Multi-Cikória KFT, az egészség megőrzésének szolgálatában, cikóriafeldolgozás, pótkávégyártás

Multi-Cikória KFT, az egészség megőrzésének szolgálatában

Dr. Pécsi Sándor
Hirdetés

A céget a Franck Henrik és Fiai Részvénytársaság 1911-ben alapította. Tevékenységét a Franck Kávészer Művek RT-én belül a cikóriaaszalás és a pótkávégyártás határozta meg. A második világháborút sértetlenül vészelte át. Az akkor készült termékek, mint a Káró, Enriló, Szent István kávészerek nevei még ma is ismerősként csengenek. A háborút követő 1949-es államosítás után a Magyar Édesipari Vállalaton belül a Budapesti Zamat és Ostyagyár gyáregységeként működött.
Multi-Cikória KFT, az egészség megőrzésének szolgálatában, cikóriafeldolgozás, pótkávégyártás

 A céget a Franck Henrik és Fiai Részvénytársaság 1911-ben alapította. Tevékenységét a Franck Kávészer Művek RT-én belül a cikóriaaszalás és a pótkávégyártás határozta meg. A második világháborút sértetlenül vészelte át. Az akkor készült termékek, mint a Káró, Enriló, Szent István kávészerek nevei még ma is ismerősként csengenek. A háborút követő 1949-es államosítás után a Magyar Édesipari Vállalaton belül a Budapesti Zamat és Ostyagyár gyáregységeként működött.

      A Magyar Édesipari Vállalat 1971-es átszervezésekor a gyáregységet a Győri Keksz és Ostyagyárhoz csatolták. Terméklistája jelentősen bővült: 12 féle pótkávé mellett, még további 44 féle édesipari terméket állítottak elő. A rendszerváltást követő privatizáció során, 1991-ben, a Győri Keksz és Ostyagyárral együtt a United Biscuits tulajdonába került. Az angol tulajdonos több éves mérlegelés után úgy döntött, hogy a profiljába nem illő gyáregységet értékesíti. A patináns cég így 1994-ben magyar-svájci tulajdonba került és MULTI-CIKÓRIA KFT néven működik.

     Tevékenységét továbbra is a tradicionális cikóriafeldolgozás és pótkávégyártás határozza meg, mely tevékenységi körben egyedülálló Magyarországon. A 2001-es évben a DNV Tanúsítvány alapján bevezette a cikóriafeldolgozásra és forgalmazásra az EN ISO 9001:2000 előírásainak megfelelő minőségirányítási, valamint a HACCP Élelmiszerbiztonsági Rendszert. A MULTI-CIKÓRIA KFT e két rendszer működtetésével és folyamatos fejlesztésével törekszik a vásárlók igényeinek legmagasabb szintű kielégítésére.

Hirdetés


Jelentősebb külföldi partnereink:

-         - Nestlé Ausztria

-         - Nestlé Svájc 

-         - MULTI-EXTRAKT AG Svájc

-         - LEROUX Franciaország

-         - SAAC Portugália

Jelentősebb hazai partnereink:

- Győri keksz KFT

- Kraft Jacobs  Schuhard Budapest

- NESTLÉ

- Magyar Honvédség

- MIZÓ

- METRO Holding Hungary

- SPAR Magyarország Ker. KFT

- CBA Kereskedelmi KFT

 

A cikória táplálkozás-élettani hatása.

     Az egészségvédelem növekvő költségei, valamint a táplálkozás-élettani és egészségügyi kutatások eredményei alapvetően megváltoztatták a fogyasztók élelmiszerekkel szemben támasztott igényeit. Ma az egészséges táplálkozás hívei azon élelmiszerek fogyasztását részesítik előnyben, amelyek olyan természetes eredetű élelmiszer-összetevőket tartalmaznak, amelyek kedvezően hatnak a szervezet fizikai és szellemi tevékenységére és csökkenteik a betegségek kialakulásának általános kockázatát. Az ilyen speciális élettani hatásokkal rendelkező élelmiszerek a „funkcionális élelmiszer” elnevezést kapták.

Hirdetés

     A megfogalmazott követelményeknek a cikóriából készült élelmiszeripari termékek teljes egészében megfelelnek.

     A cikória /Cichorium intybus L./ az emberiség által már ősidők óta ismert gyógy- és élelmiszerként használt növény. Európában 1763 óta kávépótlóként termesztik. A belőle készült italokat nagy becsben tartják. Élettani jelentősége és az egészségre gyakorolt kedvező hatása már a történelem kezdeti időszakától ismert.

     A növény napjainkban reneszánszát éli, mert az elmúlt évtizedek korszerű analitikai és klinikai vizsgálatai kimutatták, illetve igazolták, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amelyek táplálkozás biológiailag és orvosilag egyaránt jelentősek.

     Élettanilag legfontosabb alkotórésze a plolifruktozán – inulin, amelyet, mint termeszétes élelmiszeralkotót a diétás rostok közé sorolják.

     Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére és élettani szerepére, az ásványi anyagok felvételére, a zsír és szénhidrát anyagcserére, az immunfunkciókra. Rákepidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a vastagbél rákosodásának általános kockázatát.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

forrás

1. (fiz.) Folyékony halmazállapotú anyagok párolgása, ha azoknak a gőzfázisba való átmenete... Tovább

agroökológiai potenciál

valamely területről gondos gazdálkodás feltételezésével várható mg. hozam. Meghatározzák:... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.