Korai és késői burgonyák - Melyiket mikor érdemes elvetni?

Melyik burgonyát mikor kell elvetni? – Szakértői útmutató a korai és a késői burgonyavetéshez.

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Korai vagy késői szezon, lisztes vagy viaszos, vörös vagy fehér burgonya? Ismerd fel a burgonyafajták közötti különbségeket, és válaszd ki az igényeinek legjobban megfelelő burgonyavetési technikát. Most megmutatjuk melyik burgonyát mikor kell elvetni.

burgonya fajták

Mikor kell burgonyát ültetni?

A különféle burgonyafajták közötti választás bonyolult lehet, mivel több ezerfajta létezik, különböző osztályozásokra, típusokra, formákra, sőt színekre is bontva. Azonban minden burgonyafajtát általában két külön kategóriába sorolnak, nevezetesen a korai és a késői szezonban.

Vannak további alkategóriák, más kifejezésekkel a különböző típusokhoz, sőt, kulináris célú leírásokkal is. Ha már megismerkedtünk a rendelkezésre álló különféle fajtákkal, évről évre élvezhetjük a burgonyatermesztést. A rengeteg különféle lehetőségnek köszönhetően pedig a saját termesztésű gumók világát fedezhetjük fel.

Melyek a főbb burgonyafajták?

Ha a termesztendő burgonya különböző fajtáiról van szó, három fő csoportot különböztetünk meg. Ezek aszerint vannak csoportosítva, hogy mikor kell általában ültetni és begyűjteni. A burgonya ültetésének pontos időpontja a helytől függően változik.

Korai szezonális burgonya

Más néven első korai burgonya az első burgonya, amelyet ebben az évben elültetünk, és az első, amely készen áll a betakarításra. Gyakran nevezhetjük újburgonyának is, kora tavasszal ültetik, majd nyár elején szüretelik. Ezek az elsők az éves burgonyabetakarítások közül, és az ültetés után 10-12 hétig tartanak. Az ajánlott első korai fajták közé tartozik a Rio Grande Russet vagy a Rocket.

Középszezon burgonya

Ezt másodkorainak is nevezik. Nagyon hasonlít a korai szezonális burgonyához, és csak néhány héttel később ültetik el. Körülbelül 13 hétig tart a betakarítás. A korai és a középszezoni burgonyát általában a korai betakarítás érdekében használják. A burgonya csírázása egy egyszerű eljárás a vetőburgonya korábbi csíráztatására beltéren, amikor a külső talaj még nem elég meleg az ültetéshez. A szezon közepén ajánlott fajták közé tartozik a Yukon Gold és a Red Pontiac.

Későszezoni burgonya

A főtermesztésű burgonyának is nevezik, ennek hosszabb a tenyészideje, így nagyobb burgonya és nagyobb termés érhető el. Ezeket a fajtákat tavasz végén ültetik el, és hagyományosan nyár végén és ősszel készen állnak a betakarításra. Az ajánlott későszezoni fajták közé tartozik a Kennebec, a Maris Piper és a Russet Burbank.

Késői szezonban vagy a főtermésű burgonya jobban tárolódik és tovább tart, mint a korai fajták. A burgonya hatékony tárolásának ismerete azt jelenti, hogy a lehető legtöbb ideig élvezhetjük ki a saját termesztésű burgonyát. Az újburgonyával ellentétben a főnövények jó méretűre duzzadnak. Addig maradnak a talajban, amíg a bőrük megköt, ekkor betakarítjuk, és tároljuk őket az őszi, téli és kora tavaszi használatra.

Amikor a szezonra tervezzük a zöldségtermesztést, vegyük figyelembe a burgonya betakarításának időpontját fajtánként. A korai és késői szezonban termő fajták kombinálásával a lehető leghosszabb burgonyaszezon érhető el, kora nyártól késő őszig.

A 7 különböző burgonyakategória

A több ezer termeszthető burgonyafajta között több olyan kategória is van, amelybe minden burgonya beleillik. Hét különböző típus létezik, amelyek méretük, alakjuk, héjuk és húsuk szerint alakul. A méret és az alak kulcsfontosságú tényezők lehetnek, amelyeket figyelembe kell venni, például ha van egy kis veteményeskerted, és burgonyát kell tartályban vagy zacskóban termeszteni.

Rozsdaszín: Közepestől nagy, hosszúkás burgonya hálós bőrrel és fehér hússal.

Piros: Piros héjú, ropogós fehér húsú kis burgonya. Kerek alakúak, vékony bőrrel.

Fehér: Kis és közepes méretű kerek burgonya szeplős bőrrel és fehér hússal.

Sárga: Hosszúkás burgonya világos arany héjú és sárga húsú.

Lila: Közepes méretű, hosszúkás burgonya kék-lila héjjal és kék húsú.

Aprók: Kis ujj alakú, hosszúkás burgonya, amely 2-4 hüvelyk hosszú és 1 hüvelyk átmérőjű. Több színben is kapható - fehér, lila, piros vagy sárga - és vékony héjúak, így hámozatlanul is főzhető.

Petite: Bármilyen színű kis, márvány méretű újburgonyának adott név.


Vannak más megkülönböztető jellemzők is, amelyeket gyakran látni a kulináris célú burgonya leírásában. A burgonyafajták leírása szerint lisztes vagy viaszos.

Ebben az esetben a viaszos burgonya megtartja formáját és szilárd, míg a lisztes, gyakran keményítőnek is nevezett burgonya főzés közben puhává válik. Ez teszi őket alkalmasabbá a különböző célokra a konyhában. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

karotinoidok

a lipidekhez tartozó, a növényekben keletkező telítetlen vegyületek. A nagyszámú konjugált... Tovább

anyakoca kiválasztása

a tenyészkiválasztás fő törekvése, hogy azok az egyedek kapjanak szerepet az új nemzedék... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet növény Növénytermesztés