A borostyán téli gondozása és visszaírtása

Az angol borostyán gondozása télen

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az angol borostyán (Hedera helix) egy gyorsan növekvő örökzöld évelő, amely buja, gazdag megjelenést kölcsönöz a tájnak. Leggyakrabban talajtakaróként használt angol borostyán hamarosan vastag, zöld szőnyeggé nő. A növény különösen jól érzi magát a hűvös, árnyékos területeken, magas fák alatt, ahol semmi más nem nő. Az angol borostyán erős növény, de a hideg telű éghajlati viszonyok között előnyös lesz a védelem.

borostyán gondozása

Az angol borostyán téli gondozása

Ugyan azt gondolhatnánk, hogy a borostyán a jég hátán is megterem, hiszen olyan gyorsan növekszik és kúszik szerte szét, de érdemes néhány gondozási tippet tudnunk a borostyánról, ha szeretnénk kordában tartani a növekedését. 

Tények az angol borostyánról

Az angol borostyán, egy örökzöld, évelő kúszó- vagy utószőlő. Ez az agresszív kúszónövény gyökérszerű struktúrákon keresztül tapad a felületekhez, amelyek ragacsos anyagot választanak ki. Egyes fajták karéjos levelekkel rendelkeznek, míg másoknak három vagy öt karéjos levelei vannak. Az angol borostyán bogyói sötétkék vagy fekete színűek, húsos külső réteggel és kőszerű magvakkal; mérgezőek lehetnek az emberekre és a háziállatokra. Az agresszív termelőnek nincsenek természetes kontrolljai, és bármin átmászik, ami az útjába kerül.

Az angol borostyán agresszív lehet, és ha nem kontrollálják, komoly károkat okozhat a természetben. Annak érdekében, hogy a növény ne váljon invazívvá, tartsuk az angol borostyánt a határain belül! Most ehhez hoztunk néhány tippet, hogy mit tudsz tenni a borostyán gondozására tenni a téli időszakban!

Az angol borostyán gondozása a téli hónapokban

Ősszel metsszük meg az angol borostyánt magasságának 1/3-1/2-ével kerti ollóval, sövénymetszővel vagy a legmagasabb fokozatra állított sövényvágóval. Hagyjunk legalább 3 hüvelyknyit érintetlenül a növényből, mivel a borostyán túl rövidre nyírása károsíthatja a növényeket.

Mélyen öntözzük meg az angol borostyánt, mielőtt a talaj megfagy télen, különösen, ha az őszi hónapok szárazak voltak. Az öntözés fontos, mivel a nedves talaj szigetelőként működik. Ne öntözzük a borostyánt, ha már hó vagy jég van a földön.

A talaj fagyása után terítsünk 2-3 hüvelyk szerves talajtakarót, például szalmát vagy fenyőtűt a növények köré. A talajtakaró megvédi a növényeket a fagyás és felengedés okozta károktól. Ha a borostyánt nem fedi hótakaró, fektessünk örökzöld ágakat a növényekre. A karácsonyfa ágai nagyon jól működnek erre a célra az ünnepek utáni időszakban.

Hogyan írtsuk ki végleg a borostyánt, ha túlburjánzott

Ha nem irányítják és nem pusztítják el, az angol borostyán – mind a valódi borostyán (Hedera spp.), mind a mérges borostyán (Toxicodendron radicans) – gyorsan átveheti az irányítást és beteríthet mindent a kertben. A szőlője gyorsan nő, és gyakran megfojtja a környező cserjéket és növényeket. A lakástulajdonosok kézi és vegyszeres vezérléssel is véglegesen elpusztíthatják a valódi borostyánt és a mérges borostyánt is. A borostyán kiírtása után azonban maradj éber. A földben lévő új magvak kihajthatnak, és sokkal könnyebb eltávolítani a palántákat, mint elpusztítani egy felnőtt szőlőt.

Vegyél fel védőfelszerelést. A mérges borostyán és a valódi borostyán bőrrel való érintkezése allergiás reakciót válthat ki. Viselj cipőt, nadrágot és hosszú ujjú inget kesztyűvel.

Metszőollóval vágjuk le a borostyánt az alapjáról. Tekerjük le magát a szőlőt a tartószerkezetéről, például egy kerítésről vagy más növényről. A kivágott borostyánt ne tedd a komposztba, tedd a zöldhulladékhoz, vagy égesd el.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

33/2006. (V. 2.) FVM rendelet

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert