Boldogasszony papucsa orchidea mikor virágzik és hol? Magyarország legnagyobb orchideája előfordulása

hirdetes

Mutatjuk, mikor virágzik Magyarország legnagyobb orchideája

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az én szememben az orchideák igazi egzotikumok, amikre leginkább esőerdőkben lehet rábukkanni, innen messze lévő helyeken, de egy kedves ismerősöm a minap említett, hogy hazánkban is lehet ám orchideát találni szabadon virágozva, nem is akármilyet... Annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy azonnal utána is néztem, hogy pontosan hol, és mikor virágzik az egyébként ’Boldogasszony papucsa’ névre keresztelt virág.

Boldogasszony papucsa orchidea virágzás

Orchidea Magyarországon?

Én is azt hittem, hogy csak egzotikusabb helyeken, más övezetekben él meg ez a különleges virág, amit mi sem bizonyít jobban, mint a rengeteg probléma a virágozni nem akaró orchideámmal….Aztán egyszer csak elkezdett az orchideám virágozni, úgyhogy már azt is el tudom hinni, hogy hazánkban szabadon is virágzik ilyesfajta különlegesség! Az egyik legkülönlegesebb orchidea, ami magyar dombokon, hegyvidékeken is terem, egészen a mediterrán régióktól a skandináv országokig hatol, több Európai országban megtalálható. Viszont nem nagy számban virágzik, de mi kiderítettük, hogy mikor, és hol, később meg is mutatjuk, de előbb nézzünk pár szót magáról az orchidea fajról! 

„A Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó, Magyarországon fokozottan védett növényfaj. Nemzetségének a típusfaja. Egyéb elnevezései: rigópohár, Vénusz-sarucska, erdei papucskosbor, kisasszony papucsa, kakukvirág.” – írja a Wikipédia oldala szakszerűen bemutatva a fajt.
hirdetes

Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus)

Boldogasszony papucsa- hazánk mesés orchideája

A Boldogasszony papucsa, eredeti nevén rigópohár egy nagyon különleges növény, ami már kinézetén is látszik, hazánk legnagyobb virágú orchideafajának ugyanis nagyon különleges a virága, bíborbarna és sárga színekben játszik. Egy száron általában csak egy, de ritkán két-három virág is ékeskedik. Mivel tényleg nagyon különleges színeiben, alakjában is egyedülálló, ezért biztosan sokakat érdekel, hogy hol és mikor lehet fellelni a Boldogasszony papucsára keresztelt növényt a természetben. Utánajártunk!

hirdetes

Hol és mikor virágzik a Boldogasszony papucsa?

A Wikipédia információi szerint elsősorban az Északi-középhegységre (azon belül elsősorban a Bükkre, kisebb mértékben a Tornai-karsztra, Cserhátra, Heves–Borsodi-dombságra) jellemző ennek a virágnak az előfordulása. Sajnos már több területen is kipusztult, többek között a Mecsekben, és már Bakonyban, és Fertő-tó környékén is nagyon nagy szerencse kell, hogy lásson valaki. Május közepén érdemes tehát az Északi-középhegységben túrázni, hiszen nyílásuknak csúcsidőszaka május 21 táján van, bár már április végétől virágoznak. A virágok 11-17 napig nyílnak, majd porzás után 6 napon belül elhervadnak.

Hol és mikor virágzik a Boldogasszony papucsa orchidea Magyarországon?

A Boldogasszony papucsa fokozottan védett

Vastagabb betűkkel szedjük, mert mostanában sokan sok mindent megtesznek egy-egy jól sikerült kép érdekében, akár még kárt is tudnak okozni a virágokban. Ha látsz egy csodás orchideát hazánkban, ne tépd le, ne vidd haza, mert úgyis csak el fog hervadni, de még véletlenül se okozz benne kárt, például lépj rá, mondjuk, mikor fotót csinálsz egy másikról. Bár világviszonylatban a faj stabil állománnyal rendelkezik, Európában számos helyen védett. Hazákban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alom

1. nedvszívó, hőszigetelő, többé-kevésbé puha anyag, többnyire szalma, amelyet azért... Tovább

glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek

a totális hatású gyomirtó szerek csoportjába tartoznak. Kém.-lag aránylag egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
virág