Biokert létrehozása könnyedén

hirdetes

Hozzunk létre biokertet – Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Biokert létrehozásának alapjai

Biokert létrehozása – A vetésforgó alkalmazása

A vegyeskultúra mellett a vetésforgót is érdemes használnunk, ugyanis ezzel biztosítani tudjuk a talaj termőképességének hosszútávú megőrzését. Ha minden évben ugyanazt a növényt termesztenénk ugyanazon a helyen, akkor a talajunk előbb-utóbb ki fog merülni. Ennek az az oka, hogy a növény ugyanazokat a tápanyagokat igényli minden évben, tehát ezekből vesz fel a legtöbbet.

Vetésforgó alkalmazása esetén egy egészen más típusú növényt ültetünk a következő szezonban, miután betakarítottuk az elsőként ültetett növény termését. Az új növény más tápanyagot igényel a fejlődéshez, a növekedés alatt pedig olyan tápanyagokat állít elő, melyekre egy másik növénynek nagy szüksége van – a vetésforgó egy szuper körforgás, amit mindenképp ki kell használnunk. 

Biokert létrehozása – Vetésforgó a gyakorlatban

Érdemes a veteményest felosztani három egyenlő részre. Mindig a leginkább tápanyagigényes növények vetése előtt trágyáznunk, erre a helyre kerülhet a következő évben a közepes tápanyagigényű csoport. Nézzünk egy példát, ahol szerepelnek a levélzöldségek, a gyökérzöldségek, valamint a hüvelyesek – három, különböző csoportba tartozó növény, ezek váltják egymást a területen. A levélzöldségeket ehető lombjukért termesztünk, ezek kerülnek a hüvelyesek helyére, amiknek a termését fogyasztjuk.

hirdetes

A hüvelyesek sok nitrogént termelnek, melyet bizonyos növények nagy mennyiségben használnak fel fejlődésük során. A gyökérzöldségeknek nagy szükségük van a levélzöldségek által előállított foszforra, tehát ezeket a következő szezonban a levélzöldségek helyére kell ültetnünk. A hüvelyeseket ezután ültessük a gyökérzöldségek helyére, ugyanis a gyökérzöldségek által termelt káliumot igénylik a legjobban. 

hirdetes

Biokert létrehozása – Növénytársítások alkalmazása 

Mint mondtam korábban, a növénytársítások nagyon sokat segíthetnek, korábbi cikkemben bemutattam nektek a legjobb párosításokat, kattinsatok ide, ha lemaradtatok volna róla. Általánosságban elmondhatjuk, hogy több a kedvező szomszédhatás, éppen ezért most azokat a párosításokat mutatom meg, amiket érdemes elkerülni.

Paradicsom mellé ne ültessünk borsót, uborkát, burgonyát, céklát, kukoricát. Bab mellé ne kerüljön borsó, sárgarépa, hagymaféle. Borsó mellé ne tegyünk babot, burgonyát, hagymafélét. Burgonya mellé ne ültessük a borsót, az uborkát, a tököt, a paradicsomot. Hagymafélék mellett nincs helye a babnak, a borsónak, a reteknek, a spárgának és a káposztaféléknek. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, hozzatok létre ti is könnyedén működő biokertet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


lábállások (lábszerkezet)

a —>végtagok egyes részeinek megítélésén és értékelésén kívül a... Tovább

Gombaölo Teldor 500 SC

Gombaölő permetezőszer a szőlő, szamóca, málna, uborka paradicsom, saláta szürkepenészes... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert