A boglárka virág termesztése és gondozása: termeszd te is a tavasz kedvenc, csodaszép virágát a boglárkát!

Így termesszük a tavasz kedvencét, a boglárkát

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A boglárka virágok (Ranunculus  spp.), - amelyeket a virágüzletek és a kertészek annyira szeretnek virágkompozíciókban használni -, szivárványos színekben nyílnak – sárga, rózsaszín, narancs, piros, lila és fehér. A melegebb zónákban ősszel a gumóként ültetett boglárka tökéletes társa a tavasszal virágzó nárciszoknak, tulipánoknak és jácintoknak virágzó szegélyben vagy akár tart

Boglárka virág

A boglárka gondozása

A boglárka könnyen termeszthető, ha helyesen ültetik. Bár gyakran tavasszal virágzó hagymaként árulják, botanikailag a gyökérrendszer egy gumó. A hidegebb telű övezetekben a gumókat kora tavasszal kell ültetni, miután az utolsó kemény fagynak is vége van.
A termesztési övezettől függően a boglárka virágok lehetnek egynyáriak vagy évelők. A virágzás körülbelül 90 nappal a gumók elültetése után következik be, a beporzók nagy örömére. A virágzási időszak letelte után hagyni kell, hogy a lombozat természetes módon elszáradjon, mert a növény még mindig fotoszintetizál, és cukrot raktároz a gumójában, hogy felkészüljön a következő szezon növekedésére.

Ültetés

A gumók ültetésének időzítése és technikája a termesztési zónáktól függően változik. A boglárka gumók rendkívül hidegérzékenyek, ezért védeni kell a fagytól. 
Hazánkban általában tavasszal ültessünk előcsírázott gumókat. Körülbelül 4 héttel az utolsó fagy időpontja előtt áztasd be a gumókat egy vödör szobahőmérsékletű vízbe. Óránként cseréld ki a vizet (vagy használjon halszivattyút a víz levegőztetéséhez), összesen 4 órán át ázzanak. Tölts meg egy lapos aljú ültetőtálcát (vízelvezető lyukak nélkül) 3-5 cm enyhén megnedvesített termesztőkeverékkel. Ügyelje arra, hogy a keverék ne legyen nedves, mert a túl sok nedvesség a gumók rothadását okozhatja. Helyezd a beáztatott gumókat a gumós résszel lefelé a táptalajba. Ne aggódj a távolság miatt, mert csak körülbelül két hétig maradnak a tálcán. Fedd be a gumókat 2 centi enyhén megnedvesített talajjal.

Helyezd a tálcát hűvös, sötét, száraz helyre, például alagsorba. Tartsd a talajt enyhén nedvesen, és naponta ellenőrizd a penészedést. Távolíts el minden rothadó vagy penészes gumót. A gyökerek körülbelül két hét múlva alakulnak ki, és a gumók elkezdenek kihajtani. A gumók készen állnak a tavaszi ültetésre a kertben. Ültesd el a gumókat 5 cm mélyre, 20 cm távolságra egymástól. Ha fagy várható, takard le a területet növényvédővel.

Fény

A sikeres virágzás érdekében a boglárkát olyan területre kell ültetni, amely teljes napsütésben vagy napi 6-8 órányi napfényben részesül. A kevesebb napfény kevesebb virágzást és kevésbé erős szárat eredményez.

Talaj és víz

A mutatós virágzásuk miatt a boglárkát jól vízelvezető, gazdag, agyagos talajba kell ültetni. Miután a gumókat a földbe vagy egy tartályba ültettük, a talajt nedvesen, de nem túl nedvesen kell tartani. Folytasd az öntözést, amikor a lombozat és a virágok megjelennek. Ha a virágok eltűntek és a lombozat megsárgult, lassítsd le az öntözési ütemtervet, különösen, ha azt tervezed, hogy kiásod a gumókat és tárolod őket a következő vegetációs időszakra.

Hőmérséklet és páratartalom

A boglárka virágai a hűvösebb tavaszi hőmérsékletet kedvelik. Amint a nyári hőség és páratartalom magas lesz, nem fognak virágozni, és a lombozat vissza fog pusztulni.

Trágya

Mivel a boglárka virágok termesztési ideje rövid, általában nem igényelnek trágyázást. A gumók ültetése előtt a laza, agyagos talajba hagymák ültetésére ajánlott szemcsés műtrágyával dolgozhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarzás rendellenességei

megnyilvánulhatnak az ivarzás fokozódásában, csökkenésében, ill. megszűnésében. Az... Tovább

malacnevelő képesség

fontos értékmérő tulajdonság, a koca "anyai" teljesítményéről tájékoztat, amit a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés