Camassia, azaz vad jácint a kertben

hirdetes

Hogyan neveljünk Camassiát

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A camassia nem túl ismert Magyarországon, azonban rendkívül feldobhatjuk vele kertünk kinézetét! Ugyan tavasszal virágzik, de ne felejtsük el, hogy a hagymás virágok ültetését őszre kell időzíteni!

camassia

Camassia ültetése, gondozása

A kamassziák, más néven vad jácint, indiai jácint, quamash vagy camas, magas, kék, fehér vagy esetenként rózsaszín csillagszerű virágokat hoznak április végén, májusban és június elején. Az ősszel elültetett hagymákból termesztve az évnek egy olyan szakaszában érik el, amikor sok tavaszi hagyma már virágzik, és a korai évelők még nem virágoznak.


A Camassia története

A camassiák az Egyesült Államok csendes-óceáni részének, nyirkos rétekről és erdők széléről származnak. Egykor a bennszülött indián törzsek alapvető élelmiszerei voltak, és „kamáknak” nevezték őket. Sok tavaszi hagymával ellentétben a camassias nehéz, nedves talajban nő, ezért jó választás a kert olyan területeire, ahol más tavaszi hagymák nem boldogulnak. Teljesen szívósan, évről évre visszatérnek. A méhek szeretik a virágait, és nagyrészt nem zavarják őket a csigák és a kártevők. Jó vágott virágot is készíthetünk belőle. Míg egyes fajták elérhetik a 90 cm-es magasságot is, erős száruk van, amelyet nem kell karózni.

A Camassias szegélyekbe vagy cserépbe ültethető, és különösen jól néz ki, ha olyan korai évelő növényekkel ültetik, mint a polygonatum (Salamon pecsét) vagy a dicentra (vérző szív). Az euphorbia savsárgájával vagy a wisteria kiegészítő színeivel szemben is csodálatosan mutatnak. Akárhogyan is ültetjük őket, ültessük bőkezűen, mivel tömegesen termesztve néznek ki a legjobban, a harangvirághoz hasonló módon ködös színt hozva létre. Tökéletesek a fűben való honosításhoz, és jól mutatnak patak vagy tó közelében, valamint lombos fák alatt.

hirdetes


Hogyan neveljük a camassiát


A kamasszia hagymákat ősszel ültessük humuszban gazdag, nedvességmegtartó talajba, teljes napon vagy félárnyékban. Jól érzik magukat a nehéz agyagos talajban, és növekednek savas, semleges vagy lúgos talajban is. Hagyjuk, hogy virágzás után a lombozat természetes módon elpusztuljon, és nyáron osztja szét a zsúfolt csomókat.


Hol lehet camassiát termeszteni


Nedves talajban, napon vagy félárnyékban termesszük a kamassiát. Kiválóan alkalmasak a fűben való honosításra, de hagyni kell, hogy a levelek elszáradjanak a nyírás előtt, ezért olyan helyet válassz, ahol ezt szívesen megengeded nekik. A Camassiát cserépben is lehet termeszteni, de száraz időszakokban alaposan meg kell öntözni, és télen fagymentes helyen kell tartani.

hirdetes


Hogyan ültessük a camassiát


Ültessük el a kamasziahagymákat ősszel, szeptembertől novemberig. Minden egyes hagyma számára készíts lyukat. Ültesd a hagymákat hegyes végével felfelé, legalább 10-15 cm mélyre, vagy a hagyma magasságának kétszeresére. Körülbelül 10 cm távolságra egymástól. Jól öntözzük be a hagymákat.


A camassiák gondozása


A hagymák öntözése után elegendő nedvességet kell kapniuk az esőtől. Nyáron öntözhetjük őket, ha hosszabb száraz időszak van. Nyáron mindenképpen öntözzük a hagymákat ha cserépben vannak.

Csak akkor vágjuk vissza a lombozatot, amikor már teljesen megsárgult és elpusztult – ez azért fontos, mert a haldokló levelek táplálják a következő évi hagymákat. Hagyjuk elpusztítani a virágokat, ha már elhalványultak, hacsak nem szeretne magot spórolni, ebben az esetben hagyjon néhány kimerült virágot a növényen.

A camassiák nem igényelnek tápot, de a földben termőt ősszel mulcsozni lehet. Ez is segít megvédeni a hagymákat télen, ha nagyon hideg helyen él.

Ha a kamassiák zsúfolttá válnak, és nem virágoznak jól, júliusban és augusztusban vágjuk szét a fürtöket, és ültessük újra a hagymákat egymástól távolabbra vagy új helyre.

Télen a hagymákat cserépben vigyük fagymentes helyre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

félvér

főleg a lótenyésztésben használatos fogalom a származás jellemzésére. Szűkebb értelemben... Tovább

Tovább a lexikonra
virág