Bokrok, évelők tavaszi metszése

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Az elvirágzott virágok eltávolítása

A legtöbb kertész számára ismerős ez a folyamat – miután egy növény elvirágzik, bizonyos esetekben érdemes eltávolítani a „lejárt” virágokat, hogy a növény új levélzet vagy akár új virágok növesztésére fordíthassa erőforrásait. Habár egy időigényes feladat, az elvirágzott részek eltávolítása nem csak újabb virágzásnak adhat teret, de megelőzhető vele, hogy a növény magjai a talajba jussanak – olyan helyekre is, ahová nem szeretnéd.

 

Bizonyos egyszer virágzó évelőkkel is érdemes elvégezni ezt, hogy dúsabb, egészségesebb levélzetük legyen. Habár ezek hallatán jó ötletnek tűnhet az összes elvirágzott virágot eltávolítani növényeidről, vannak olyan fajták, amelyeknél ez nem javasolt. Néhány későn virágzó évelőnek például kifejezetten szép megjelenést kölcsönöznek a fennmaradó, elszáradó virágok (ilyen például a hagyma, vagy a tollbuga). Más növényeken is érdemes lehet fennhagyni néhány magtokot, hogy télen se tűnjön olyan kihaltnak a kert, és hogy némi táplálékforrást biztosíts ezekkel a madaraknak.

Hirdetés

 

Milyen eszközökkel és hogyan végezd az eltávolítást?

Hirdetés

A hevesen virágzó évelőket (geránium, szegfű, menyecskeszem, stb.) ajánlott egészen a magasságuk feléig visszavágni sövényvágó ollóval, miután elvirágzott. A kevésbé szaporán virágzó növényeknél ollóval, metszőollóval, vagy akár kézzel is elvégezhető ez a művelet, habár ezeket elég csak egy bimbóig vagy egy levélcsomóig visszavágni. A leveletlen szárú virágokat egészen a szár tövéig kell visszavágni, tehát az egész szárat el kell távolítani.

 

Mikor távolítsd el a virágokat?

Ha rá szeretnél venni egy növényt, hogy energiáját új részek növesztésére használja, akkor érdemes azonnal eltávolítani a fakuló virágokat, amint észreveszed őket. Ha tudsz lépést tartani a virágokkal, akkor sem kell aggódnod – tegyél félre néhány naponta egy kis időt, amikor végigmész a kerteden, és összegyűjtöd az elvirágzott darabokat. A késedelem nem árt igazán a növényeknek, és még meg is hosszabbíthatja az újravirágzási időszakot.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-24

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

A világ legveszélyesebb mérgei közül most azokat a rovarölőket mutatom be nektek, amiket biztosan használtok ti is, pedig nem lenne szabad.

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most végigvesszük azokat a dolgokat, amik a mézgásodást okozhatják!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-15

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Tavasszal kell védekeznünk a cseresznyelegyek kártétele ellen, mostani cikkemben elmondom, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a cseresznyék kukacosodását!

2019-04-19

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

A kapor sikeres termesztéséről tudhattok meg mindent, szakértőnk elmondja, hogyan termeszthettek sikeresen kaprot a saját kertetekben! Kapor termesztési kisokos mindenkinek.

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
421 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 838 307
Közösség

alapszövetrendszer

alaktanilag és élettanilag eltérő, a bőrszövet és a szállítószövet között levő... Tovább

sárgaméreg

—>dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem