Biokert létrehozása könnyedén

Hozzunk létre biokertet – Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Manapság egyre jobban terjed a bio, sokan viszont nem tudják, hogy régen nem is létezett más! Mostani cikkemben elmondok nektek mindent a működő biokertekről, tartsatok velem és tudjátok meg, hogyan indíthatjátok be a saját biokerteteket! 

Biokert létrehozásának alapjai

Biokert létrehozása – Milyen előnyökkel szolgál egy biokert? 

Elképesztő, menny kihívást és mennyi örömöt jelent egy kertész számára a biokert – sokan el sem tudják képzelni ezt. Mit is jelent az, hogy biokert? Lényegében egy tökéletesen működő rendszer, ökológiai szemléletben létrehozott és működtetett kert, ahol az összetett rendszert az apró elemek és a közöttük fennálló finom kis kapcsolati szálak alkotják.

A biokertben hatalmas szerepet kapnak a talajlakó élőlények, a rovarok, a lárvák, a bogarak, a pillangók, a madarak, az emlősök és nem utolsósorban a növények. Remélem, hogy kedvet kaptatok egy biokert kialakításához, nézzük is, mire lesz szükségünk hozzá! 

Biokert létrehozása – Vissza a gyökerekhez

Emlékeztek még a régi háztáji veteményesekre, valamint a parasztkertekre? Azokra az időkre még jellemző volt a természetközeliség, a megfigyelések alapján tervezték meg ezeket a kerteket minden évben. Érdekes, hogy akkor még meg tudták jósolni a következő napok időjárását, de ugyanígy megfigyelték a növényeket is. Hamar kiderült, hogy melyek azok a növények, amik jól fejlődnek egymás mellett és melyek azok, amik hátráltatják egymást. Ezzel ki is alakult a biokert alapja, vagyis a vegyeskultúra. 

Biokert létrehozása – A vegyeskultúra alkalmazása

A vegyeskultúrát mind a mai napig használhatjuk a biokertben, ugyanis, ha figyelembe vesszük a kedvező kölcsönhatásokat, és ez alapján ültetjük a növényeket, akkor létrehozhatunk egy úgynevezett öngyógyító biokertet.

A jó szomszédságban élő kultúrnövények képesek elriasztani egymás kártevőit, ráadásul a betakarítás során igazi változatosságot nyújt számunkra. Ezzel még koránt sincs vége, a következő oldalon fogok még beszélni nektek pár nagyon érdekes dologról, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a biokertek létrehozásáról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gázosítószerek

olyan növényvédő szerek, amelyek biol. hatásukat döntően gáz alakban fejtik ki. Ált. erős... Tovább

lisztes búza

az acélos búza ellentéte, amelynek magjában nem alakult ki tömött szerkezet; a sikér-képző... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert