A bougainvillea teleltetéséről - minden, amit érdemes tudnod, hogy gyönyörű maradjon növényed

A bougainvillea teleltetése

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a bougainvillea teleltetéséről

A bougainvillea igényei

Legjobban a vízáteresztő, laza szerkezetű, tőzeges talajokban nő. A szélre, huzatra érzékeny. 8–10 °C-os helyiségben teleltethetjük át. Nyáron célszerű (mértékkel) locsolni; télen csak annyira, hogy ne száradjon ki; téli túlöntözése tőrothadást okozhat. A vegetációs időszakban kéthetente ajánlatos tápoldatozni. Csak tűző napon nyílik. Ha kevés virágot hoz, célszerű a locsolóvíz mennyiségét csökkenteni. A hosszú hajtások végeinek lecsipkedése is besűrűsödésre, bővebb virágzásra serkenti. A lágy vizet kedveli. Célszerű 2–3 évenként átültetni, és ilyenkor kissé visszametszeni.

A bougainvillea teleltetése

A legideálisabb az, ha rendelkezünk télikerttel, ahova a hidegebb évszakokban be tudjuk vinni a többi fagyérzékeny növénnyel együtt a murvafürtöt is. Már a legkisebb fagyra is érzékeny sajnos, ezért fontos, hogy időben bekerüljön védett helyre. Az ágait vágjuk vissza erőteljesen, az elszáradt virágokat távolítsuk el, így nem fog feleslegesen energiát használni a növény. 

Teleltetéshez használjunk világos helyet, ahol mindig 10-15 Celsius fok körüli a hőmérséklet. Ennél hidegebb helyiségbe semmiképp ne vigyük a növényt, mert azt megsínyli. Ügyeljünk arra is, hogy a cserép ne álljon hideg talajon, mindenképpen tegyünk a cserép alá habszivacsot, vagy egy fatáblát, bármit, ami segít abban, hogy ne közvetlenül a hideg padlóval érintkezzen. 

Télen a murvafürt levelei sötétebbek lehetnek, mint általában, ettől nem kell megijedni. Ha a levelei teljesen lehullanak, az sem baj, ugyanis tavasszal újra ki fognak hajtani. A levelek egyébként általában akkor hullanak le, ha nem kap elegendő napfényt a növény. A téli időszakban csak annyit locsoljuk a növényt, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.

A hidegebb időszakban gyakrabban fordulnak elő kártevők, ezért mindig ellenőrizzük, hogy nem támadták-e meg pajzstetvek, takácsatkák! Március közepén-végén már elkezdhetjük hozzászoktatni a növényt a melegebb, kinti hőmérséklethez. Kezdjük először egy 14-16 Celsius fokos szobában az edzést. Ha megfelelőek a fényviszonyok, elég napsütés éri, akkor újra elkezd leveleket hozni, majd később megjelennek a virágok is. A fagyok elmúltával ismét vihetjük kintre a növényünket a teraszra, a balkonra, ahova csak szeretnénk! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vemhesség megállapítása

Többirányú ->vemhességi vizsgálat segítségével történik. 1.Külső vizsgálat: az... Tovább

csecsek a sertésen

kívánatos, hogy a kocáknak és a kanoknak egyaránt a fajtára jellemző számú és eloszlású... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem