BIOMIT PLUSSZ lombtrágya

Biomit Plussz

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minél magasabb egy növény kalcium és magnézium tartalma, annál jobban ellen-áll a betegségeknek, javul a termés minősége, polcképessége, eltarthatósága növekszik. Ezeket a mikroelemeket leghatékonyabban lombtrágyázással juttathatjuk a növénybe. A forgalomban levő lomb-trágyák közül - egységnyi szárazanyagra átszámítva - a BIOMIT PLUSSZ tartalmazza a legtöbb kalciumot és magnéziumot. A több mint 60- féle növényből szak-szerűen összeállított kivonat-kompozíció figyelemre méltó magas tápanyag-koncentrációja ellenére többszörösen túladagolva sem jelent veszélyt sem a növényre sem a környezetére.
BIOMIT PLUSSZ lombtrágya
Minőség és eltarthatóság nem zárják ki egymást

Minél magasabb egy növény kalcium és magnézium tartalma, annál jobban ellen-áll a betegségeknek, javul a termés minősége, polcképessége, eltarthatósága növekszik. Ezeket a mikroelemeket leghatékonyabban lombtrágyázással juttathatjuk a növénybe. A forgalomban levő lomb-trágyák közül - egységnyi szárazanyagra átszámítva - a BIOMIT PLUSSZ tartalmazza a legtöbb kalciumot és magnéziumot. A több mint 60- féle növényből szak-szerűen összeállított kivonat-kompozíció figyelemre méltó magas tápanyag-koncentrációja ellenére többszörösen túladagolva sem jelent veszélyt sem a növényre sem a környezetére.
A BIOMIT PLUSSZ lombtrágya nem csak termésnövelő és -javító anyag, de preventív felhasználással a növények természetes ellenálló-képességét kedvezően befolyásolja és fokozza a növényvédelmi kezelések hatását - tájékoztat Tóth Zoltán, a Biomit Kft. ügyvezető igazgatója. A készítmény, mint termésnövelő anyag 1994-ben kapott általános forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt (az engedély száma: 15035 /1994), amelyet 2000-ben, a kísérleti eredmények alapján, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növényvédelmi és Agrár-környezetgazdálkodási Főosztálya módosított, kiegészítve az előző engedélyt a lombtrágya növényvédelmi mellékhatásával.
Milyen növénybetegségekkel szemben bizonyult hatásosnak a szer?
Az egri főiskolán a BIOMIT PLUSSZ 11 növényi kórokozóra kifejtett hatását tesztelték: Alternaria tenuis (paprikáról), Botrytis alli (hagymáról), Botrytis cinerea (földieper-ről), Fusarium oxysporum (búzáról), Fusa-rium sp. (fűszerpaprikáról), Phytophtora cryptogea (almamagoncról), egyben pero-noszpóra-analog is), Pathium ultimum (bor-sóról), Rhizoctonia solani (burgonyáról), Saccharomyces cerevisiae (lisztharmat-ana-lógként, mivel a lisztharmatok a peronoszpórához hasonlóan nem tenyészthetők), Scle-rotinia minor (krizantémról) és Sclerotinia sclerotiorum (napraforgóról). A szert 0,0055,0%-os dózisban tesztelték, ami felöleli a javasolt töménységet. A vizsgálatok során megállapították, hogy a szer gyenge fungicid (gombaölő) aktivitással, viszont jelentős mértékű - egyes kórokozók ellen pedig kiemelkedően magas - gomba-növekedésgátló (fungisztatikus) hatással rendelkezik - hangsúlyozta dr. Szabó Erzsébet, a szer egyik feltalálója. A többszöri hatósági vizsgálatok a Biomit Plussznak a következő gombák és baktériumok fejlődését gátló hatását igazolták vissza: Phytopthora crypto-gea, Pythium ultimum, Alternaria tenuis, Rhizoctonia solani, Sclerotinia minor, Liszt-harmat analóg élesztő, Botrytis allii, Fusa-rium oxysporum, Fusarium sp., Sclerotinia sclerptiorum, Botrytis cinerea, Erwinia amylovora, Erwinia caratovora, Agrobactericum tumefaciens, Pseudomonas syringae, Xant-homonas campestris.
Helyettesíti a lombtrágya a növényvédő szereket?
-Természetesen nem, de arról beszámolhatunk, hogy többéves kísérletek eredményei bizonyították: a készítmény a növények természetes ellenálló-képességét kedvezően befolyásolja és fokozza a növényvédelmi kezelések hatását - mondta Dr. Szabó Erzsébet.
-A Komárom-Esztergom Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás munkatársai több szőlőfajtán (Leányka, Kadarka, Ezerjó, Zweigelt, Viktória gyöngye) vizsgálták a BIOMIT PLUSSZ lombtrágya szürkepenész, peronoszpóra és lisztharmat elleni hatását. A kísérletet eredménye, hogy a BIOMIT PLUSSZ használata javítja a sző-lő kondícióját, harmonikus tápanyagellátását; kevésbe járványveszélyes időszakban a készítménnyel végzett hétszeri permetezés (alkalmanként 4 l/ha dózisban) a szőlőfajtától függő mértékben csökkenti a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás fokát, illetve gyakoriságát. Javaslatuk szerint - a környezet kémiai terhelésének csökkentése érdekében - a szert a fungicides kezelések közé iktatva, vagy azokat kiegészítve célszerű használni. Így az évjárattól és a fajtától függően minimum egy-két növényvédelmi kezelés megtakarítható, s ezzel csökkenthető a hektáronkénti anyagi ráfordítás.
-Ezt dr. Szőke Lajos professzor országos kísérletei is alátámasztották (az erről szóló szakcikk megjelent az Agrofórum 2002. decemberi számában).
-Dr. Szabó Erzsébet egy másik kísérletsorozatról is beszámolt: a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karon készült diplomamunkához kapcsolódó vizsgálatok kimutatták, hogy a BIOMIT PLUSSZ szignifikáns termésnövekedést idézett elő (átlagosan 16%) a paradicsomültetvényen. Továbbá, a lombtrágyázás hatással volt a termés színeződésére (a kezeltek élénkebb színűek voltak, mint a kontroll), ami pozitívan befolyásolja az eladási értéket. A szárazanyag- és a cukortartalom 4-5%-al növekedett. A kezelt növények általános kondíciója javult: a levelek sötétebbek, fényesebbek lettek; a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség jelentősen megnövekedett. A növények főleg a fitoftora és alternária kórokozóival szemben váltak ellenállóvá. A paradicsom-termesztésben a kalciumnak van különös szerepe, mivel bizonyos élettani folyamatok zavartalanságát teszi lehetővé (szénhidrát- és nitrogén anyagcsere). A másik fontos szerepe a pektin anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a paradicsom szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcs-rothadása, amelynek oka éppen a kalciumhiány.
-A BIOMIT PLUSSZ lombtrágya használatával nem csak megelőzhetőek és gyorsan megszüntethetőek a kalcium- és magnézium-hiánytünetek, de növelhető a virágok száma és ezáltal a termés, a szakaszosan betakarított termésmennyiséget pedig ki-egyensúlyozottá teszi emelte ki a feltaláló. A BIOMIT PLUSSZ biztosítja a termés korábbi érését, csökkenti a lisztharmat, a peronoszpóra és a fusárium fertőzés kialakulását.
Hogyan érdemes használni ezt a kiváló minőségű lombtrágyát?
-A BIOMIT PLUSSZ felhasználható minden növényi kultúrában, szántóföldön, fólia- és üvegházban egyaránt - állítja Tóth Zoltán. A lombtrágya kiválasztásánál a leglényegesebb szempont, hogy vízben oldható legyen, ne, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzon nehézfémeket, felhasználása egyszerű legyen, és össze lehessen keverni más készítményekkel. BIOMIT PLUSSZ leggazdaságosabban a növényvédőszerekkel egy menetben érdemes kijuttatni. Előnye, hogy erősen tapad a levél felületén, (erős eső sem mossa le) ott filmréteget képez, és ezáltal sokáig táplálja a növényt, tehát a hatása hosszú tartamú. A szer hatékonysága 12 nap elteltével sem csökken: a gátló anyagok oldatban is stabilak, nem illannak el könnyen, és nem is bomlanak le gyorsan.
-Nagyon fontos, hogy folyamatosan végezzük a lombtrágyázást, a növényvédelmi permetezésekkel párhuzamosan minden alkalommal juttassunk BIOMIT PLUSSZ-t az ültetvényre mutatott rá Illés Béla, a szer gyártója.
A növény fejlődésének minden egyes fázisában fontos események történnek (például a termőrügy differenciálódása, a gyümölcs kötődése, a vessző beérése, stb.), és ha ekkor hiány van valamelyik elemből, akkor a folyamatok nem a megfelelő szinten mennek vég-be, a termesztés eredménye a termés pedig nem éri el a genetikai potenciálban rejlő lehetőségeket (az optimumot). A többkomponensű sókeverék oldatai rendszerint kevésbé perzselő hatásúak, mint a külön-külön alkalmazott vegyületek oldatai. A BIOMIT PLUSSZ lombtrágyában meglévő 60 mikro- és mezoelem együttes használata további pozitív hatást fejt ki, például a réz a vassal és a mangánnal együtt szerepet játszik a magnézium beépülésénél a krolofillba, fokozza a növény fagytűrő képességét, stb.
-A gyümölcstermő növények egyik tavaszi, nagyon energiaigényes fenofázisában - a virágzás és kötődés idején - az éppen fejlődésnek induló gyökérzet nem tud számottevő tápanyagot szolgáltatni. Ebben a kritikus szakaszban a gyümölcsfák, bokrok csak tartalék tápanyagaikat képesek felhasználni. Az első fő tápanyag-felvételi szakasz a kihajtástól a hajtásnövekedés befejezéséig, illetve a kötődésig tart. Az őszi gyökérfejlődési szakasszal párhuzamosan jelentkezik egy másik, a lombhullásig tartó intenzív tápanyag-felvételi szakasz, amelynek fő feladata a differenciálódott rügyek további fejlődésének és a hajtások beérésének segítése, valamint a jövő évi vegetáció megkezdéséhez szükséges tartalék tápanyagok raktározása.
Gonda János hajósi szőlősgazda tapasztalatai szerint a BIOMIT PLUSSZ szal kezelt ültetvényben jobban beértek a vesszők, jobb volt a fa-bél arány. Több keményítővel, jobb kondícióval kerültek nyugalmi állapotba a szőlő fás részei és rügyei. Ennek jelentősége látványosan a 2001-2002-es telet követően mutatkozott meg. A hajósi borvidéken is jelentkező téli fagyok ellenére nem volt az ültetvényben jelentős rügykár. A 2002-es tavaszi fakadást követően a közvetlen szomszédja ültetvényében 80-90%-os fagykár keletkezett, újra kellett nevelni a föld feletti részeket. A BIOMIT PLUSSZ-al kezelt ültetvényben, a nagy téli fagyok ellenére, a 2001-es termésátlaghoz viszonyítva csak 30% -kal kevesebb termést szüretelt le a 2002. év őszén.
Hogyan hat a BIOMIT PLUSSZ a szántóföldi növényekre?
A búza bokrosodásakor végzett lombtrágyázás eredményeként a kalászkák száma gyarapodott, a magok minősége és csírázóképessége nőtt - osztja meg tapasztalatait Illés Béla a BIOMIT PLUSSZ gyártója. A búzakalászkák száma a termés mennyiségét meghatározó tényező, fontos, hogy a megtermékenyülés idejére nagy mennyiségű táp-anyag álljon a fejlődő magvak rendelkezésére. A makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) adagolása döntően a talajtrágyázással történik, mivel ezeket viszonylag nagy mennyiségben használjuk. A mezo- és mikroelemeket viszont a levélen keresztül pótoljuk, azért, mert ez a módszer tűnik a leggaz-daságosabbnak, ugyanis a lombon keresztül felszívódva minden anyag sokkal gyorsabban kerül az anyagcsere helyére, és haté-kony, mert nem kell számolni a talaj mikroelem-megkötő képességével. A BIOMIT PLUSSZ bokrosodáskor illetve kalászosodáskor kijuttatva csökkentette a gabonalisztharmat (Erysiphe graminis f. sp. tritici) a Pyrenophora tritici-repentis, a vörösrozsda (Puccinia recondita) és a búzaszemek fuzárium fertőzés gyakoriságát és mértékét. Laboratóriumi körülmények között is foly-tattunk kísérleteket ennek eredményei arra utaltak, hogy a BIOMIT PLUSSZ hatására csökkent a helmintospóriumos levélszáradás (Helmintospórium tritici-repentis) fertőzés mértéke és gyakorisága is. A BIOMIT PLUSSZ-szal végzett kétszeri lombtrágyázás hatására 4-8 mázsa/hektár termésnövekedést regisztráltunk - mondta Illés Béla.
-A kukoricánál a levéltrágyázás legmegfelelőbb időpontja, amikor a felső internódium rendkívül gyorsan megnyúlik. Ekkor érdemes először permetezni BIOMIT PLUSSZ-szal - ajánlja dr. Szabó Erzsébet. - Amikor a női ivarsejtek fejlődése befejeződik és a megtermékenyíthető peték száma, s ezzel a maximálisan lehetséges magok száma determinálódik, akkor van szükség a második lombtrágyázásra. A magkezdemények és a kukorica címer megjelenése közötti fenofázisban óriási jelentősége van a tápanyag utánpótlásnak. Az ilyenkor végzett BIOMIT PLUSSZ-os kezelés hatására nő a hozam és csökken a gombafertőzések kialakulásának esélye.
-A cukorrépa termésének és cukortartalmának alaptényezője a fotoszintézis sebessége, ezért növelni kell ennek a folyamatnak az intenzitását. A répanövények levélfelületének növekedésével a nettó fotoszintézis teljesítménye is növekszik, de az intenzív nitrogén trágyázás következtében a nagy levéltömeg a gyökerek kárára alakul ki. Az lenne kívánatos, ha az állomány augusztus második felétől már nem növelné levélfelületét, de a már meglévő levelek fotoszintetikus képessége megmaradna. Ezt a folyamatot a BIOMIT PLUSSZ komplex mezo- és mikroelemeket tartalmazó lombtrágyával lehet elérni, mivel a szer hatására a kezelt levelek tovább maradnak fiatal állapotban, s így nagyobb az asszimilációs teljesítményük. Ha ezt a teljesítményt talajtrágyázással akarjuk elérni, akkor számolnunk kell azzal, hogy a túlzott nitrogéntrágyázás csökkenti a cukorrépa húskeménységét, cukor- és sav-tartalmát, valamint íz- és aromaanyagait is. A BIOMIT PLUSSZ-szal végzett háromszori kezelés hatására jelentősen nő a cukorhozam. Rendszeres öntözéssel az eredmény fokozódik, és ez betakarításkor az átvételi árakban is megmutatkozhat.
Érdemes használni a lombtrágyát a primőrtermesztésben is?
A lombtrágyával kezelt ültetvények első nagy szedése jóval korábban lehetséges. A termések egységesen fejlettebbek, darabosabbak, érettebbek lesznek. A szer használata megnöveli az egységnyi területen leszedhető paprikák, paradicsomok számát és a tömegét, ami magasabb hasznot - extraprofitot - jelent - emeli ki Tóth Zoltán.
A paprikánál a paradicsomhoz hasonló a helyzet, a kalciumnak szintén különösen fontos szerepe van. A BIOMIT PLUSSZ lombtrágyával kezelt állomány intenzívebben növekedik, nagyobb zöldfelületet fejleszt. A növények haragoszöldek, és sokkal jobb az ellenálló-képességük is. Növeli a virágok számát és ezáltal a termést, a szakaszosan betakarított termésmennyiséget pedig kiegyensúlyozottá teszi. Ennek köszönhetőn a paprika korábban és egységesebben érik be, továbbá jobb minőségű és nagyobb terméshozamot ér el. Csökkenti a gombafertőzés kialakulását, javítja a növényvédelem hatékonyságát. Gazdasági előnnyel is lehet számolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primőráru, annál magasabb az ára.
A fűszerpaprika álomány a BIOMIT PLUSSZ-al három alkalommal, alkalmanként 5 l/ha dózissal való kezelés után - szemben a kezeletlen paprikával - teljesen mentes volt a lucerna mozaik vírustól. Sőt, a termés két-három nappal korábban szedhető volt, ami rendkívül fontos.
Összességében a BIOMIT PLUSSZ lombtrágya használatával nő a termés mennyisége, és javul a minősége, illetve kevesebb növényvédőszerrel hatékonyabb védelmet, környezettudatosabb és jövedelmezőbb árutermelést érünk el.

A BIOMIT Plusszt keresse a Gazda-boltokban és a Praktiker áruházakban. Amennyiben itt nem tudja megszerezni, érdeklődjön a Biomit Kft-nél:
Tel: 06-27/301-355, fax: 06-27/315-492
2600 Vác, Lemez út 1.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Balassagyarmati Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Balassagyarmat Bajcsy-Zsilinszky u. 13. 2660 Magyarország ... Tovább

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

Tovább a lexikonra