Minden, amit egy kertésznek a közönséges cickafark termesztéséről tudnia kell

Termesszünk cickafarkot – Szakértői tanácsok mindenkinek

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Cickafark termesztési tanácsok

A közönséges cickafark betegségei és kártevői

A közönséges cickafarkat szerencsére nagyon kevés betegség támadhatja meg, de érdemes tisztában lenni az esetleges fertőzésekkel és kártevőkkel.

Lisztharmat

A hírhedt lisztharmat egy gombás betegség, ami fehér foltok formájában jelenik meg a fertőzött növények levelein. Általában a szezon végén jelenik meg és a száraz, forró idő kedvez neki. Azonnal távolítsd el az összes fertőzöttnek tűnő részeket növényeidről (és a biztonság kedvéért talán egy kicsit többet is), hogy a lisztharmat ne terjedhessen tovább. Ezeket a fertőzött részeket különítsd el, nehogy a gombák visszajussanak a természetbe – tehát ne a komposztra dobd őket!

Gombaölő szereket is bevethetsz ellene, néhány kertész pedig a szódabikarbónára esküszik, mint a megelőzés egy hatékony eszközére. A lisztharmat, és megannyi más gombás betegség ellen úgy védekezhetsz, hogy elegendő helyet hagysz növényeid között a szabad szellőzésre, illetve időnként megritkítod őket metszéssel, ha túl sűrűvé válnak. E mellett csak úgy öntözz, hogy a víz a talajt érje, ne a növény leveleit vagy szárát, ugyanis a víz is kedvez a gombáknak.

Rozsdásodás

A rozsda egy másik gombás betegség, ami általában a növények leveleinek alján jelenik meg, így nehezebb észrevenni. Egyszer csak fehér foltokat pillanthatsz meg a leveleken és a szárakon, amelyek idővel rozsdaszínű spórás foltokká válnak, idővel pedig befeketednek. A komolyabb fertőzések hatására a növények elveszíthetik leveleiket. Ügyelj növények körüli talaj tisztán tartására. A súlyosan fertőzött leveleket azonnal távolítsd el, ügyelve rá, hogy ne érintkezzenek a többi levéllel (és próbáld ne rázogatni őket a spórák miatt). Az enyhébb fertőzések ellen rezes vagy kénes spray-ket alkalmazhatsz.

Tajtékos kabóca

A tajtékos kabócák hajlamosak megtámadni a közönséges cickafarkat. Ezek a rovarok egy habszerű „védőpajzsot” alakítanak ki a leveleken, amik úgy néznek ki, mintha valaki rájuk köpött volna. Ez a pajzs az UV fény, a ragadozók és a rovarirtó szerek elleni védelemre szolgál. Szerencsére egy erősebb vízsugárnak nem áll ellen, ezért így érdemes lemosni őket a levelekről. Ezen kívül UV fénynek is kiteheted őket (ez persze körülményesebb), és ragadozó állatokat csalogathatsz kertedbe, amelyek elbánhatnak velük.

Rovarirtó szereket használni a tajtékos kabócák ellen felesleges és veszélyes is, hiszen a védőpajzs miatt ezek a szerek többet ártanak a növényeknek, mint a kabócáknak. Ezek a rovarok egyébként kisebb számban nem jelentenek komoly veszélyt növényeidre.

A közönséges cickafark szüretelése és felhasználása

A közönséges cickafark régen a kertek egyik legértékesebb lakója volt. Ezt a hatékony gyógynövényt a sebek vérzésének elállítására és a rovarok távoltartására használták. A középkorban még ruhákba is beleszőtték őket. Manapság megfázások és gyomorproblémák enyhítésére alkalmazzák őket, és egyes bizonyítékok szerint az IBS tüneteit is enyhítheti.

Ha szüretelni szeretnéd közönséges cickafarkadat, akkor azt már akkor elkezdheted, amikor virágzani kezd. Ha gyógyító hatása miatt gyűjtöd be, akkor szedj magadnak virágaiból és leveleiből is, amiket aztán frissen és kiszárítva is felhasználhatsz. Fontos, hogy a virágzó szárakat akkor szedd le, amikor a virágok nyitva vannak. A cickafark részeiből gyógyhatású teát készíthetsz magadnak, leveleivel saláták egészíthetők ki és komló helyett is felhasználható serfőzéshez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csumiz (Setaria italica [L.] convar, maxima Alef.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, Kínában régóta, nálunk csak az 1930-as évek óta... Tovább

fagyás

a hideg hatására a test körülírt területén létrejövő, vérkeningési zavarból származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem