelve rá, hogy ne érintkezzenek a többi levéllel (és próbáld ne rázogatni őket a spórák miatt). Az enyhébb fertőzések ellen rezes vagy kénes spray-ket alkalmazhatsz.

hirdetes

Tajtékos kabóca

A tajtékos kabócák hajlamosak megtámadni a közönséges cickafarkat. Ezek a rovarok egy habszerű „védőpajzsot” alakítanak ki a leveleken, amik úgy néznek ki, mintha valaki rájuk köpött volna. Ez a pajzs az UV fény, a ragadozók és a rovarirtó szerek elleni védelemre szolgál. Szerencsére egy erősebb vízsugárnak nem áll ellen, ezért így érdemes lemosni őket a levelekről. Ezen kívül UV fénynek is kiteheted őket (ez persze körülményesebb), és ragadozó állatokat csalogathatsz kertedbe, amelyek elbánhatnak velük.

Rovarirtó szereket használni a tajtékos kabócák ellen felesleges és veszélyes is, hiszen a védőpajzs miatt ezek a szerek többet ártanak a növényeknek, mint a kabócáknak. Ezek a rovarok egyébként kisebb számban nem jelentenek komoly veszélyt növényeidre.

hirdetes

A közönséges cickafark szüretelése és felhasználása

A közönséges cickafark régen a kertek egyik legértékesebb lakója volt. Ezt a hatékony gyógynövényt a sebek vérzésének elállítására és a rovarok távoltartására használták. A középkorban még ruhákba is beleszőtték őket. Manapság megfázások és gyomorproblémák enyhítésére alkalmazzák őket, és egyes bizonyítékok szerint az IBS tüneteit is enyhítheti.

Ha szüretelni szeretnéd közönséges cickafarkadat, akkor azt már akkor elkezdheted, amikor virágzani kezd. Ha gyógyító hatása miatt gyűjtöd be, akkor szedj magadnak virágaiból és leveleiből is, amiket aztán frissen és kiszárítva is felhasználhatsz. Fontos, hogy a virágzó szárakat akkor szedd le, amikor a virágok nyitva vannak. A cickafark részeiből gyógyhatású teát készíthetsz magadnak, leveleivel saláták egészíthetők ki és komló helyett is felhasználható serfőzéshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 342

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepesen korai. A kalászkapelyvák nem... Tovább

heterociklusos vegyületek

olyan gyűrűs vegyületek, amelyeknek felépítésében a szénatomon kívül más, ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem