Minden, amit a chili paprikáról tudni kell - ismerd meg szakértőnk tanácsait

hirdetes

Chili paprika termesztés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Chili paprika termesztése

Hogyan termessz magadnak chili paprikát házilag?

Ha szeretnéd kihasználni a chilik össze jótékony tulajdonságát, akkor érdemes házilag termeszteni őket. Valójában egyáltalán nem lesz nehéz dolgod velük, de mindenképpen érdemes utánanézni a választott fajtáid igényeinek és jellemzőinek. Íme néhány általános információ a chilik termesztéséről!

Válassz paprikát

A chilik rengetegféle színben, ízben és erősségben fellelhetők. Léteznek egynyári, és évelő fajtáik is. Általánosságban három kategóriába oszthatjuk szét a chiliket – erős, édes, és dísz. Valójában mindegyikőjükre jellemző némi csípősség, persze az édesebbek esetén ez jóval enyhébb, mint az erősebb változatoknál. Az erős chilik közül az enyhén csípősektől méregerősekig válogathatunk. A díszpaprikák gyönyörű színeket és formákat vehetnek fel, habár ezek kezelésekor is érdemes vigyázni, mert nem mentesek a kapszaicintől. A chilik színei nagyon változatosak lehetnek, azonban nem igazán van közük a paprika erősségéhez. Nézz utána, hogy a kiszemelt fajtád mennyire tűri jól az otthoni körülményeket, és hogy megfelelő környezetet tudsz-e biztosítani neki kertedben.

hirdetes

Ültetés maggal

Amint megvannak a magok, először meg kell puhítanod őket. Ehhez helyezd a magokat egy nyirkos papírtörlőbe, hajtsd azt össze, majd tedd a papírtörlőt egy műanyag tasakba. Helyezd a tasakot meleg, száraz helyre, és hagyd ott több napig. Amint a magvak elkezdenek kicsírázni, már el is lehet öltetni őket. Csíráztató tálcákat vagy akár apró ültető vázákat is használhatsz az ültetésre. Töltsd meg őket talajjal, majd mindegyikbe helyez egy-egy magot, nagyjából 1,2 cm-rel a felszín alá. Ne felejtsd el alaposan megöntözni a magokat, és minden nap adj nekik legalább egy teáskanálnyi vizet, hogy a talaj mindig nedves maradjon körülöttük. Meleg, napos helyre érdemes tenni őket, például egy radiátor közelébe, vagy egy ablakpárkányra. Nem ajánlott sem túl hideg, sem túl meleg körülmények között tartani a magokat, mert az megakadályozhatja megfelelő fejlődésüket. A következő oldalon várnak a további információk! 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2007. évi XVII. törvény

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

boglárka (Ranunculus)

a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának egyik nemzetsége. Évelő, vastag gyöktörzsű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés