Biokert létrehozása könnyedén

hirdetes

Hozzunk létre biokertet – Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Manapság egyre jobban terjed a bio, sokan viszont nem tudják, hogy régen nem is létezett más! Mostani cikkemben elmondok nektek mindent a működő biokertekről, tartsatok velem és tudjátok meg, hogyan indíthatjátok be a saját biokerteteket! 

Biokert létrehozásának alapjai

Biokert létrehozása – Milyen előnyökkel szolgál egy biokert? 

Elképesztő, menny kihívást és mennyi örömöt jelent egy kertész számára a biokert – sokan el sem tudják képzelni ezt. Mit is jelent az, hogy biokert? Lényegében egy tökéletesen működő rendszer, ökológiai szemléletben létrehozott és működtetett kert, ahol az összetett rendszert az apró elemek és a közöttük fennálló finom kis kapcsolati szálak alkotják.

A biokertben hatalmas szerepet kapnak a talajlakó élőlények, a rovarok, a lárvák, a bogarak, a pillangók, a madarak, az emlősök és nem utolsósorban a növények. Remélem, hogy kedvet kaptatok egy biokert kialakításához, nézzük is, mire lesz szükségünk hozzá! 

hirdetes

Biokert létrehozása – Vissza a gyökerekhez

Emlékeztek még a régi háztáji veteményesekre, valamint a parasztkertekre? Azokra az időkre még jellemző volt a természetközeliség, a megfigyelések alapján tervezték meg ezeket a kerteket minden évben. Érdekes, hogy akkor még meg tudták jósolni a következő napok időjárását, de ugyanígy megfigyelték a növényeket is. Hamar kiderült, hogy melyek azok a növények, amik jól fejlődnek egymás mellett és melyek azok, amik hátráltatják egymást. Ezzel ki is alakult a biokert alapja, vagyis a vegyeskultúra. 

hirdetes

Biokert létrehozása – A vegyeskultúra alkalmazása

A vegyeskultúrát mind a mai napig használhatjuk a biokertben, ugyanis, ha figyelembe vesszük a kedvező kölcsönhatásokat, és ez alapján ültetjük a növényeket, akkor létrehozhatunk egy úgynevezett öngyógyító biokertet.

A jó szomszédságban élő kultúrnövények képesek elriasztani egymás kártevőit, ráadásul a betakarítás során igazi változatosságot nyújt számunkra. Ezzel még koránt sincs vége, a következő oldalon fogok még beszélni nektek pár nagyon érdekes dologról, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a biokertek létrehozásáról! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


számlálókamra

->mikroorganizmusok v. mikroszkopikus méretű testecskék, ill. részecskék (pl. vér alakos... Tovább

fertőző betegség

mindaz a bántalom amelyet mikroorganizmusok és magasabb rendű állati élősködők az emberi v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert