Korai és késői burgonyák - Melyiket mikor érdemes elvetni?

hirdetes

Melyik burgonyát mikor kell elvetni? – Szakértői útmutató a korai és a késői burgonyavetéshez.

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Korai vagy késői szezon, lisztes vagy viaszos, vörös vagy fehér burgonya? Ismerd fel a burgonyafajták közötti különbségeket, és válaszd ki az igényeinek legjobban megfelelő burgonyavetési technikát. Most megmutatjuk melyik burgonyát mikor kell elvetni.

burgonya fajták

Mikor kell burgonyát ültetni?

A különféle burgonyafajták közötti választás bonyolult lehet, mivel több ezerfajta létezik, különböző osztályozásokra, típusokra, formákra, sőt színekre is bontva. Azonban minden burgonyafajtát általában két külön kategóriába sorolnak, nevezetesen a korai és a késői szezonban.

Vannak további alkategóriák, más kifejezésekkel a különböző típusokhoz, sőt, kulináris célú leírásokkal is. Ha már megismerkedtünk a rendelkezésre álló különféle fajtákkal, évről évre élvezhetjük a burgonyatermesztést. A rengeteg különféle lehetőségnek köszönhetően pedig a saját termesztésű gumók világát fedezhetjük fel.

Melyek a főbb burgonyafajták?

Ha a termesztendő burgonya különböző fajtáiról van szó, három fő csoportot különböztetünk meg. Ezek aszerint vannak csoportosítva, hogy mikor kell általában ültetni és begyűjteni. A burgonya ültetésének pontos időpontja a helytől függően változik.

Korai szezonális burgonya

Más néven első korai burgonya az első burgonya, amelyet ebben az évben elültetünk, és az első, amely készen áll a betakarításra. Gyakran nevezhetjük újburgonyának is, kora tavasszal ültetik, majd nyár elején szüretelik. Ezek az elsők az éves burgonyabetakarítások közül, és az ültetés után 10-12 hétig tartanak. Az ajánlott első korai fajták közé tartozik a Rio Grande Russet vagy a Rocket.

Középszezon burgonya

Ezt másodkorainak is nevezik. Nagyon hasonlít a korai szezonális burgonyához, és csak néhány héttel később ültetik el. Körülbelül 13 hétig tart a betakarítás. A korai és a középszezoni burgonyát általában a korai betakarítás érdekében használják. A burgonya csírázása egy egyszerű eljárás a vetőburgonya korábbi csíráztatására beltéren, amikor a külső talaj még nem elég meleg az ültetéshez. A szezon közepén ajánlott fajták közé tartozik a Yukon Gold és a Red Pontiac.

hirdetes

Későszezoni burgonya

A főtermesztésű burgonyának is nevezik, ennek hosszabb a tenyészideje, így nagyobb burgonya és nagyobb termés érhető el. Ezeket a fajtákat tavasz végén ültetik el, és hagyományosan nyár végén és ősszel készen állnak a betakarításra. Az ajánlott későszezoni fajták közé tartozik a Kennebec, a Maris Piper és a Russet Burbank.

Késői szezonban vagy a főtermésű burgonya jobban tárolódik és tovább tart, mint a korai fajták. A burgonya hatékony tárolásának ismerete azt jelenti, hogy a lehető legtöbb ideig élvezhetjük ki a saját termesztésű burgonyát. Az újburgonyával ellentétben a főnövények jó méretűre duzzadnak. Addig maradnak a talajban, amíg a bőrük megköt, ekkor betakarítjuk, és tároljuk őket az őszi, téli és kora tavaszi használatra.

Amikor a szezonra tervezzük a zöldségtermesztést, vegyük figyelembe a burgonya betakarításának időpontját fajtánként. A korai és késői szezonban termő fajták kombinálásával a lehető leghosszabb burgonyaszezon érhető el, kora nyártól késő őszig.

A 7 különböző burgonyakategória

A több ezer termeszthető burgonyafajta között több olyan kategória is van, amelybe minden burgonya beleillik. Hét különböző típus létezik, amelyek méretük, alakjuk, héjuk és húsuk szerint alakul. A méret és az alak kulcsfontosságú tényezők lehetnek, amelyeket figyelembe kell venni, például ha van egy kis veteményeskerted, és burgonyát kell tartályban vagy zacskóban termeszteni.

hirdetes

Rozsdaszín: Közepestől nagy, hosszúkás burgonya hálós bőrrel és fehér hússal.

Piros: Piros héjú, ropogós fehér húsú kis burgonya. Kerek alakúak, vékony bőrrel.

Fehér: Kis és közepes méretű kerek burgonya szeplős bőrrel és fehér hússal.

Sárga: Hosszúkás burgonya világos arany héjú és sárga húsú.

Lila: Közepes méretű, hosszúkás burgonya kék-lila héjjal és kék húsú.

Aprók: Kis ujj alakú, hosszúkás burgonya, amely 2-4 hüvelyk hosszú és 1 hüvelyk átmérőjű. Több színben is kapható - fehér, lila, piros vagy sárga - és vékony héjúak, így hámozatlanul is főzhető.

Petite: Bármilyen színű kis, márvány méretű újburgonyának adott név.


Vannak más megkülönböztető jellemzők is, amelyeket gyakran látni a kulináris célú burgonya leírásában. A burgonyafajták leírása szerint lisztes vagy viaszos.

Ebben az esetben a viaszos burgonya megtartja formáját és szilárd, míg a lisztes, gyakran keményítőnek is nevezett burgonya főzés közben puhává válik. Ez teszi őket alkalmasabbá a különböző célokra a konyhában. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

harmatpont

az a hőmérséklet, amelyen a levegő vízgőztartalma telítetté válik. Tovább

Kalocsai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Milassin György hivatalvezetõ Ügyfélfogadás: H: 8.00-15.00 óráig, ebédszünet... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet növény Növénytermesztés