"A sertéshús ára stagnál, illetve csökkent az idén, miközben a takarmányárak az égbe szöktek" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek a tanácskozás kezdete előtt.

hirdetes

Brüsszel: kiemelt napirendi pont a sertéstartás javítása

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2011. május 17., kedd (MTI) - A magyar agrártárca vezetője uniós és magyar szempontból egyaránt nagyon fontos témaként emelte ki a nehéz helyzetbe került sertéságazat helyzetét az EU-országok mezőgazdasági minisztereinek keddi brüsszeli tanácskozására előkészített napirendi pontok közül.
Nehéz helyzetben a sertéságazat
  "A sertéshús ára stagnál, illetve csökkent az idén, miközben a takarmányárak az égbe szöktek" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek a tanácskozás kezdete előtt. Emlékeztetett arra, hogy ezt a témát egyszer már megtárgyalták a tagállami kormányokat képviselő uniós tanácsban, majd szakértői tanácsadó munkacsoport alakult. A keddi ülésen e munkacsoport előterjeszti beszámolóját, és reagál arra Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztos. A munkacsoport - tette hozzá a magyar miniszter - olyan szabályozást tart szükségesnek, amely  kompenzálja az áringadozásokat.

    A keddi megbeszélés fontos témájaként említette Fazekas Sándor a cukorgyártás ügyét is. Mint elmondta, hatásaiban ma is érezhető az a korábbi cukorpiaci reform, amelynek következtében jó pár országban csökkent, illetve négy-öt tagállamban teljesen megszűnt a cukortermelés és -feldolgozás. Így Magyarországon is egyetlen gyár maradt, amely a fogyasztás egyharmadát képes fedezni.
    "Most a cukorárak az égbe szöktek, és több tagállamot foglalkoztat az a kérdés, hogy hogyan tovább" - mondta a miniszter. Ettől a mostani üléstől ugyan még nem vár megoldást Fazekas Sándor, de elmondta, hogy erre rövid távon szükség lenne, hiszen 2014-ben megszűnik a kvótarendszer, és így mind az addig érvényes, mind az azt követő helyzetre megoldást kell találni.

    A cukorreform kiinduló pontja annak idején az volt, hogy a harmadik világ dél-amerikai fejlődő országai piachoz jussanak, a támogatott európai cukorgyártás leépítése révén. Ezek a támogatott államok azonban időközben elég jól fejlődtek, másrészt pedig felmentek az energiaárak. A cukorból bioetanolt készítenek, s emiatt még magasabb lett a cukor világpiaci ára.

    "A cukor ára ma igazából az energiaárakhoz igazodik" - állapította meg a magyar agrártárca vezetője.
    Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár a miniszter által közöltekhez hozzátette, hogy a keddi tanácskozáson szóba kerül majd a franciák által aszálykárok miatt igényelt támogatás ügye. Magyar részről ugyanakkor azt vetették fel az unió végrehajtó testületénél, hogy Magyarországon nagyon súlyos fagykárok fordultak elő, több tízezer hektár gyümölcs, illetve szőlőültetvény károsult. Így Magyarországnak is az a szándéka, hogy igényt tart előlegre a területalapú támogatásból, amit egyébként leghamarabb október 16-tól lehetne fizetni.
hirdetes

Forrás: www.mti.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

szuperpresszió

Olyan gén. folyamat, amelyben egy mutáció hatását egy másik, tőle független mutáció... Tovább

csomós ebír (Dactylis glomerata L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, magasra növő, bojtos gyökerű szálfű (fűfélék).... Tovább

Tovább a lexikonra