notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése, zöldség, gyümölcstámogatás, kertészeti termesztés, piacgazdaság, agrártermelő, mikrotermesztő, mélyhűtés, hűtőház, málnatermesztő, állami ösztönzés-támoga

Hirdetés

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A magyar termelők versenyképessége minimális, nincs termelői összefogás. Szinte csak mikrotermelők vannak, nincsenek életképes, nagy családi vállalkozások. A termelőnek szakmai tapasztalata, forgótőkéje nincs, a kereskedelmi kiszolgáltatottsága nagy.

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése,  zöldség, gyümölcstámogatás és a kertészeti termesztés

Egy kimutatás szerint az uniós agrártermelés 17 százalékát teszi ki a zöldség- és gyümölcstermelés, a támogatásnak viszont csak 3-4 százalékát kapja. Mindez jelentős hátrányt okoz a magyar agrártermelőknek is. Félő, hogy a zöldség- és gyümölcstámogatások küszöbön álló reformja sem teremt igazságosabb helyzetet, hanem a meglévő aránytalanságokat növeli, de ez az ágazat fejlesztésének csak egyik gátló tényezője.

Hirdetés

Lapozz tovább, ha érdekel hogy áll ma a gyümölcstermesztés!

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése,  zöldség, gyümölcstámogatás és a kertészeti termesztés

Papp János professzor szerint az egész kertészeti termesztésre jellemző, hogy 16 évi piacgazdaság építése után sem vettük át a nyugat-európai, európai uniós kertészeti értékesítési rendszert, amely nem engedi meg, hogy a termelők teljesen kiszolgáltatottak legyenek. A magyar termelők versenyképessége minimális, különösen vonatkozik ez a bogyós termesztésre, ahol pár száz négyzetméteren folyik a termesztés.

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése,  zöldség, gyümölcstámogatás és a kertészeti termesztés

Nincs termelői összefogás, az egyéb gyümölcstermesztésnél ugyanez a gond, csak ott vannak legalább életképes, nagy családi vállalkozások, itt meg néhány van mindössze az országban, a többi abszolút mikrotermesztő. Szakmai tapasztalata, forgótőkéje nincs, a kereskedelmi kiszolgáltatottsága nagy. A bogyósok termelőinek versenyképessége olyan alacsony, hogyha ebben országos összefogás, állami ösztönzés-támogatás nem lesz, akkor még nagyobb problémák lehetnek.

Kritikus helyzetben a bogyósok termesztése,  zöldség, gyümölcstámogatás és a kertészeti termesztés

A bogyósok rövid idő alatt leérnek. A termelők főleg mélyhűtésre termelnek, ám az összes magyar hűtőház, amely hátterét adta a málnatermesztőknek, kikerült a termesztők köréből, így a málnát exportálják, el kell adniuk, mégpedig kiszolgáltatott áron, ezért ma a málnatermesztés valóban kritikus állapotban van, és ha egy termelőnek elmegy a kedve, az már többet sosem fog termeszteni. van, és ha egy termelőnek elmegy a kedve, az már többet sosem fog termeszteni.

Forrás: Magyar Rádió

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
412 704
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 950 862
Közösség

Langusta (HI 0057)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

lárvanemzés

lárvakori (—>átalakulás) ->szűznemzéssel való szaporodás. A fejl. lárva ivaréretté... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 149

Átlagos értékelés: 4.8