Brüsszel

Brüsszel

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az energianövényekre vonatkozó EU-támogatást az új tagállamokra is kiterjesztik. - Sikerült elérni az Európai Unió mezőgazdasági minisztereinek hétfői brüsszeli ülésén, hogy az EU az új tagállamokra is kiterjessze az energianövényekre vonatkozó, speciális támogatási rendszerét - jelentette be Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.
Brüsszel, energianövények, EU-támogatás, , Magyarország, energianövény-termelés, energiaerdő, állattenyésztés, támogatás, biodiverzitás, program, agrár- és a környezetvédelmi tárca

A 45 euró/hektáros támogatás eddig csak a régi tagországok számára volt lehetséges. Ráadásul - a régi államoknak járó összeg 25 százalékáról indult egyéb támogatásoktól eltérően - 100 százalékos mértékben kaphatják meg a segítséget a például kukoricát vagy repcét energiaellátásra termelők.
 
Magyarországon az energianövény-termelés mostantól lesz igazán fontos - vélte a miniszter. Úgy becsülte, hogy idővel az évente ma megtermelt 8-9 millió tonna közötti kukoricából 2 millió tonnát energiaelőállításra lehet fordítani.
 
Gráf József elmondta: a közvetlen támogatások általános szabályozását meghatározó tanácsi rendelet módosítása során Magyarország kezdeményezője volt annak a csoportnak is, amely elérte, hogy a "rövid vágásfordulójú, fás szárú energiaültetvényekre" (energiaerdőkre) kiterjesszék az új típusú uniós támogatási formát. Ennek köszönhetően a tagállamok a következő időszakban nemzeti támogatást nyújthatnak az energiaültetvények telepítéséhez a költségek 50 százalékáig.
 
Magyarország felkészült arra, hogy akár az eredeti elképzelésekben szereplő 2009-től a jelenlegi egyszerűsített területalapú támogatásról áttérjen az EU új, farm-típusú támogatási rendszerére. Több más, erre fel nem készült ország kérésére ugyanakkor a miniszterek úgy döntöttek, 2011-ig meghosszabbítják a jelenlegi rendszer alkalmazásának lehetőségét. Magyarország emiatt a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések után, az alapján fog dönteni, hogy mikor vezesse be az új rendszert, hogy a gazdálkodóknak melyik lesz előnyösebb, különösen a tej- és az állattenyésztéshez kapcsolódó más támogatások esetében (itt ugyanis a mostani rendszerben valószínűleg nagyobb a mozgástér a nemzeti támogatásokra).
 
Gráf József a sajtótájékoztatón is beszélt, hogy a banánágazat reformjának tárgyalása kapcsán az EU gyakorlatilag új, kiegészítő kifizetési módszerről kezdett egyeztetéseket, amely Magyarországot is érdekli. Ennek lényege, hogy a külső régiók rögzített regionális támogatást kaphatnának, amelynek felhasználására a tagországok igen jelentős szabadsággal élhetnének. Magyarország nagyon hasonló javaslattal élt a zöldség- és gyümölcstermelés, illetve a szőlő- és bortermelés esetében, azt javasolva, hogy az eddigi támogatásokat tegyék egy nemzeti borítékba, és a nemzeti kormányzat dönthessen arról, hogy mire mennyit fordít, hogy a kormány dönthessen, mire fordítja a támogatásokat. Gráf József ezért banánügyi felszólalásában jelezte, hogy támogatja a módszert, és reméli, hogy Magyarország visszakapja e támogatást a zöldség, a gyümölcs és a szőlő esetében.
 
Tárgyalta a tanács az EU úgynevezett biodiverzitásának 2010-ig tartó programját is, amellyel az EU a biológiai sokféleség megőrzését, illetve csökkenésének megakadályozását tűzte ki maga elé célul. Magyarország egyetért az intézkedési tervvel, annál is inkább, mert maga is jó úton jár, hiszen már az EU-csatlakozás előtt, 2002-ben helyes környezetgazdálkodási programot dolgozott ki - emelte ki Gráf József. Hozzátette, hogy az utóbbi egy évben minden kérdésben közösen lép fel és egyeztet az agrár- és a környezetvédelmi tárca. Utóbbi részéről a túlzó igények már korábban mérséklődtek, a mezőgazdasági vezetés pedig a termelőket "abba az irányba viszi, hogy a természet megóvása alapvető felelősség" - szögezte le a miniszter.

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

trauma

Erőművi (mechanikai) behatásra létrejövő sérülés (pl.... Tovább

Elek-Ágh Menhely Alapítvány

Állatvédõ szervezet Telepünkön közel 120 kutyának adunk átmeneti, vagy végleges otthon.... Tovább

Tovább a lexikonra