A bioszén felhasználása a kertben

Bioszén, az új kertészeti csodafegyver!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan nem tudják, mekkora kincs a bioszén, éppen ezért hoztam most nektek egy eléggé terjedelmes, de nagyon hasznos írást. Tartsatok velem és ismerkedjetek meg a bioszénnel, a bioszén kertészeti felhasználásával!

A bioszén felhasználási lehetőségei

Házi kertészként jó eséllyel te sem hallottál még a bioszénről. Röviden és tömören, a bioszén egy olyan szenes anyag, ami képes termékenyebbé változtatni kerted talaját. A bioszenet már ősidők óta használják Nyugat-Afrikában és az Amazonas területén, és a mai napig látványos eredményeket érnek el vele a növénytermesztésben. A szakértők szerint a bioszén nem csak a termést képes fellendíteni, hanem még a szén-dioxidot is segíthet eltávolítani a légkörből.

Szóval mi köze van mindennek otthoni kertedhez? Habár valószínűleg nem az a célod vele, hogy megtisztítsd a légkört a szén-dioxidtól, bizonyára te sem elleneznéd, ha haszonnövényeid bőségesebben teremnének. A bioszén még a gyenge minőségű talajokat is képes feljavítani, jelentősen fellendítve ezzel kerted termékenységét. Ideje megismerkedned vele!

Mi az a bioszén egész pontosan?

A bioszén egy talajadalék, vagy talajjavító, ami segít egy ideális termőközeget teremteni a talajban fejlődő növények és egyéb élőlények számára. Neve a biomassza és a szén összetételéből jött létre, hiszen lényegében erről is van szó. A bioszén fő alkotóeleme a szén, ami az életben maradáshoz feltétlenül szükséges folyamatok fenntartásáért felel. A bioszén azonban nem pontosan ugyan az, mint a „sima” faszén, tehát nincs értelme kikaparni a hamut a kandallóból, és azt várni, hogy jobban nőjön tőle a paradicsom a kertben.

A bioszenet fából vagy mezőgazdasági melléktermékekből lehet előállítani úgy, hogy egy oxigénszegény környezetben felmelegítik őket. Évezredekkel ezelőtt Dél-Amerikában ezt azzal oldották meg, hogy az alapanyagokat vermekbe ásták, ahol napokig égették őket. Manapság ezt akár házilag is el lehet végezni, és a YouTube-on számos útmutatót találhatsz erre.

A Yale magyarázata szerint a biomassza az úgynevezett pirolízis nevű folyamat alapján jön létre: „Szerves hulladékok, úgymint faforgács, mezőgazdasági melléktermékek, vagy vesszős köles elégetésével olaj, szintetikus gáz és egy szilárd, faszénre hasonlító maradék keletkezik.” Ez az anyag olyan, mint egy nagyon porózus faszén, ami magába szívja, megköti a talaj káros vegyi anyagait, míg a hasznos tápanyagokat kiereszti magából. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tar búza (kopasz búza)

Szálkátlan kalászú (arista nélküli) búza.A régebben termesztett szálkás búzák helyét... Tovább

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert