A következő cikkben bemutatjuk nektek a bodzát, illetve remek bodzás recepteket mutatunk.

hirdetes

Így használd fel a bodzát!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Így használd fel a bodzát!

Bodzavirág szörp

Hozzávalók: 40-50 ág bodzavirág tányér, 4-5 darab citrom, 2,5-3 kilogramm cukor vagy méz, 20-30 szem citrompótló.

Elkészítés

A bodzavirágokat helyezzük egy nagyobb fazékba, öntsünk rá vizet, annyit, hogy az ellepje teljesen. Szeleteljük fel a citromot, majd adjuk hozzá, ezután keverjük meg, és fedjük le egy fedővel. Nincs más dolgunk, mint berakni a konyhába, vagy a pincébe és állva hagyni 1-2 napig.

Ezután szűrjük le lehetőség szerint egy sűrűbb szövésű gézanyag segítségével, majd ismét öntsük egy nagy fazékba, ekkor adhatjuk hozzá a cukrot és a citrompótlót. Ha benne van minden, keverjük el ismét, majd forraljuk fel. Fontos, hogy még forrón öntsük bele az üvegekbe, amiket zárjunk le jó erősen, ezután tegyük bele szárazdunsztba. Másnap az üvegeket már elhelyezhetjük a spájzban. Fogyasztása vízzel hígítva, esetleg mentalevéllel javasolt.

hirdetes

Bodzalekvár recept

Hozzávalók: 1-2 kilogramm bodzaszem, 30-40 dekagramm cukor, fél rúd vanília, 1 citrom.

Elkészítése

Öntsünk a befőző edénybe 1 deciliter vizet, majd öntsük bele a megmosott bodzaszemeket is és forraljuk fel. Amikor már forr, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a felkarikázott citromot. Kevergessük folyamatosan 40-50 percig, ha ezzel is megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint üvegekbe tölteni, majd jól lezárni és száraz dunsztba helyezni. 

hirdetes

Bodzapálinka

Hozzávalók: 40-50 darab bodzavirág, 3-4 liter víz. 50 gramm citromsav, 2-3 üveg pálinka.

Elkészítés

A bodzavirágokat semmiképpen ne mossuk le, mert különben elveszítjük az íz világát, rázogassuk le róla a bogarakat, mást ne tegyünk. Helyezzük egy zárható üvegbe a vizet, a citromsavat és a virágokat, zárjuk le egy napig. Másnap szűrjük le és öntsük ezt a vizet a pálinkához és a cukorhoz, majd jó alaposan keverjük össze. Akár már aznap fogyasztható. Fontos, hogy egy évig fogyaszthatjuk, ha hűvös helyen tároljuk. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok törzskönyvezése

célja, hogy csak a szabatosan összegyűjtött tenyésztési és termelési adatok segítségével... Tovább

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem