A bioszén felhasználása a kertben

hirdetes

Bioszén, az új kertészeti csodafegyver!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
A bioszén felhasználási lehetőségei

A bioszén használata a kertben

Egyértelmű tehát, hogy a bioszén csak pozitív hatással lehet kertedre, kifejezetten akkor, ha annak talaja nem kínál elegendő tápanyagot növényeid számára. Akár virágokat termesztesz, akár zöldségeid, vagy gyümölcsfáid vannak, vagy szimplán csak szebb gyepet szeretnél, a bioszén segíthet javítani növényeid hozamán. Nincs szükséged sok bioszénre, hogy látható eredményeket érj el vele!

Ha használni szeretnéd a bioszenet kertedben, akkor először is keverd össze némi komposzttal vagy műtrágyával. Tedd félre ezt a keveréket, majd hagyd összeállni 10 napon át, mielőtt hozzáadnád a talajhoz. A 10 nap során rendszeres kevergesd, és mindig adj hozzá egy kis vizet is. Amikor a keverék elkészült, szántsd bele a talaj felső 10-15 centijébe.

Mennyi bioszénre van szükség a kertben?

hirdetes

Egy átlagos méretű, egészséges talajjal rendelkező kertnek nagyjából 5-10%-ban bioszenet tartalmazó keverékre szüksége. Ez nagyjából 3 liternyi keveréket jelent egy 0,5x1 méteres ágyásban.

Ha azt veszed észre, hogy a talaj még így sem kínál elegendő tápanyagot növényeid számára, akkor használj valamivel több (20%) bioszenet. Amennyiben talajod súlyos tápanyaghiányban szenved, akár 50%-ban bioszenet és 50%-ban komposztot tartalmazó keveréket is készíthetsz. Egy másik módszer fokozatosan dúsítani a talajt, és több hónap leforgása alatt többször is elvégezni ezt a folyamatot. Fontos észben tartani, hogy néhány hétbe is beletelhet, mielőtt láthatnád a bioszén pozitív hatásait kertedben.

Hogyan készíts bioszenet házilag

Ha saját magad szeretnél bioszenet készíteni házilag, akkor először is áss egy árkot valahol birtokodon. Ebbe aztán szórj szerves anyagokat (pl. bozótmaradványokat) majd gyújtsd meg őket. A cél az, hogy a tűz eleinte minél forróbban égjen, majd hamar gyengülni kezdjen, amint elkezd fogyni az oxigénje.

hirdetes

Figyeld a füstöt: ha ritkulni kezd és szürkéskék színűvé válik, akkor kezdd el lefojtani a tüzet úgy, hogy rádobsz nagyjából egy collnyi réteg talajt – így a tűz parázsként folytatja a dolgát.

A szerves anyagok idővel bioszénné alakulnak át. A kiégetett szenet vízzel hűtheted le, mielőtt összegyűjtenéd. Léteznek továbbá bioszén-égető berendezések (hordók) is, amelyek egyszerűbbé teszik ezt a folyamatot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kemény száj

azoknak a lovaknak a jellemzője, amelyeknek a szájában a foghíjas szél, ahol a zabla fekszik,... Tovább

A dugvány

ivartalan szaporító hajtás; a talajba helyezve gyökeret fejleszt és új növény lesz belőle.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert