A biodízelgyártók viszik a gabonát, bioüzemanyag, Hódmezővásárhely, Central EU Biofuels Hungary Kft., repce, napraforgó, szója, feldolgozás, kukoricatermesztő, bioetanol, gyártás, bioszeszüzem, munka

A biodízelgyártók viszik a gabonát

Németh I. Gergely
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Újabb biodízelüzem építését jelentették be tegnap Hódmező- vásárhelyen, ahol egy ausztrál cég kezdene bioüzemanyag gyártásába 125 millió eurós beruházással. Az olajárcsökkenés átmenetileg visszavetette a befektetők lelkesedését, de az uniós kukoricaintervenció megszüntetése újabb lökést adhat a beruházóknak.
A biodízelgyártók viszik a gabonát,  bioüzemanyag, Hódmezővásárhely, Central EU Biofuels Hungary Kft., repce, napraforgó, szója, feldolgozás, kukoricatermesztő, bioetanol, gyártás, bioszeszüzem, munka

Európában egyedülálló technológiát alkalmazó növényiolajprés- és biodízelüzemet épít Hódmezővásárhelyen az ausztrál tulajdonú Central EU Biofuels Hungary Kft. (CEB), amely 125 millió eurót szán a beruházásra – mondta Lázár János polgármester.


Gombos András, a beruházó cég magyarországi vezetője elmondta: a közvetlenül és közvetve több mint háromezer munkahelyet teremtő beruházás több lépcsőben valósul meg. A repce mellett napraforgó és szója feldolgozására is alkalmas, az évi ötszázezer tonna névleges kapacitású présüzem a tervek szerint 2008 novemberében kezdi meg a működést. Az alapanyagokat az üzem kétszáz kilométeres körzetéből szereznék be, Magyarország mellett a Vajdaságból és a szomszédos romániai területekről. Az üzem hőellátására a helyszínen egy három-hat megawatt teljesítményű biomassza tüzelésű hőerőművet is felépítenek.


Emellett a második ütemben 2009 végére egy évi 240 ezer tonna nyersolaj finomítására alkalmas üzemet építenek, s ha a bioáram előállításának támogatása nem csökken, a CEB egy a gyártás során keletkező mellékterméket hasznosító, 20-25 megawatt kapacitású biomassza-erőművet is létrehozna.


Az újabb beruházással a tavaly év eleje óta bejelentett bioüzemanyag- beruházások értéke megközelíti a 250 milliárd forintot, és a hazai bioetanol- és biodízel-termelés néhány éven belül várhatóan eléri az évi nyolcszázezer tonnát. Az ehhez szükséges alapanyagok termesztéséhez az összes magyarországi szántóterület egynegyedére lesz szükség, ez mentőövet jelenthet az évek óta értékesítési gondokkal küszködő magyar mezőgazdasági termelőknek.

A befektetők lelkesedését az olajárak esése is csak átmenetileg csökkentette, noha az elmúlt fél évben bekövetkezett hordónkénti húszdolláros árcsökkenés jelentősen rontotta a bioüzemanyagok versenyképességét. Az európai uniós kukoricaintervenció megszüntetése és az ennek keretében alkalmazott minimum felvásárlási ár eltörlése azonban ismét a bioetanol-gyártás felé terelheti a kukoricatermesztőket.


Az előrejelzések szerint a hazai bioüzemanyag-felhasználás az évtized végére elérheti a háromszázezer tonnát, és ezzel Magyarország eleget tehet annak az uniós előírásnak, amely szerint 2010-ben a forgalomba hozott benzin legalább 5,75 százaléka növényi biológiai komponens kell hogy legyen. Emellett legalább ötszázezer tonnányi bioetanolnak és biodízelnek exportpiacot is kell majd találni.


Ennek ellenére a kormány támogatja a fejlesztéseket, erre az idén kétmilliárd forintot különítenek el. Igaz, az európai uniós társfinanszírozású pályázatokon csak az úgynevezett kis bioetanol-projektek kaphatnak támogatást.


A modell lényege, hogy a bioetanol előállítását az állattenyésztéssel kötik össze, és a bioszeszüzemekben keletkező gyártási melléktermékeket állati takarmányként hasznosítanák. Az idén kísérletképpen régiónként egy-egy ilyen egység létrehozására lehet támogatást nyerni, a későbbiekben pedig a földművelésügyi tárca összesen hatvan-száz hasonló projekt megvalósítására lát lehetőséget, ezek együttesen a bioetanol-gyártás kapacitásának egyharmadát tehetik ki.

Forrás: Magyar Hírlap

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

denataurálódás

különböző környezeti tényezők hatására bekövetkező szerkezetváltozás; egyes biol.-lag... Tovább

Tovább a lexikonra