bőrápolás; gyógynövény; gyógynövény termesztés; bőrápoló gyógynövény; gyógynövényes kert

hirdetes

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ötleteket mutatunk be egy gyógynövényekkel, virágokkal és növényekkel teli bőrápoló kert termesztéséhez. Tippekkel segítünk a kertben, konténerekben vagy beltéri termesztéshez, amiket akár felhasználhatsz bőrápoláshoz is!

Bőrápolásra alkalmas gyógynövények

A gyógynövények csodás világa

Finom határvonal van az egészség, az orvostudomány és a szépség között. Ugyanazok a gyógynövények, amelyek ízesítik ételeinket vagy teánkat, belülről megnyugtatnak és gyógyítanak minket. Sok esetben ezek a gyógynövények olyan kivonatokat tartalmaznak, amelyek kezelik a bőrpanaszokat, vagy frissítik, tiszták és hidratálják a bőrt. 
Bőrápoló kertben termeszthető gyógynövények
Vannak olyan növények, amelyek szinte minden bőrpanaszra jelenthetnek gyógyírt. A kamilla segít az ekcéma csillapításában, a kakukkfű elpusztítja a pattanásokért felelős baktériumokat, a rózsaszirom frissítő hatással bír, a levendula pedig elősegíti a bőr gyógyulását. 

Bőrápoló kert tervezése

Ha kertészkedsz, akkor valószínűleg már vannak bőrápoló növényeid, csak lehet nem tudsz róla. Változatos csoportot alkotnak, és a cserjéktől az aromás fűszernövényekig, zöldségekig és gyomokig terjednek. Kétszer is meg fogod gondolni, hogy kihúzd-e a tyúkhúrt, miután megtudod, mire is jó. Bár kimondottan bőrápoló gyógynövények számára is termeszthet egy kertet, sokkal jobban kivitelezhető, ha csak helyet hagysz nekik. Ez lehet egy kis kerti ágyás, vagy a veteményesben a zöldségek kísérőnövényeiként is működnek.
De lehet, hogy lakásban élsz, és szeretnél gyógynövényeket termeszteni. Érdemes körbejárni a kérdést, mi termeszthető és mi nem cserépben. 

Bőrápoló kert építése

Két ágyásom van a kertemben, amelyeknek csak gyógy- és bőrápoló növényeknek szentelek. Kétféle mentát termesztek, citromfűt, oregánót, kamillát, levendulát, rozmaringot, és persze a kedvencemet, a körömvirágot. Ha van egy bőrápoló növény, amelyet javaslok termeszteni, az mindig a körömvirág lesz. Könnyen termeszthető, ehető, gyógyító, vidám és mindig megbízható.

hirdetes
A gyógynövények boldogan nőnek egymás mellé, különösen, ha ugyanazokat a talajtípusokat szeretik. A mediterrán gyógynövények, például a kakukkfű, a rozmaring és a levendula a legjobban jól vízelvezető talajban fejlődnek. Sőt, akár egy hosszú levendulasort is elültethetsz, hogy illatos levendulasövényt hozz létre. 
A levelesebb zöldek, például a citromfű, a petrezselyem és a menta a nedvesebb és termékenyebb talajt kedvelik, így együtt is jól megnőnek. Más növények bárhol elvannak, és kevésbé nyűgösek, hogy hová helyezzük őket. Úgy tűnik, hogy a körömvirág szinte bármilyen típusú talajon virágzik, és mindenhonnan kikel, ha lehetőséget adsz neki.

Bőrápoló gyógynövény spirál

A gyógynövényspirál domború, függőleges kerti ágyás, amely spirálszerűen kanyarog. Az oldalak felépítéséhez téglát vagy követ használj. Általában körülbelül 90 cm magas és 180 cm széles ágyásás közepére ültetik a szárazság kedvelő gyógynövényeket. A nedves talajt kedvelő gyógynövényeket a talajmagassághoz közelebb ültetjük a spirál aljára. Ezért található a női köpeny, ami az érett bőr számára készült gyógynövény a fenti gyógynövényspirál alsó sarkában.

hirdetes

Bőrápoló gyógynövények termesztése cserepekben

Egyes bőrápoló növények jobban teljesítenek egy nyitott kertben, ezeknek érdemes utánajárni, de a legtöbb cserépben és konténerben is termeszthető. 
A bőrápoló gyógynövények ugyanolyan jól nőnek egyszerű agyagcserépekben, függő kosarakban és egyéb edényekben. Mentát és metélőhagymát szoktam például cserépben termeszteni. Van egy nagy L-alakú ültetvényem is, amely körvonalazza a teraszt, és van benne rozmaring, kakukkfű, zsálya és levendula.
A gyógynövények cserépbe való ültetésekor vizsgáld meg, hogy melyik talaj a legmegfelelőbb számukra. A levendula nagy cserépben nő, de télen jó vízelvezetést és hideg elleni védelmet igényel. Tapasztalataim szerint a menta bármilyen típusú talajban megnő, de távol kell tartani a forró nyári naptól. Nagyon kevés olyan bőrápoló gyógynövény van, amelyet nem lehet cserépben termeszteni, ha megadod nekik a szükséges figyelmet és törődést, akkor meghálálják. 

Bőrápoló gyógynövények termesztése beltérben

Bármely növény beltéri termesztésének sikere azon múlik, hogy megismerd a nap-, víz-, pára- és tápanyagigényüket. A keleti vagy nyugati fekvésű ablakokban kisebb gyógynövények nőnek – a déli és északi fekvésű ablakok túl sok vagy túl kevés napfényt adhatnak. Használhatsz közönséges virágcserépkeverékeket, de jobb, ha steril, kifejezetten szobanövényekhez készült keverékekkel kezdi
A beltéri növények termesztésének legnagyobb kihívása az öntözés. Nem az alulöntözés, hanem túlöntözés – gyengítheti a növényt, elhalhat a lombozat, és súlyosbíthatja a gombás szúnyog problémáját. Ha a fény és annak hiánya aggodalomra ad okot, akkor növényeket nevelhetsz speciális szobanövény-lámpákkal, vagy akár szabványos termesztőlámpákkal. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában