A bioszén felhasználása a kertben

hirdetes

Bioszén, az új kertészeti csodafegyver!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
A bioszén felhasználási lehetőségei

Hogyan javítja a talajt a bioszén?

Habár a faszén használata elsőre kissé furán hangzik, hasznosságát már több, mint kétezer évvel ezelőtt bebizonyították Dél-Amerika akkori lakói, akik Amazónia területén ezzel az anyaggal javították fel az esőerdő talaját. Az évezredekkel ezelőtt bioszénnel feljavított talaj a mai napig termékeny, és organikus széntartalmuk mintegy 35%-át a faszén teszi ki.

Az elmúlt évtized során végzett kutatások szerint ezek a bioszénnel és faszénnel kiegészített talajok több vizet és tápanyagot képesek megtartani elérhetővé tenni a növények számára. Amellett, hogy a bioszén gazdagítja a talajt, egyesek kifejezetten azért használják előszeretettel, mert segít eltávolítani a szén-dioxidot a légkörből. Ez annak köszönhető, hogy a faforgácsból, kukoricaszárakból és más biomasszából termelődő szén nagyjából fele – ami egyébként a légkőrbe kerülne – több ezer évre bennragad a bioszénben. bioszén hasznos tulajdonságait főleg porózus szerkezetének köszönhetjük.

hirdetes

A bioszén mind a víz, mind pedig a vízben oldódó tápanyagok megtartására kiváló, továbbá ideális életkörülményeket biztosít a talajban élő, hasznos mikroorganizmusok számára. A bioszén javíthatja a víz minőségét is, segít megkötni a szenet, csökkenti a tápanyagok és a műtrágyák elszivárgását, csökkenti a talaj savasságát, és mindezzel a szükséges víz és műtrágya mennyiségét is. Számos tanulmány bizonyította már a bioszén talajjavító képességét.

A bioszén faszén része rendkívül stabil és így akár évezredekig is megmarad a talajban, magához kötve és megtartva a különféle ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat – ezzel teszi hosszú időkre termékennyé a talajt, amelybe belekerül. Az Amazonas térségében kiirtott erdők talaja csak egy rövid ideig termékeny, ezért a földművesek folyamatosan új területeken irtják ki az erdőket, hogy haszonnövényeket termeszthessenek rajtuk.

hirdetes

Ezzel szemben a bioszénnel dúsított talaj magas szerves anyag és faszéntartalma miatt jobban megköti a tápanyagokat, így jóval kevésbé szivárognak ki belőle a tápanyagok. Évezredekkel eredeti elkészítése után a bioszénnel dúsított talaj még mindig termékeny, és évente nagyjából 1 cm-rel regenerálja magát. Nem csoda, hogy sok helyi földműves igyekszik minél többet szerezni belőle.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Csávázó Logran 20 WG

Minden kalászosban, jó szelektivitással, a magról kelő kétszikű gyomok és széltippan... Tovább

fagocitózis

számos egysejtű és alacsonyabb rendű szervezet táplálékfelvételi módja; a környezetükből... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert