Minden, amit a chili paprikáról tudni kell - ismerd meg szakértőnk tanácsait

hirdetes

Chili paprika termesztés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Chili paprika termesztése

Kiültetés – mikor?

Figyelj oda a magjaidra – a csírázás néhány napon belül, vagy hetek elteltével is megindulhat. Az első hajtás két levelet hoz majd, ezek a sziklevelek, vagy csíralevelek – ezeket követik később az „igazi” levelek. Ha ezek is előbukkannak, akkor itt az ideje a kiültetésnek. Ezzel érdemes megvárni, hogy a kinti idő elég meleggé váljon az adott fajta számára.

Az ültetési hely

A megfelelő kiültetési hely kiválasztása nagyon fontos a chili paprikák számára. A chilik imádják a meleget, szóval fontos napos helyre tenni őket, ahol a talaj megfelelő vízelvezetést biztosít, és ahol mostanában nem termesztettél más paprikákat. Lehetőleg teljesen napos részre kerüljenek, de vigyázni kell, mert a túl erős napfénytől megéghetnek. Vigyázz a túlöntözéssel – paprikáid (mint számos más növény) nem viselik jól, ha sokáig vízben kell állniuk. A túlöntözés kevesebb termést, vagy akár a chili pusztulását is okozhatja. A talaj mély, és gazdag legyen – ha nem elég tartalmas, akkor 2,5 cm komposzttal kiegészítheted. A paprikák imádják a káliumot, de a nitrogénnel óvatosan kell bánni, mert túlságosan felgyorsulhat tőlük a növények növekedése, és ettől kevésbé lesznek ellenállók a betegségekre.

hirdetes

A palánták kiszoktatása

A kiültetés előtt a palántákat fokozatosan hozzá kell „szoktatni” a kinti körülményekhez, ami segít, hogy könnyebben viseljék a költöztetést. Minél kevesebb stresszen kell átesniük, annál több és nagyobb paprikát teremnek majd. A kiszoktatást akkor ajánlott megkezdeni, amikor a kinti napközbeni hőmérséklet legalább 15°C, és az utolsó fagy is elmúlt már. Ez az idő általában márciusra, áprilisra érkezik meg. A kiszoktatáshoz helyezd őket védett helyre a szabadban, például a ház közelébe, vagy a hátsó kertbe naponta több órára, 3-4 napon keresztül. Ez után a következő héten egyre több időre hagyd kint őket minden nap. Közvetlenül az átültetés előtt az ágyást is felmelegítheted, ha letakarod egy fekete műanyag ponyvával.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kelés

a mag életfolyamatának megindulása a talajban, amikor a hajtás a felszín fölé emelkedik.... Tovább

gyomorkitágulás

erős kólikás nyugtalansággal járó, takarmány- és gázfelhalmozódás következményeként... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés