burgonya mellé ültetés: A burgonya mellé érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy minél távolabb tartsd tőlük a kártevőket; a burgonyabogár, levéltetvek és férgek ellen védekezz így!

Ültesd ezeket a növényeket a burgonya mellé, hogy távol tartsd a kártevőket

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A megfelelő burgonya kísérőnövények kiválasztása segíthet megvédeni termésedet az olyan gyakori kártevőktől, mint a burgonyabogár, a levéltetvek és a férgek. Számos fűszernövény, zöldség és virágos növény segíthet megőrizni gumóidnak erős és kártevőmentes növekedését anélkül, hogy mérgező növényvédő szerekhez kellene folyamodni. Az alábbiakban megtalálod a legjobb burgonya kísérőnövényeket, valamint alapvető tippeket a burgonya betakarításának maximalizálásához ezeknek a növényeknek a segítségével.

Burgonya mellé növények

Illatos ternye

Az illatos ternye egy alacsony növekedésű, virágzó egynyári növény, amely vékony fehér és lila virágairól ismert. A ternye azonban több, mint egy vonzó dísznövény, ugyanis a burgonya egyik legjobb társnövénye. A ternye virágzása nagyon vonzó a hasznos rovarok számára - mint például a katicabogarak - amelyek kordában tudják tartani a nem kívánt burgonyakártevőket. Ha talajtakaróként használják, a ternye segít megkötni a talaj nedvességtartalmát és megakadályozza a gyomok kialakulását, ami elősegíti a burgonya nagyobb és erőteljesebb növekedését.

Káposztafélék

A brokkolinak, a karfiolnak, a kelkáposztának és más rokon növényeknek rövid gyökérrendszerük van, amelyek nem fognak versenyezni a burgonyával az értékes talajterületért. Ez a két növénytípus párosításával a legtöbbet hozhatod ki kerti ágyásaidból. Ne feledd, hogy ezek a növényeket rendszeresen kell trágyázni műtrágyával, hogy a zöldségek megkapják az összes szükséges tápanyagot.

Torma

A tormát nem termesztik olyan elterjedten a háztáji kertészek körében, mint néhány más zöldséget, de remek fűszerezés és még jobb társnövény a burgonya számára. A tormának nagy, túlméretezett levelei vannak, amelyek segítenek megvédeni a talajt a burgonya körül, megakadályozva a gyomok kialakulását, és segítenek megőrizni a talaj nedvességét. Sőt, úgy tűnik, hogy a torma taszítja a pusztító burgonyabogarat, és fokozhatja a burgonya természetes betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Azonban agresszíven terjedhet, ezért a legjobb a tormát olyan helyre ültetni, ahol kordában tarthatod.

Hagymák

A metélőhagyma, a póréhagyma és a hagyma a legjobb növények a természetes kártevők elleni védekezésre. Ezeknek a növényeknek az erős aromája sok kerti kártevőt, köztük a levéltetveket és a bogarakat is taszítja. Ha eljött a betakarítás ideje, még boldogabb leszel, ha együtt ültetted el ezeket a növényeket, hiszen minden hozzávaló kéznél lesz egy ínycsiklandó burgonya- és póréhagymaleveshez.

Koriander

A koriander kiváló burgonya társnövény, különösen, ha hagyjuk virágozni. Virágzáskor ez a növény vonzza a kertedbe a katicabogarakat és a méheket is. Ezek a rovarok pedig a közönséges burgonyakártevőket zsákmányolják, köztük a burgonyabogarakat és a levéltetveket.

Sarkantyúka

A sarkantyúka vonzó növény, amelyet általában külseje miatt termesztenek, vagy ehető virágai és borsos ízű levelei miatt szüretelik. De a sarkantyúka a természetes kártevőirtásra is kiváló társnövény, mivel segít kordában tartani számos zavaró rovart. A sarkantyúka gyakran „csapdanövényként” viselkedik, és elcsábítja a kártevőket, például a levéltetveket és a burgonyabogarakat a burgonyától, így könnyebben visszatartható és eltüntethető. 

Bab és borsó

A bab és a borsó nem veszi fel a versenyt a burgonyával a kerthelyiségért vagy a tápanyagokért, így nem kell attól tartanod, hogy ezek a növények visszatartják a burgonya betakarítását. De ennél is több, a hüvelyesek természetes, nitrogénmegkötő képessége értékes tápanyagokkal látja el a talajt. 
A burgonyával együtt ültetve a hüvelyesek segíthetnek dúsabb burgonyanövények és több gumó termesztésében.  Ezen túlmenően a bab a burgonyabogarakat is taszítja. Cserébe a burgonya távol tartja a mexikói babbogarakat, amelyek egyébként elpusztíthatják a babnövényeket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2006. évi LXXIV. törvény

a mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

kalászemelő

a megdőlt gabona kalászainak hasznos megmentésére a vágószerkezeten a kasza elé szerelve... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség Zöldségtermesztés