Bioüzemanyag

Bioüzemanyag

Gőgös Zoltán
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Két-három éven belül 600-800 ezer tonnára növekedhet az alkoholtermelő kapacitás - A bioüzemanyagok gyártása céljából két-három éven belül Magyarország teljes gabonatöbbletét fel fogják használni, sőt a bioetanolt gyártó cégek szükségletének kielégítése a mostaninál még több gabonát igényel- ezt Gőgős Zoltán Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár közölte.
Bioüzemanyag, gabona, bioetanol, biotechnológia

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajmûvelés, jog,
biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezõgazdaság: Agrároldal.hu.

Gőgős egy üllői gazdálkodói fórum alkalmából nyilatkozott a Reuters-nek. Mint elmondta, Magyarország két kiváló termésév után az intervenciós raktárokban mintegy 7 millió gabonát tárol, és a magyar gazdálkodók járultak hozzá fele részben az idei szezonban az uniós intervenciós készletek feltöltéséhez. Ugyanakkor egyes bioüzemanyag-gyártó beruházások megvalósítását fékezi a helyben elérhető alapanyag hiánya. Gőgős szerint a gabonatermelést növelni lehetne, mivel most a termesztési kapacitásokat a raktárkészletek felhalmozódása miatt nem is használjuk ki teljesen.
 
Jövőre az ország bioetanol termelése 100 ezer tonna lesz a kibocsátás megduplázódásával és ez 300 ezer tonna többletgabonát igényel. " Két-három éven belül 600-800 ezer tonnára növekedhet az alkoholtermelő kapacitás, amely a teljes gabonatöbblet, évente durván 3 millió tonna felhasználásával jár " - jegyezte meg.
 
Egymagában a svéd SEKAB cég fél millió tonna bioetanol előállítását tervezi búzából, kukoricából 2008-ra, míg amerikai és svájci befektetők pedig márciusban közölték, hogy összesen 800 ezer tonna kukoricát igénylő üzemek felépítését tervezik. A MOL a múlt hónapban közölte, hogy biodízel termelése felemésztheti a teljes magyar és szlovák repcemag termést.
 
Gőgős Zoltán megjegyezte, hogy Brüsszelnek döntést kell majd hozni az intervenciós raktárakban lévő gabonáról, amelynek minősége a több éves tárolás után romlik. Magyarországnak pedig 500 ezer hektárnyi területet kell gabonáról és más terményről energiacélú fű és fa termesztésére átállítania.
 
Az államtitkár várakozása szerint középtávon, 5-10 éven belül ezen energiaféleségek aránya a jelenlegi 2-3 százaléktól 10 százalékra növekedhet az energiaforrások között, hosszabb távon pedig elérheti a 20-30 százalékot. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja
látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés
az Agrároldal.hu szakértõitõl! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kalapácsos daráló

szemes és szálastakarmányok aprítására szolgáló gép, amely a szemekre mért szabad... Tovább

Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

Tovább a lexikonra