Az orchideák közt talán a leggyönyörűbb a cattleya.

Cattleya orchidea

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legtöbb virágbarát szereti az orcideát eleganciája és szépsége miatt. Az orchideák közt számosat megkülönböztethetünk, de talán a leggyönyörűbb a cattleya. Mit érdemes róla tudni?

Az orchideák a világ legszebb növényei közé tartoznak, ismerd meg jobban te is a Cattleya orchideát
 
A cattleya orchideák a Dél Amerikai dzsungel mélyén élő epefita növények, azaz magas fákon hajtanak. Hosszuk 15 cm-től akár 1 m-ig is terjedhet. Illatos virágai az ibolyakéktől a citromsárgáig, a cinóbervöröstől a bíborszínűig tündökölnek, fényes szirmaik gyakran még rojtosak is. A cattleyáknak kb. 50 fajuk ismert, de a kertészetekben a hibridizáció miatt már több tízezer fajtája is lehet. A több ezernyi faj és fajta közül soknak feltűnő alakja, színe és illata is van. 
 

A Cattleya Orchideák igényei

A cattleyák szeretik a mérsékelt éghajlatot. Nappal 18-24, éjjel 13-16 fok az ideális számukra. Azért nem árt, ha 50-70 %-os páratartalmat és szűrt fényt biztosítunk a növénynek, hogy utánozzuk a dzsungel meleg, párás klímáját, hogy a legjobb formáját hozza az orchidea. Esős, hűvös időszakokban inkább hagyjuk el az öntözést, mert a szárasságot jobban viselik, mint a túllocsolást. Napi 12 óránál hosszabb ideig azért ne érje a fény, mert a növénynek szüksége van 12 órás éjszakai sötétségre. Ilyenkor fejlődnek a virágbimbók. Májustól szeptember elejéig félárnyékos helyen a szabadban is tarthatjuk. Elvirágzása után hagyjuk pihenni. Ilyenkor lecsökkentjük az öntözést, de a magas páratartalmat szinten tartjuk.

Ismert cattleya fajták

1. Cattleya aclandiae

Kétlevelű, Brazíliában honos, kistermetű orchidea. Gyakran 10 cm átmérőjűek a virágai. A szirmai zöldessárgásak vöröses foltokkal. Méreténél fogva gyakran fatörzsre telepítik. A természetben szezonálisan száraz éghajlatú erdőkben, és mindig víz közelében, 100 és 400 méteren él.


A hengeres, keskeny, rövid álgumók két kiszélesedett, ovális levéllel rendelkeznek, és maximum a tizenöt centimétert érik el. Aclandiae fajták lepellevelei és szirmai világoszöldek, világos barnás foltokkal, az ajka fehér és egyáltalán nem színezett. A legjobban előforduló forma: a lepellevél és a szirom zöld vagy sötét sárga alapon, sötétlila vagy vöröses-barna vagy majdnem fekete foltokkal tarkított, az ajak oldalsó lebenye fehér szegélyes, a nagy, lapos középső lebeny halvány rózsaszíntől a rózsaszínes-liláig terjed.

2. Cattleya Alma kee

Egy közepes méretű hibrid, amely 20 cm átmérőjű virággal rendelkezik. A virágok színe élénk narancssárga, szélükön bordós sárgás erezettel. Tartása egyszerű, így hazánkban is igen közkedvelt. Könnyen tartható és nevelhető orchidea így hazánkban igen népszerű orchidea.

3. Cattleya aurantiaca

Közép Amerikában a fák tetején élő orchidea, őshonos Mexikó, El Salvador területén. Kis termete miatt sziklákon is képes megélni. Virágai mindössze 8-10 cm nagyságúak, 15 narancsos pirosas fürtvirágzatot hoz. A virágok átmérője körülbelül 3,5 centiméter, és hat-kilenc napnál tovább nem élnek, általában tél végén és tavasszal virágzanak. Könnyen nevelhető meleg vagy köztes környezetben, kevesebb fényt igényel. A földjének mindig nedvesnek kell lennie és a megfelelő légáramlást és páratartalmat is biztosítani kell számára. A legjobb, ha 24-28 °C-on tartjuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Párnafa

A párnafa a teraszdeszkák alatt, azokra merőlegesen futó alátétszerkezeti elem. Nagyban... Tovább

bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet