bolti koriander ültetés; bolti koriander átültetés; bolti koriander hosszabb élet

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan azért választjuk a cserepes növényeket, mert reméljük, hogy hosszabb ideig frissebbek maradnak ezek a fajta fűszernövények. Sajnos, általában néhány héten belül elpusztulnak. Van valami módja annak, hogy életben tartsuk őket? Sokan nem tudják, hogy minden élelmiszerbolti fűszernövényt másképp termesztenek, és más a természetes élettartalmuk. Ennek megértése segít abban, hogy ezek a növények hosszabb ideig növekedjenek – egyesek akár a végtelenségig is. 

Bolti koriander ültetés

Miért pusztulnak el a boltban vásárolt cserepes fűszernövények?

A bolti koriandert nagy kereskedelmi üvegházakban termesztik, ahol pontosan szabályozzák a páratartalom, a nedvesség és a fény szintjét. A cserepeket ezután az élelmiszerboltba szállítják, ahol a növények jól néznek ki, de az első naptól szenvedni kezdenek. Nem tudnak máshol élni, csak állandóan meleg környezetben, így valószínűleg nem fognak boldogulni, ha szabadon ültetik őket. Tehát bár ültetheted a bolti koriandert a szabadba, az nem fog olyan jól növekedni, mintha bent, meleg üvegházban vagy télikertben tartottad volna.

Hogyan tartsuk életben a bolti koriandert?

Ha a bolti koriandert egy nagyobb cserépbe ülteted át friss cserepes keverékkel, akkor kiválóan életben tarthatod. A növényeknek, különösen a külső széleken, több helyük lesz gyökereik kiterjedésére. Az új cserepes keverék több vizet és tápanyagot is képes tárolni, amelyre az egészséges fűszernövényeknek szüksége van.
Maradjon jól öntözött, és hetente egyszer adj neki hígított növényi takarmányt, amely alkalmas zöld leveles zöldségekhez. Az ültetéskor távolítsd el a felső lombozat egyharmadát. Ez nagyobb stabilitást biztosít a növényeknek, és csökkenti a párologtatás miatti nedvességvesztést. Minden héten betakaríthatod a lombozat egyharmadát, amíg a növény meg nem mutatja a csavarodás jeleit.
Függetlenül attól, hogyan ápolod a bolti koriander csak körülbelül egy hónapig él, majd elkezd lassan meghalni vagy elcsavarodni. Ha folyamatosan friss korianderlevelet szeretnél kapni, új növényt kell vásárolni, és havonta meg kell ismételni a folyamatot. Alternatív megoldásként vásárolj egy csomag magot, és termeszd saját magát! Nagyon egyszerű, és még olcsóbb is lehet, mint a szupermarket növények újratelepítése.

Bolti koriander átültetése 

Felszerelés
•    Olló
•    Öntözőkanna

Hozzávalók
•    1 bolti koriander 
•    1 cserép, ami 5-7 centivel nagyobb átmérőjű, mint a fűszernövényes cserép
•    Organikus virágföld keverék, ami zöldségekhez is alkalmas
•    Víz

Utasítás
1.    Távolítsa el a műanyagot a cserepes fűszernövényről. A koriander szárak minden létező módon oldalra fognak hajolni, most, hogy a támaszték eltűnt.
2.    Olló segítségével vágd le a növekedés egyharmadát felülről. A friss korianderleveleket, amiket levágtál azonnal használd fel, vagy tárold el későbbre. Hűtőszekrényben is tárolhatod, de a korianderlevelek frissen tartásának legjobb módja, ha a töveket egy kis, vízzel sekélyen megtöltött pohárba helyezed. Virágcsokorként tárolva a levelek egy hétig frissek maradhatnak.
3.    A bolti koriandert ültesd át egy olyan növényi cserépbe, amelyben vízelvezető lyukak vannak, 5-7 centivel szélesebb, mint az eredeti. Ne ültessük mélyebbre, mint ahogy jelenleg növekszik, és ügyeljen arra, hogy 2-5 centi friss komposzt legyen a növény alatt. Erősítsd meg az ültetőkeveréket az ujjaiddal, majd öntözd meg. 
4.    Helyezd a koriander növényt világos helyre, ahol közvetlen napfény éri, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl meleg. Az ideális klíma a koriander termesztéséhez a 10-20 fok. Tartsd nedvesen a cserepes keveréket, és hetente egyszer etesd a növényt zöldségnek megfelelő hígított bio növényi táppal.
5.    Hetente egyszer takarítsd be a koriander csúcsnövésének egyharmadát. Több betakarítást is kaphat, mielőtt a növény pusztulni kezd, és ekkor vásárolhatsz egy új bolti növényt, és kezdheted újra. A koriander egy gyorsan növekvő és rövid életű növény, amely természetesen növekszik, magot vet és elpusztul hat-nyolc héten belül.
6.    Az elhasznált koriander növények komposztálhatók vagy a talaj alá temethetők.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csecsbimbó (tőgybimbó)

a tejmirigy csúcsi részének rugalmas falú, hengeres nyúlványa, alsó részén van a bimbócsatorna. Tovább

méhek hordása

a gyűjtési időszakban a méhek folyamatosan hordják haza és raktározzák a nektárt és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert