Engedélyköteles lesz a dughagyma? – 200 ezer forintra is megbüntethetnek!

hirdetes

Engedélyköteles lesz a dughagyma? – 200 ezer forintra is megbüntethetnek!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

200 ezer forintos bírságot is kiszabhat a NÉBIH, ha nem megfelelően vagy engedély nélkül hozunk forgalomba dughagymát.

Engedélyköteles a dughagyma?

Bírságot szabnak a dughagymához


A NÉBIH, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal akár 200 ezer forintra is büntetheti azt, aki a dughagymát engedély nélkül, azaz vetésbejelentés nélkül szeretne hagymavetőmagot forgalomba hozni nyilvántartásba vétel nélkül. 


Azokat a személyeket és vállalatokat is büntetik, akik olyan vetőmagot vagy dughagymát hoznak forgalomba, amelynek a fajtái nem szerepelnek az előrejegyzett Nemzeti Fajtajegyzékben vagy a Közösségi Fajtajegyzékben, azaz nem számít faj-, illetve fajtaazonosnak vagy nem faj- és fajtatiszta hagyma.


A bírságban részesül az az előállító vagy forgalmazó is, aki a termesztési rendszerében vagy szaporítóanyagnyilvántartásban a szaporítóanyag követhetőségét nem biztosítja.

hirdetes

Megkezdődnek a NÉBIH ellenőrzései


A NÉBIH ellenőrei gyakori hibának találták a hatósági ellenőrzések alkalmával, hogy olyan dughagymát és hagymavetőmagot árultak, amely bizonytalan egészségügyi státuszú vagy fajtájú és még az eredete sem ismert. Az ilyen dughagymákat tilos forgalomba hozni és értékesíteni is, így az olyan kereskedő, aki ilyen dughagymával lép piacra az ne csodálkozzon, ha egy nagyobb összegű büntetés üti a markát!

hirdetes


A NÉBIH közleménye a dughagyma büntetéssel kapcsolatban


A NÉBIH azt is nyilvánosságra hozta, hogy hazánkban a vöröshagymát, a fokhagymát és a dughagymát szinte kizárólag a Békés és Csongrád-Csanád megyében termesztenek, ezek közül is leginkább Makó körzetében jelentős a termelés. Az elmúlt időszakban ebben a térségben mindössze 9 hagymatermesztő kért engedélyt a hivatalos forgalombahozatalra, azonban az ellenőrzések ideje alatt, a büntetés hírére további 19 termelő és még 2 nagykereskedő jelentkezett be ezügyben.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a dughagyma ültetéséről olvasd el cikkünket, amiben mindent megtudhatsz a megfelelő dughagymázásról és a hagymatermesztésről!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

epefestékek

a hemoglobin természetes bomlástermékei. Nagyobb részben a májban keletkeznek, ez a zöld... Tovább

Körzeti Földhivatal Tata

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv Altípus: Központi közigazgatási szervek helyi... Tovább

Tovább a lexikonra