A bougainvillea teleltetéséről - minden, amit érdemes tudnod, hogy gyönyörű maradjon növényed

hirdetes

A bougainvillea teleltetése

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden a bougainvillea teleltetéséről

A bougainvillea igényei

Legjobban a vízáteresztő, laza szerkezetű, tőzeges talajokban nő. A szélre, huzatra érzékeny. 8–10 °C-os helyiségben teleltethetjük át. Nyáron célszerű (mértékkel) locsolni; télen csak annyira, hogy ne száradjon ki; téli túlöntözése tőrothadást okozhat. A vegetációs időszakban kéthetente ajánlatos tápoldatozni. Csak tűző napon nyílik. Ha kevés virágot hoz, célszerű a locsolóvíz mennyiségét csökkenteni. A hosszú hajtások végeinek lecsipkedése is besűrűsödésre, bővebb virágzásra serkenti. A lágy vizet kedveli. Célszerű 2–3 évenként átültetni, és ilyenkor kissé visszametszeni.

A bougainvillea teleltetése

A legideálisabb az, ha rendelkezünk télikerttel, ahova a hidegebb évszakokban be tudjuk vinni a többi fagyérzékeny növénnyel együtt a murvafürtöt is. Már a legkisebb fagyra is érzékeny sajnos, ezért fontos, hogy időben bekerüljön védett helyre. Az ágait vágjuk vissza erőteljesen, az elszáradt virágokat távolítsuk el, így nem fog feleslegesen energiát használni a növény. 

hirdetes

Teleltetéshez használjunk világos helyet, ahol mindig 10-15 Celsius fok körüli a hőmérséklet. Ennél hidegebb helyiségbe semmiképp ne vigyük a növényt, mert azt megsínyli. Ügyeljünk arra is, hogy a cserép ne álljon hideg talajon, mindenképpen tegyünk a cserép alá habszivacsot, vagy egy fatáblát, bármit, ami segít abban, hogy ne közvetlenül a hideg padlóval érintkezzen. 

Télen a murvafürt levelei sötétebbek lehetnek, mint általában, ettől nem kell megijedni. Ha a levelei teljesen lehullanak, az sem baj, ugyanis tavasszal újra ki fognak hajtani. A levelek egyébként általában akkor hullanak le, ha nem kap elegendő napfényt a növény. A téli időszakban csak annyit locsoljuk a növényt, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.

hirdetes

A hidegebb időszakban gyakrabban fordulnak elő kártevők, ezért mindig ellenőrizzük, hogy nem támadták-e meg pajzstetvek, takácsatkák! Március közepén-végén már elkezdhetjük hozzászoktatni a növényt a melegebb, kinti hőmérséklethez. Kezdjük először egy 14-16 Celsius fokos szobában az edzést. Ha megfelelőek a fényviszonyok, elég napsütés éri, akkor újra elkezd leveleket hozni, majd később megjelennek a virágok is. A fagyok elmúltával ismét vihetjük kintre a növényünket a teraszra, a balkonra, ahova csak szeretnénk! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agyalapi mirigy (agyfüggelék, hipofízis)

a gerincesek egyik —>belső elválasztásit mirigye, a hipotalamuszhoz (->agyvelő) egy... Tovább

hámlás

a bőr (köztakaró) felületéről az elszarusodott hámsejtek (hámszövet) állandó leválása,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem