notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

BIOMIT PLUSSZ lombtrágya

hirdetes

Biomit Plussz

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Minél magasabb egy növény kalcium és magnézium tartalma, annál jobban ellen-áll a betegségeknek, javul a termés minősége, polcképessége, eltarthatósága növekszik. Ezeket a mikroelemeket leghatékonyabban lombtrágyázással juttathatjuk a növénybe. A forgalomban levő lomb-trágyák közül - egységnyi szárazanyagra átszámítva - a BIOMIT PLUSSZ tartalmazza a legtöbb kalciumot és magnéziumot. A több mint 60- féle növényből szak-szerűen összeállított kivonat-kompozíció figyelemre méltó magas tápanyag-koncentrációja ellenére többszörösen túladagolva sem jelent veszélyt sem a növényre sem a környezetére.
BIOMIT PLUSSZ lombtrágya
Minőség és eltarthatóság nem zárják ki egymást

Minél magasabb egy növény kalcium és magnézium tartalma, annál jobban ellen-áll a betegségeknek, javul a termés minősége, polcképessége, eltarthatósága növekszik. Ezeket a mikroelemeket leghatékonyabban lombtrágyázással juttathatjuk a növénybe. A forgalomban levő lomb-trágyák közül - egységnyi szárazanyagra átszámítva - a BIOMIT PLUSSZ tartalmazza a legtöbb kalciumot és magnéziumot. A több mint 60- féle növényből szak-szerűen összeállított kivonat-kompozíció figyelemre méltó magas tápanyag-koncentrációja ellenére többszörösen túladagolva sem jelent veszélyt sem a növényre sem a környezetére.
A BIOMIT PLUSSZ lombtrágya nem csak termésnövelő és -javító anyag, de preventív felhasználással a növények természetes ellenálló-képességét kedvezően befolyásolja és fokozza a növényvédelmi kezelések hatását - tájékoztat Tóth Zoltán, a Biomit Kft. ügyvezető igazgatója. A készítmény, mint termésnövelő anyag 1994-ben kapott általános forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt (az engedély száma: 15035 /1994), amelyet 2000-ben, a kísérleti eredmények alapján, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növényvédelmi és Agrár-környezetgazdálkodási Főosztálya módosított, kiegészítve az előző engedélyt a lombtrágya növényvédelmi mellékhatásával.
Milyen növénybetegségekkel szemben bizonyult hatásosnak a szer?
Az egri főiskolán a BIOMIT PLUSSZ 11 növényi kórokozóra kifejtett hatását tesztelték: Alternaria tenuis (paprikáról), Botrytis alli (hagymáról), Botrytis cinerea (földieper-ről), Fusarium oxysporum (búzáról), Fusa-rium sp. (fűszerpaprikáról), Phytophtora cryptogea (almamagoncról), egyben pero-noszpóra-analog is), Pathium ultimum (bor-sóról), Rhizoctonia solani (burgonyáról), Saccharomyces cerevisiae (lisztharmat-ana-lógként, mivel a lisztharmatok a peronoszpórához hasonlóan nem tenyészthetők), Scle-rotinia minor (krizantémról) és Sclerotinia sclerotiorum (napraforgóról). A szert 0,0055,0%-os dózisban tesztelték, ami felöleli a javasolt töménységet. A vizsgálatok során megállapították, hogy a szer gyenge fungicid (gombaölő) aktivitással, viszont jelentős mértékű - egyes kórokozók ellen pedig kiemelkedően magas - gomba-növekedésgátló (fungisztatikus) hatással rendelkezik - hangsúlyozta dr. Szabó Erzsébet, a szer egyik feltalálója. A többszöri hatósági vizsgálatok a Biomit Plussznak a következő gombák és baktériumok fejlődését gátló hatását igazolták vissza: Phytopthora crypto-gea, Pythium ultimum, Alternaria tenuis, Rhizoctonia solani, Sclerotinia minor, Liszt-harmat analóg élesztő, Botrytis allii, Fusa-rium oxysporum, Fusarium sp., Sclerotinia sclerptiorum, Botrytis cinerea, Erwinia amylovora, Erwinia caratovora, Agrobactericum tumefaciens, Pseudomonas syringae, Xant-homonas campestris.
Helyettesíti a lombtrágya a növényvédő szereket?
-Természetesen nem, de arról beszámolhatunk, hogy többéves kísérletek eredményei bizonyították: a készítmény a növények természetes ellenálló-képességét kedvezően befolyásolja és fokozza a növényvédelmi kezelések hatását - mondta Dr. Szabó Erzsébet.
-A Komárom-Esztergom Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás munkatársai több szőlőfajtán (Leányka, Kadarka, Ezerjó, Zweigelt, Viktória gyöngye) vizsgálták a BIOMIT PLUSSZ lombtrágya szürkepenész, peronoszpóra és lisztharmat elleni hatását. A kísérletet eredménye, hogy a BIOMIT PLUSSZ használata javítja a sző-lő kondícióját, harmonikus tápanyagellátását; kevésbe járványveszélyes időszakban a készítménnyel végzett hétszeri permetezés (alkalmanként 4 l/ha dózisban) a szőlőfajtától függő mértékben csökkenti a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás fokát, illetve gyakoriságát. Javaslatuk szerint - a környezet kémiai terhelésének csökkentése érdekében - a szert a fungicides kezelések közé iktatva, vagy azokat kiegészítve célszerű használni. Így az évjárattól és a fajtától függően minimum egy-két növényvédelmi kezelés megtakarítható, s ezzel csökkenthető a hektáronkénti anyagi ráfordítás.
-Ezt dr. Szőke Lajos professzor országos kísérletei is alátámasztották (az erről szóló szakcikk megjelent az Agrofórum 2002. decemberi számában).
-Dr. Szabó Erzsébet egy másik kísérletsorozatról is beszámolt: a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karon készült diplomamunkához kapcsolódó vizsgálatok kimutatták, hogy a BIOMIT PLUSSZ szignifikáns termésnövekedést idézett elő (átlagosan 16%) a paradicsomültetvényen. Továbbá, a lombtrágyázás hatással volt a termés színeződésére (a kezeltek élénkebb színűek voltak, mint a kontroll), ami pozitívan befolyásolja az eladási értéket. A szárazanyag- és a cukortartalom 4-5%-al növekedett. A kezelt növények általános kondíciója javult: a levelek sötétebbek, fényesebbek lettek; a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség jelentősen megnövekedett. A növények főleg a fitoftora és alternária kórokozóival szemben váltak ellenállóvá. A paradicsom-termesztésben a kalciumnak van különös szerepe, mivel bizonyos élettani folyamatok zavartalanságát teszi lehetővé (szénhidrát- és nitrogén anyagcsere). A másik fontos szerepe a pektin anyagcserében van, s ilyen értelemben a bogyók keménységét befolyásolja, ami növeli a paradicsom szállíthatóságát. Közismert élettani betegség a bogyók csúcs-rothadása, amelynek oka éppen a kalciumhiány.
-A BIOMIT PLUSSZ lombtrágya használatával nem csak megelőzhetőek és gyorsan megszüntethetőek a kalcium- és magnézium-hiánytünetek, de növelhető a virágok száma és ezáltal a termés, a szakaszosan betakarított termésmennyiséget pedig ki-egyensúlyozottá teszi emelte ki a feltaláló. A BIOMIT PLUSSZ biztosítja a termés korábbi érését, csökkenti a lisztharmat, a peronoszpóra és a fusárium fertőzés kialakulását.
Hogyan érdemes használni ezt a kiváló minőségű lombtrágyát?
-A BIOMIT PLUSSZ felhasználható minden növényi kultúrában, szántóföldön, fólia- és üvegházban egyaránt - állítja Tóth Zoltán. A lombtrágya kiválasztásánál a leglényegesebb szempont, hogy vízben oldható legyen, ne, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzon nehézfémeket, felhasználása egyszerű legyen, és össze lehessen keverni más készítményekkel. BIOMIT PLUSSZ leggazdaságosabban a növényvédőszerekkel egy menetben érdemes kijuttatni. Előnye, hogy erősen tapad a levél felületén, (erős eső sem mossa le) ott filmréteget képez, és ezáltal sokáig táplálja a növényt, tehát a hatása hosszú tartamú. A szer hatékonysága 12 nap elteltével sem csökken: a gátló anyagok oldatban is stabilak, nem illannak el könnyen, és nem is bomlanak le gyorsan.
-Nagyon fontos, hogy folyamatosan végezzük a lombtrágyázást, a növényvédelmi permetezésekkel párhuzamosan minden alkalommal juttassunk BIOMIT PLUSSZ-t az ültetvényre mutatott rá Illés Béla, a szer gyártója.
A növény fejlődésének minden egyes fázisában fontos események történnek (például a termőrügy differenciálódása, a gyümölcs kötődése, a vessző beérése, stb.), és ha ekkor hiány van valamelyik elemből, akkor a folyamatok nem a megfelelő szinten mennek vég-be, a termesztés eredménye a termés pedig nem éri el a genetikai potenciálban rejlő lehetőségeket (az optimumot). A többkomponensű sókeverék oldatai rendszerint kevésbé perzselő hatásúak, mint a külön-külön alkalmazott vegyületek oldatai. A BIOMIT PLUSSZ lombtrágyában meglévő 60 mikro- és mezoelem együttes használata további pozitív hatást fejt ki, például a réz a vassal és a mangánnal együtt szerepet játszik a magnézium beépülésénél a krolofillba, fokozza a növény fagytűrő képességét, stb.
-A gyümölcstermő növények egyik tavaszi, nagyon energiaigényes fenofázisában - a virágzás és kötődés idején - az éppen fejlődésnek induló gyökérzet nem tud számottevő tápanyagot szolgáltatni. Ebben a kritikus szakaszban a gyümölcsfák, bokrok csak tartalék tápanyagaikat képesek felhasználni. Az első fő tápanyag-felvételi szakasz a kihajtástól a hajtásnövekedés befejezéséig, illetve a kötődésig tart. Az őszi gyökérfejlődési szakasszal párhuzamosan jelentkezik egy másik, a lombhullásig tartó intenzív tápanyag-felvételi szakasz, amelynek fő feladata a differenciálódott rügyek további fejlődésének és a hajtások beérésének segítése, valamint a jövő évi vegetáció megkezdéséhez szükséges tartalék tápanyagok raktározása.
Gonda János hajósi szőlősgazda tapasztalatai szerint a BIOMIT PLUSSZ szal kezelt ültetvényben jobban beértek a vesszők, jobb volt a fa-bél arány. Több keményítővel, jobb kondícióval kerültek nyugalmi állapotba a szőlő fás részei és rügyei. Ennek jelentősége látványosan a 2001-2002-es telet követően mutatkozott meg. A hajósi borvidéken is jelentkező téli fagyok ellenére nem volt az ültetvényben jelentős rügykár. A 2002-es tavaszi fakadást követően a közvetlen szomszédja ültetvényében 80-90%-os fagykár keletkezett, újra kellett nevelni a föld feletti részeket. A BIOMIT PLUSSZ-al kezelt ültetvényben, a nagy téli fagyok ellenére, a 2001-es termésátlaghoz viszonyítva csak 30% -kal kevesebb termést szüretelt le a 2002. év őszén.
Hogyan hat a BIOMIT PLUSSZ a szántóföldi növényekre?
A búza bokrosodásakor végzett lombtrágyázás eredményeként a kalászkák száma gyarapodott, a magok minősége és csírázóképessége nőtt - osztja meg tapasztalatait Illés Béla a BIOMIT PLUSSZ gyártója. A búzakalászkák száma a termés mennyiségét meghatározó tényező, fontos, hogy a megtermékenyülés idejére nagy mennyiségű táp-anyag álljon a fejlődő magvak rendelkezésére. A makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) adagolása döntően a talajtrágyázással történik, mivel ezeket viszonylag nagy mennyiségben használjuk. A mezo- és mikroelemeket viszont a levélen keresztül pótoljuk, azért, mert ez a módszer tűnik a leggaz-daságosabbnak, ugyanis a lombon keresztül felszívódva minden anyag sokkal gyorsabban kerül az anyagcsere helyére, és haté-kony, mert nem kell számolni a talaj mikroelem-megkötő képességével. A BIOMIT PLUSSZ bokrosodáskor illetve kalászosodáskor kijuttatva csökkentette a gabonalisztharmat (Erysiphe graminis f. sp. tritici) a Pyrenophora tritici-repentis, a vörösrozsda (Puccinia recondita) és a búzaszemek fuzárium fertőzés gyakoriságát és mértékét. Laboratóriumi körülmények között is foly-tattunk kísérleteket ennek eredményei arra utaltak, hogy a BIOMIT PLUSSZ hatására csökkent a helmintospóriumos levélszáradás (Helmintospórium tritici-repentis) fertőzés mértéke és gyakorisága is. A BIOMIT PLUSSZ-szal végzett kétszeri lombtrágyázás hatására 4-8 mázsa/hektár termésnövekedést regisztráltunk - mondta Illés Béla.
-A kukoricánál a levéltrágyázás legmegfelelőbb időpontja, amikor a felső internódium rendkívül gyorsan megnyúlik. Ekkor érdemes először permetezni BIOMIT PLUSSZ-szal - ajánlja dr. Szabó Erzsébet. - Amikor a női ivarsejtek fejlődése befejeződik és a megtermékenyíthető peték száma, s ezzel a maximálisan lehetséges magok száma determinálódik, akkor van szükség a második lombtrágyázásra. A magkezdemények és a kukorica címer megjelenése közötti fenofázisban óriási jelentősége van a tápanyag utánpótlásnak. Az ilyenkor végzett BIOMIT PLUSSZ-os kezelés hatására nő a hozam és csökken a gombafertőzések kialakulásának esélye.
-A cukorrépa termésének és cukortartalmának alaptényezője a fotoszintézis sebessége, ezért növelni kell ennek a folyamatnak az intenzitását. A répanövények levélfelületének növekedésével a nettó fotoszintézis teljesítménye is növekszik, de az intenzív nitrogén trágyázás következtében a nagy levéltömeg a gyökerek kárára alakul ki. Az lenne kívánatos, ha az állomány augusztus második felétől már nem növelné levélfelületét, de a már meglévő levelek fotoszintetikus képessége megmaradna. Ezt a folyamatot a BIOMIT PLUSSZ komplex mezo- és mikroelemeket tartalmazó lombtrágyával lehet elérni, mivel a szer hatására a kezelt levelek tovább maradnak fiatal állapotban, s így nagyobb az asszimilációs teljesítményük. Ha ezt a teljesítményt talajtrágyázással akarjuk elérni, akkor számolnunk kell azzal, hogy a túlzott nitrogéntrágyázás csökkenti a cukorrépa húskeménységét, cukor- és sav-tartalmát, valamint íz- és aromaanyagait is. A BIOMIT PLUSSZ-szal végzett háromszori kezelés hatására jelentősen nő a cukorhozam. Rendszeres öntözéssel az eredmény fokozódik, és ez betakarításkor az átvételi árakban is megmutatkozhat.
Érdemes használni a lombtrágyát a primőrtermesztésben is?
A lombtrágyával kezelt ültetvények első nagy szedése jóval korábban lehetséges. A termések egységesen fejlettebbek, darabosabbak, érettebbek lesznek. A szer használata megnöveli az egységnyi területen leszedhető paprikák, paradicsomok számát és a tömegét, ami magasabb hasznot - extraprofitot - jelent - emeli ki Tóth Zoltán.
A paprikánál a paradicsomhoz hasonló a helyzet, a kalciumnak szintén különösen fontos szerepe van. A BIOMIT PLUSSZ lombtrágyával kezelt állomány intenzívebben növekedik, nagyobb zöldfelületet fejleszt. A növények haragoszöldek, és sokkal jobb az ellenálló-képességük is. Növeli a virágok számát és ezáltal a termést, a szakaszosan betakarított termésmennyiséget pedig kiegyensúlyozottá teszi. Ennek köszönhetőn a paprika korábban és egységesebben érik be, továbbá jobb minőségű és nagyobb terméshozamot ér el. Csökkenti a gombafertőzés kialakulását, javítja a növényvédelem hatékonyságát. Gazdasági előnnyel is lehet számolni, mivel minél hamarabb kerül piacra a primőráru, annál magasabb az ára.
A fűszerpaprika álomány a BIOMIT PLUSSZ-al három alkalommal, alkalmanként 5 l/ha dózissal való kezelés után - szemben a kezeletlen paprikával - teljesen mentes volt a lucerna mozaik vírustól. Sőt, a termés két-három nappal korábban szedhető volt, ami rendkívül fontos.
Összességében a BIOMIT PLUSSZ lombtrágya használatával nő a termés mennyisége, és javul a minősége, illetve kevesebb növényvédőszerrel hatékonyabb védelmet, környezettudatosabb és jövedelmezőbb árutermelést érünk el.

A BIOMIT Plusszt keresse a Gazda-boltokban és a Praktiker áruházakban. Amennyiben itt nem tudja megszerezni, érdeklődjön a Biomit Kft-nél:
Tel: 06-27/301-355, fax: 06-27/315-492
2600 Vác, Lemez út 1.

hirdetes

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
761
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 506 607
Közösség

ráivarzás

a —>vemhesség első harmadában (esetleg később) előf. —>ivarzás. Tovább

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdõmérnöki Kar

Egyetem Erdõmérnöki Kar A KAR ALAPÍTÁSA, RÖVID TÖRTÉNETE ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 179

Átlagos értékelés: 4.7