Hogyan metszd tavasszal szakszerűen a bokrokat, évelőket?

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Az elvirágzott virágok eltávolítása

A legtöbb kertész számára ismerős ez a folyamat – miután egy növény elvirágzik, bizonyos esetekben érdemes eltávolítani a „lejárt” virágokat, hogy a növény új levélzet vagy akár új virágok növesztésére fordíthassa erőforrásait. Habár egy időigényes feladat, az elvirágzott részek eltávolítása nem csak újabb virágzásnak adhat teret, de megelőzhető vele, hogy a növény magjai a talajba jussanak – olyan helyekre is, ahová nem szeretnéd.

Bizonyos egyszer virágzó évelőkkel is érdemes elvégezni ezt, hogy dúsabb, egészségesebb levélzetük legyen. Habár ezek hallatán jó ötletnek tűnhet az összes elvirágzott virágot eltávolítani növényeidről, vannak olyan fajták, amelyeknél ez nem javasolt. Néhány későn virágzó évelőnek például kifejezetten szép megjelenést kölcsönöznek a fennmaradó, elszáradó virágok (ilyen például a hagyma, vagy a tollbuga). Más növényeken is érdemes lehet fennhagyni néhány magtokot, hogy télen se tűnjön olyan kihaltnak a kert, és hogy némi táplálékforrást biztosíts ezekkel a madaraknak.

Milyen eszközökkel és hogyan végezd az eltávolítást?

A hevesen virágzó évelőket (geránium, szegfű, menyecskeszem, stb.) ajánlott egészen a magasságuk feléig visszavágni sövényvágó ollóval, miután elvirágzott. A kevésbé szaporán virágzó növényeknél ollóval, metszőollóval, vagy akár kézzel is elvégezhető ez a művelet, habár ezeket elég csak egy bimbóig vagy egy levélcsomóig visszavágni. A leveletlen szárú virágokat egészen a szár tövéig kell visszavágni, tehát az egész szárat el kell távolítani.

Mikor távolítsd el a virágokat?

Ha rá szeretnél venni egy növényt, hogy energiáját új részek növesztésére használja, akkor érdemes azonnal eltávolítani a fakuló virágokat, amint észreveszed őket. Ha tudsz lépést tartani a virágokkal, akkor sem kell aggódnod – tegyél félre néhány naponta egy kis időt, amikor végigmész a kerteden, és összegyűjtöd az elvirágzott darabokat. A késedelem nem árt igazán a növényeknek, és még meg is hosszabbíthatja az újravirágzási időszakot.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Poloska

A poloskák (Heteroptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának... Tovább

denataurálódás

különböző környezeti tényezők hatására bekövetkező szerkezetváltozás; egyes biol.-lag... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem