Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése, zöldség, gyümölcstámogatás, kertészeti termesztés, piacgazdaság, agrártermelő, mikrotermesztő, mélyhűtés, hűtőház, málnatermesztő, állami ösztönzés-támoga

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése

GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A magyar termelők versenyképessége minimális, nincs termelői összefogás. Szinte csak mikrotermelők vannak, nincsenek életképes, nagy családi vállalkozások. A termelőnek szakmai tapasztalata, forgótőkéje nincs, a kereskedelmi kiszolgáltatottsága nagy.

szeder

Kimutatás

Egy kimutatás szerint az uniós agrártermelés 17 százalékát teszi ki a zöldség- és gyümölcstermelés, a támogatásnak viszont csak 3-4 százalékát kapja. Mindez jelentős hátrányt okoz a magyar agrártermelőknek is. Félő, hogy a zöldség- és gyümölcstámogatások küszöbön álló reformja sem teremt igazságosabb helyzetet, hanem a meglévő aránytalanságokat növeli, de ez az ágazat fejlesztésének csak egyik gátló tényezője.

Kertészeti termesztés

Papp János professzor szerint az egész kertészeti termesztésre jellemző, hogy 16 évi piacgazdaság építése után sem vettük át a nyugat-európai, európai uniós kertészeti értékesítési rendszert, amely nem engedi meg, hogy a termelők teljesen kiszolgáltatottak legyenek. A magyar termelők versenyképessége minimális, különösen vonatkozik ez a bogyós termesztésre, ahol pár száz négyzetméteren folyik a termesztés.

Nincs termelői összefogás, az egyéb gyümölcstermesztésnél ugyanez a gond, csak ott vannak legalább életképes, nagy családi vállalkozások, itt meg néhány van mindössze az országban, a többi abszolút mikrotermesztő. Szakmai tapasztalata, forgótőkéje nincs, a kereskedelmi kiszolgáltatottsága nagy. A bogyósok termelőinek versenyképessége olyan alacsony, hogyha ebben országos összefogás, állami ösztönzés-támogatás nem lesz, akkor még nagyobb problémák lehetnek.

Bogyós gyümölcsök

A bogyósok rövid idő alatt leérnek. A termelők főleg mélyhűtésre termelnek, ám az összes magyar hűtőház, amely hátterét adta a málnatermesztőknek, kikerült a termesztők köréből, így a málnát exportálják, el kell adniuk, mégpedig kiszolgáltatott áron, ezért ma a málnatermesztés valóban kritikus állapotban van, és ha egy termelőnek elmegy a kedve, az már többet sosem fog termeszteni. van, és ha egy termelőnek elmegy a kedve, az már többet sosem fog termeszteni.

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Sekator

Gyomirtó permetezőszer őszi búza, őszi és tavaszi árpa gyomirtására.Hatóanyag: 5 %... Tovább

vitaminok

különböző kém. felépítésű, kis mennyiségben hatékony szerves vegyületek. Egyes v.-at a... Tovább

Tovább a lexikonra