Birkanyírás – Kisokos mindenkinek

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kisokos a birkanyíráshoz

Hátsó lábak és ágyék (Második pozíció)

Ezután a hátsó lábak belső részénél illetve az ágyékrész közelében kell lenyírnod. Az így kapott gyapjú nem biztos hogy felhasználható lesz. Először is hajolj előre, és húzd végig a nyírógépet a birka jobb lábának belső részén.

Távolítsd el a gyapjút az ágyéka mentén. Itt légy fokozottan óvatos és ne kapkodj – lehet, hogy többször is végig kell húznod a nyírógépet rajta, hogy az összes gyapjút lenyírhasd erről a részről. Mindeközben figyelj oda a birka emlőire. Ha éppen ellés előtt áll, akkor ezek feldagadhatnak. Próbáld védeni őket a szabad kezeddel, vagy kérj meg valakit, hogy óvatosan tartsa őket, amíg körbenyírod az összes bimbót.

Ezután a birka farkát és a bal hátsó lábát kell megnyírnod. Fordulj meg úgy, hogy a térded legyen elől és hogy a birka jobb első lába a lábaid közé kerüljön. Így hozzáférsz majd a bal oldalához is, hogy meg tudd nyírni azt. Nyírd le a bal lábát a patától kezdve a fara irányában egészen a farkcsontig.

Mell, nyak és áll (Harmadik pozíció)

Ezután meg kell nyírnod birkád mellét, nyakát és állát. Gyengéden fogd meg a birka fejét az álla alatt, és finoman húzd vissza, hogy hozzáférj a melléhez. Húzd végig a nyírógépet a nyak irányába egészen az állig. Végezz hosszú vonásokat a nyak oldalain is, és közben ügyelj a birka füleire.

Bal váll (Negyedik pozíció)

A következő lépésben a birka bal vállát kell megnyírnod. Ehhez valószínűleg újra kell igazítanod az állatot és az egyensúlyodra is oda kell figyelned, hogy könnyebben hozzáférj. A vállak a legnehezebben nyírható részek közé tartoznak, mert nagyon ráncosak lehetnek. A szabad kezeddel finoman feszítsd ki ezeket a részeket, hogy könnyebben menjen rajtuk a nyírógép, és ne sértsd meg birkáidat. Nyírás közben haladj felfelé, a váll irányába. Néhány húzással el tudod majd távolítani az összes gyapjút erről a részről.

Mabel Amber képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2007. évi XVI. törvény

egyes agrár tárgyú törvények módosításáról   Az állattenyésztésrõl... Tovább

egyensúlyi nedvességtartalom (higroszkopikus egyensúly)

az anyagoknak — így a takarmányoknak is — az a tulajdonsága, amely szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés