Multi-Cikória KFT, az egészség megőrzésének szolgálatában, cikóriafeldolgozás, pótkávégyártás

Hirdetés

Multi-Cikória KFT, az egészség megőrzésének szolgálatában

Dr. Pécsi Sándor
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A céget a Franck Henrik és Fiai Részvénytársaság 1911-ben alapította. Tevékenységét a Franck Kávészer Művek RT-én belül a cikóriaaszalás és a pótkávégyártás határozta meg. A második világháborút sértetlenül vészelte át. Az akkor készült termékek, mint a Káró, Enriló, Szent István kávészerek nevei még ma is ismerősként csengenek. A háborút követő 1949-es államosítás után a Magyar Édesipari Vállalaton belül a Budapesti Zamat és Ostyagyár gyáregységeként működött.
Multi-Cikória KFT, az egészség megőrzésének szolgálatában, cikóriafeldolgozás, pótkávégyártás

 A céget a Franck Henrik és Fiai Részvénytársaság 1911-ben alapította. Tevékenységét a Franck Kávészer Művek RT-én belül a cikóriaaszalás és a pótkávégyártás határozta meg. A második világháborút sértetlenül vészelte át. Az akkor készült termékek, mint a Káró, Enriló, Szent István kávészerek nevei még ma is ismerősként csengenek. A háborút követő 1949-es államosítás után a Magyar Édesipari Vállalaton belül a Budapesti Zamat és Ostyagyár gyáregységeként működött.

      A Magyar Édesipari Vállalat 1971-es átszervezésekor a gyáregységet a Győri Keksz és Ostyagyárhoz csatolták. Terméklistája jelentősen bővült: 12 féle pótkávé mellett, még további 44 féle édesipari terméket állítottak elő. A rendszerváltást követő privatizáció során, 1991-ben, a Győri Keksz és Ostyagyárral együtt a United Biscuits tulajdonába került. Az angol tulajdonos több éves mérlegelés után úgy döntött, hogy a profiljába nem illő gyáregységet értékesíti. A patináns cég így 1994-ben magyar-svájci tulajdonba került és MULTI-CIKÓRIA KFT néven működik.

     Tevékenységét továbbra is a tradicionális cikóriafeldolgozás és pótkávégyártás határozza meg, mely tevékenységi körben egyedülálló Magyarországon. A 2001-es évben a DNV Tanúsítvány alapján bevezette a cikóriafeldolgozásra és forgalmazásra az EN ISO 9001:2000 előírásainak megfelelő minőségirányítási, valamint a HACCP Élelmiszerbiztonsági Rendszert. A MULTI-CIKÓRIA KFT e két rendszer működtetésével és folyamatos fejlesztésével törekszik a vásárlók igényeinek legmagasabb szintű kielégítésére.

Hirdetés


Jelentősebb külföldi partnereink:

-         - Nestlé Ausztria

-         - Nestlé Svájc 

-         - MULTI-EXTRAKT AG Svájc

-         - LEROUX Franciaország

-         - SAAC Portugália

Jelentősebb hazai partnereink:

- Győri keksz KFT

- Kraft Jacobs  Schuhard Budapest

- NESTLÉ

- Magyar Honvédség

- MIZÓ

- METRO Holding Hungary

- SPAR Magyarország Ker. KFT

- CBA Kereskedelmi KFT

 

A cikória táplálkozás-élettani hatása.

     Az egészségvédelem növekvő költségei, valamint a táplálkozás-élettani és egészségügyi kutatások eredményei alapvetően megváltoztatták a fogyasztók élelmiszerekkel szemben támasztott igényeit. Ma az egészséges táplálkozás hívei azon élelmiszerek fogyasztását részesítik előnyben, amelyek olyan természetes eredetű élelmiszer-összetevőket tartalmaznak, amelyek kedvezően hatnak a szervezet fizikai és szellemi tevékenységére és csökkenteik a betegségek kialakulásának általános kockázatát. Az ilyen speciális élettani hatásokkal rendelkező élelmiszerek a „funkcionális élelmiszer” elnevezést kapták.

Hirdetés

     A megfogalmazott követelményeknek a cikóriából készült élelmiszeripari termékek teljes egészében megfelelnek.

     A cikória /Cichorium intybus L./ az emberiség által már ősidők óta ismert gyógy- és élelmiszerként használt növény. Európában 1763 óta kávépótlóként termesztik. A belőle készült italokat nagy becsben tartják. Élettani jelentősége és az egészségre gyakorolt kedvező hatása már a történelem kezdeti időszakától ismert.

     A növény napjainkban reneszánszát éli, mert az elmúlt évtizedek korszerű analitikai és klinikai vizsgálatai kimutatták, illetve igazolták, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amelyek táplálkozás biológiailag és orvosilag egyaránt jelentősek.

     Élettanilag legfontosabb alkotórésze a plolifruktozán – inulin, amelyet, mint termeszétes élelmiszeralkotót a diétás rostok közé sorolják.

     Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére és élettani szerepére, az ásványi anyagok felvételére, a zsír és szénhidrát anyagcserére, az immunfunkciókra. Rákepidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a vastagbél rákosodásának általános kockázatát.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

jégkár

az egyes tájkörzetekben gyakori, nyári jégeső okozta kártétel (a növényzet ledöntése, a... Tovább

orsóférgesség

háziállataink leggyakoribb bélférgessége, amelyet állatfajok szerint más és más, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.