Mikor és hogyan metsszük a birsalmafát?

hirdetes

Mikor és hogyan metsszük a birsalmafát?

xy, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A birs metszéséről fogok most elmondani nektek mindent, tartsatok velem és tudjátok meg, hogyan végezhetitek el sikeresen a birs metszését! 

Mikor és hogyan metsszük a birsalmafát?

Szükséges a birsalmafa metszése? 

A válasz egyértelműen igen, ráadásul minden évben szükséges elvégezni ezeket a műveleteket – éppen ezért akkor járunk a legjobban, ha bevéssük a naptárba a visszatérő kerti teendők közé. A birsalmafa (ha minden évben meg van metszve) mutatós, formás növény, ha viszont elmulasztjuk a metszést, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy túl nő, nem terem rajta annyi gyümölcs, mint amennyit jogosan várnánk egy ekkora fától. Most már tudjuk, hogy meg kell metszeni a birsalmafát, de még mindig vannak kérdések, nézzük, melyek ezek! 

Pár szóban bemutatom a birsalmafát

Viszonylag kicsi, 5-8 méter magasra megnövő, 4-6 méter széles koronájú, lombhullató fa. Váltakozó állású, egyszerű levelei 6–11 cm hosszúak, épek, felül sötétzöldek, kopaszok, alul apró fehér szőrökkel sűrűn benőttek. A virágrügyek differenciálódása augusztus végén, szeptember elején kezdődik, a teljes kifejlődéshez 6-7 hónap szükséges. A levelek megjelenése után, tavasszal nyíló, rövid kocsányú, magános virágai a vegyes rügyekből fejlődő hajtások csúcsán ülnek, fehérek vagy rózsaszínek, 5 cm átmérőjűek, ötszirmúak. Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles (a vad példányoké csak 2,5-3,5 cm átmérőjű). A termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról [maliformis (Mill.) Schneid] vagy a körteszerű termés [pyriformis (Dierb.) F. Zinn] esetében birskörtéről – ennek részben ellentmond, hogy ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés maggyümölcsök megnyúltabbak. A metszésről a következő oldalon beszélek! 

hirdetes

Angeles Balaguer képe a Pixabay -en.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

karbamát és tiokarbamát típusú gyomirtó szerek

az utóbbi években nagyon elterjedt gyomirtószer-csoport. A karbamátok a sejtosztódást... Tovább

hidraulikus motor (hidromotor)

forgó mozgással működő berendezés, amely a munkafolyadék hidrosztatikus energiáját... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert